To dla mnie niezrozumiałe-problem z tempem w czasie treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jesli o mnie chodzi to moge truchtac na rozgrzewke i na schlodzenie tak okolo 10 minut ale nie chce i nie bede truchtac przez caly trening. Moze to niedobrze, moze jeden guru treningowy z drugim by powiedzieli ze to bezmyslne ale ja chce biegac. To oczywiscie nie oznacza ze zap..lam jak porabany tylko biegam tak jak mi sie dobrze biega czyli 5'15-5'40 a okazuje sie ze wedlug McMillana moje Easy to 5'-5'30. Naprawde warto sie wsluchiwac w swoj organizm.
PKO
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kisio pisze:ja do łamania 4h biegałem po 6:20-6:40 na początku.. przez całą zimę mi się wtedy wydawało, że to bez sensu. Potem przyszły akcenty, a potem życiówka na 10k jaka mi się nawet nie śniła wtedy ;) Spokojnie, krzywdy sobie 'za wolnym' bieganiem nie zrobisz ;)
No i tu do końca się nie zgodzę... to zależy w jakim sensie krzywdy sobie nie zrobisz. Ja na początku myślałem, że pulsometr to podstawowa rzecz w treningu biegacza i starałem się trzymać tych śmiesznych zakresów. Na początku mojej przygody z bieganiem miałem tempo 5:35-5:45 i patrzyłem tylko na tętno żeby nie przekraczać w wolnych wybieganiach 75%Hrmax. Czasami miałem ochotę przyspieszyć bo czułem się jak przy marszu ale nie... jako full profesjonalny runner kurczowo trzymałem się zakresów. No i wyszły kwiatki... po 3 miesiącach biegania tak się zamuliłem że tempo w tej samej strefie spadło mi do 6:10-6:20. Trzymanie się kurczowo tempa czy też stref tętna to dla mnie głupota... W ogóle, nie potrzebowałem 10 lat treningu żeby stwierdzić że ten cały pulsometr jest na prawdę rzadko kiedy przydatny a myślę, że gdybym miał te 10 lat stażu w bieganiu to pulsometr w ogóle by mi się nie przydał. To nie jest przereklamowane hasło "słuchaj siebie" tylko na prawdę tak powinno być. Poza tym to odbiera przyjemność z biegania jak myślisz o jakimś tempie albo o przebiegniętych kilometrach, ja osobiście męczę się psychicznie. Daniels napisał w swojej książce (co od czasu do czasu stosuje i sprawdzam czy nie przesadzam z tempem), że można sprawdzić tempo wolnych wybiegań poprzez oddech. Jeżeli jesteś w stanie oddychać 3 do 3 i nie czujesz dyskomfortu tzn że można uznać to za tempo wolnego wybiegania.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Bardziej sensowne jest trzymanie się temp z tabel określonych jakimś świeżym wynikiem z zawodów niż tętna moim zdaniem. Poza tym to, że mu BS wychodzi 6:30 wcale nie oznacza, że wszystko ma tak biegać, przecież są różne bodźce i od tego są tempa M, P i I, żeby się nie zamulać ciągle BS.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ