Budowanie bazy tlenowej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
apaczo pisze:Bo następuje adaptacja i organizm reaguje na taki bieg jak na zwykły spacer. Dlatego gdy robimy nowy wynik na zawodach to biegamy szybciej treningi specjalistyczne , dotyczy to również biegów ciągłych w tempie spokojnym jak i maratońskim. Przyjrzyj sie tabelom Danielsa.
U Danielsa nie ma tradycyjnych wolnych dlugich wybiegan. A zobacz co pisze Lydiard: spokojne wolne bardzo dlugie biegi, tak zeby trening tempowy na tym nie ucierpial. Juz od 50% VOmax poprawia sie wytrzymalosc. Tak! juz od 50%. Wiec takie biegi w 65-75% nie sa wcale za wolne. Duzo biegaczy biegna wolne za szybko i sa zajezdzaja.

Ja zawsze biegalem:
wolne = wolne
szybkie = szybkie
I wcale zle nie wychodzilo.

Pozd.
Rolli
Dokładnie tak choć myślę, ze mówicie o tym samym, kwestia zdefiniowania tego wolno. Jeśli to wolno ma być np. po 5 min lub nieco wolniej to bieganie tego po 4.50 już zaczyna być szkodliwe, zwłaszcza przy dużych objętościach - prędzej czy później przyjdzie zmęczenie i pojawią się problemy. I dlatego zgadzam się z tą tezą:
"Duzo biegaczy biegna wolne za szybko i sa zajezdzaja".

A 35km lub 2,5 godziny w tempie biegu spokojnego u Danielsa to nie są tradycyjne długie wybiegania? W planie to występuje kilkukrotnie.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
PKO
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

fantom pisze:Jest jeszcze jedna (byc moze oczywista ale warto o niej wspomniec) kwestia mianowicie tempa. Chodzi o to zeby nie klepac rok w rok tych samych temp przy budowaniu bazy. Dobrym pomyslem jest zrobic sobie na koniec sezonu 10k do porzygania, przeliczyc tempa wedlug wyniku i klepac baze juz tymi nowymi tempami.
Ja np nie patrzę na tempo wybiegań, biegam w terenie, wazne żeby było samopoczucie dobre, a tempo przeważnie bardzo wolne (4.45-5.0/km) a więc nie patrze na żadne tabelki.
R.S.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: U Danielsa nie ma tradycyjnych wolnych dlugich wybiegan. A zobacz co pisze Lydiard: spokojne wolne bardzo dlugie biegi, tak zeby trening tempowy na tym nie ucierpial. Juz od 50% VOmax poprawia sie wytrzymalosc. Tak! juz od 50%. Wiec takie biegi w 65-75% nie sa wcale za wolne. Duzo biegaczy biegna wolne za szybko i sa zajezdzaja.

Rolli
I oto chodzi, nie patrzyć na tabelki tylko biegać swobodnie. Ja np biegam wybiegania do 70 proc, no chyba, że raz na tydzień zaszaleje (ok 75 proc tętna).Piszę te tetna w przybliżeniu gdyz nie monitoruje tętna wybiegań. Samopoczucie jest najważniejsze, im wyzsza forma tym tętno przy wybieganiach nizsze (nawet 130, czyli 65 proc). Racja znam kolegów którzy przywiązują dużą uwage do wybiegań, walą mocne tempa i nie starcza im sił na mocne akcenty, co w dłuzszym okresie prowadzi do przeciążenia
R.S.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W tym artykule co kiedyś tutaj pisali co robili testy na szczurach to mówili, że tak czy siak długie wolne biegi są najlepsze dla wytrzymałości - i na swoim przykładzie też to potwierdzę. Nie zważając nawet na to jakie to jest zajebiste uczucie przebiec 30km
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Gruba przesada...300 km/tydz. to na pewno prosta droga do szybkiego końca kariery.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podaję przykład faceta, który w zimie miał małą bazę tlenowa a od marca zaczął porządniej trenować a w maju pobiegł maraton na ciężkiej trasie w 2.30 (jego rekord z tego roku to 2.27). Prawda jest taka, jak sam napisał, że lata treningów zrobiły swoje.
Nie prowadzę zeszytu treningowego a jedynie wszelkie treningi mam na kartkach które po jakimś czasie i tak gubię, ale jak sięgam pamięcią to w grudniu miałem ok 200km, w styczniu ok 200km i w lutym ok 250km. Dopiero później wyszło znacznie więcej bo w marcu ok 550km, w kwietniu ok 450km i w maju ok 560km. Ale to i tak bardzo mało, nie którzy robią po 700km miesięcznie żeby osiągnąć poziom poniżej 2.30 w maratonie i mają problem tak pobiec, czy zatem jestem jakimś talentem? Uważam że nie, wszystko się nakłada długoletnia pracą i w bieganiu liczy się staż biegowy a nie dokonania z okresu zimowego

http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... code=33025

poprawiony link
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 22:22 przez harpaganzwola, łącznie zmieniany 1 raz.
R.S.
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:Podaję przykład faceta, który w zimie miał małą bazę tlenowa a od marca zaczął porządniej trenować a w maju pobiegł maraton na ciężkiej trasie w 2.30 (jego rekord z tego roku to 2.27). Prawda jest taka, jak sam napisał, że lata treningów zrobiły swoje.
Nie prowadzę zeszytu treningowego a jedynie wszelkie treningi mam na kartkach które po jakimś czasie i tak gubię, ale jak sięgam pamięcią to w grudniu miałem ok 200km, w styczniu ok 200km i w lutym ok 250km. Dopiero później wyszło znacznie więcej bo w marcu ok 550km, w kwietniu ok 450km i w maju ok 560km. Ale to i tak bardzo mało, nie którzy robią po 700km miesięcznie żeby osiągnąć poziom poniżej 2.30 w maratonie i mają problem tak pobiec, czy zatem jestem jakimś talentem? Uważam że nie, wszystko się nakłada długoletnia pracą i w bieganiu liczy się staż biegowy a nie dokonania z okresu zimowego

http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... code=33025
Nie otwiera się link, więc opieram się jedynie na podanym cytacie. Jest wyrwany z kontekstu, jednak - Harpaganzwola - człowiek pisze o stażu biegowym, nie o jednej konkretnej zimie, ale to nie jest w żadnen sposób mała baza , jak Ty to wywnioskowałeś. Kluczowe wg mnie jest tu sformułowanie "staż..."
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Wiadomo. Bardziej się liczy "nadbudowa" do bazy, czyli lata hartowania własnego ciała (np.Kenijczycy biegający do szkoły i z powrotem :P). Jedna zima o wysokim kilometrażu wiosny nie czyni.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:
fantom pisze:Jest jeszcze jedna (byc moze oczywista ale warto o niej wspomniec) kwestia mianowicie tempa. Chodzi o to zeby nie klepac rok w rok tych samych temp przy budowaniu bazy. Dobrym pomyslem jest zrobic sobie na koniec sezonu 10k do porzygania, przeliczyc tempa wedlug wyniku i klepac baze juz tymi nowymi tempami.
Ja np nie patrzę na tempo wybiegań, biegam w terenie, wazne żeby było samopoczucie dobre, a tempo przeważnie bardzo wolne (4.45-5.0/km) a więc nie patrze na żadne tabelki.
Jestem jak najbardziej za bieganiem na samopoczucie bo sam tak robie ale to nie oznacza ze nie mozna kontrolowac tempa.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:Bo następuje adaptacja i organizm reaguje na taki bieg jak na zwykły spacer. Dlatego gdy robimy nowy wynik na zawodach to biegamy szybciej treningi specjalistyczne , dotyczy to również biegów ciągłych w tempie spokojnym jak i maratońskim. Przyjrzyj sie tabelom Danielsa.
to o czym piszesz jest bez znaczenia gdy biega się z pulsometrem dlatego warto biegać wg pulsu a nie wg tempa, bieg wg pulsu i spokojna głowa o tempo żadnych testów korekt tempa
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:
to o czym piszesz jest bez znaczenia gdy biega się z pulsometrem dlatego warto biegać wg pulsu a nie wg tempa, bieg wg pulsu i spokojna głowa o tempo żadnych testów korekt tempa
Pulsometr swietna sprawa, pamietam jak go zalozylem ostatni raz, to bylo jakies...4 miesiace temu :bum: Na szczescie pokazal ze mam jeszcze jakis puls. W sumie zalozylem pasek jakies 10 razy, to byly wspanialem chwile...
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
marcinostrowiec pisze:
Pulsometr swietna sprawa, pamietam jak go zalozylem ostatni raz, to bylo jakies...4 miesiace temu :bum: Na szczescie pokazal ze mam jeszcze jakis puls. W sumie zalozylem pasek jakies 10 razy, to byly wspanialem chwile...
do biegania "po prostu" pulometr jest niepotrzebny ale do trenowania jest niezbędny, chyba że jest sie profesjonalistą dopiero wtedy można na czuja biegać ale użytkownikom forum daleko do takiej formy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

i pomyśleć , że jeszcze kilka lat temu ludziska biegali bez pulsometrów i jakoś sobie radzili :ble:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: do biegania "po prostu" pulometr jest niepotrzebny ale do trenowania jest niezbędny, chyba że jest sie profesjonalistą dopiero wtedy można na czuja biegać ale użytkownikom forum daleko do takiej formy
Aha czyli piszesz ze jakby apaczo TRENOWAL z pulsometrem a nie tylko biegal sobie to bylby w stanie pobiec szybciej niz te swoje marne 36/10k ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ