Roztrenowanie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przyznam sie , że też w tym okresie roztrenowania , a jest to ostatnie 3 tygodnie roku , czyli święta i sylwester, nie stronie od alkoholu :oczko:
Nie nawalam sie jak szpadel, ale coś sie łyknie
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
PKO
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

W święta to ja już będę w pełnym treningu. Moje roztrenowanie to dwa tygodnie na przełomie października i listopada
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:
Przy roztreniowaniu nie trzeba rezygnowac z biegania.
2 tygodnie co drugi dzien spokojnie 8-12km bez stopera.
W zeszłym roku tak zrobiłem i w moim przypadku nie był to dobry pomysł. Teraz zrobię dwa tygodnie totalnego luzu od biegania. Jak będzie dobra pogoda to może pośmigam na rowerze. Poza tym będę chodził na fizykoterapię i masaże - myślę, że to dobre rozwiązanie w celu zregenerowania kilku tysięcy kilometrów, które wybiegałem w tym sezonie. Zresztą chciałbym też ze dwa razy ostro się nawalić alkoholem bo jak trenowałem to starałem się nie psuć sobie formy :)
...
i dlaczego to nie byl dobry pomysl?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pewnie nie odpoczął dostatecznie
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Dokładnie nie odpocząłem dostatecznie. Pod koniec października w zeszłym roku zrobiłem dwa luźne tygodnie - biegałem tylko rozbiegania co drugi dzień. Od listopada wziąłem się za trening tak, że na wiosnę miałem już niezłą formę i naprawdę świenie mi szło w zawodach. Ale tylko tak do sierpnia. Od sierpnia totalnie się męczę, bolą mnie nogi (chociaż nic mi nie jest - byłem u kilku ortopedów robiłem różne badania i to tylko przemęczenie, nic więcej). Na zawodach idzie mi średnio. Myślę, że gdybym w zeszłym roku konkretnie odpoczął to teraz byłoby lepiej. A wogóle najlepiej by było gdybym na początku lipca zrobił sobie jeden tydzień luzu, potem przez 3-4 tygodnie robił trening typu biegi ciągłe, siła, krótkie interwały i zero startów to teraz naprawdę byłbym w tzw. gazie.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:Dokładnie nie odpocząłem dostatecznie. Pod koniec października w zeszłym roku zrobiłem dwa luźne tygodnie - biegałem tylko rozbiegania co drugi dzień. Od listopada wziąłem się za trening tak, że na wiosnę miałem już niezłą formę i naprawdę świenie mi szło w zawodach. Ale tylko tak do sierpnia. Od sierpnia totalnie się męczę, bolą mnie nogi (chociaż nic mi nie jest - byłem u kilku ortopedów robiłem różne badania i to tylko przemęczenie, nic więcej). Na zawodach idzie mi średnio. Myślę, że gdybym w zeszłym roku konkretnie odpoczął to teraz byłoby lepiej. A wogóle najlepiej by było gdybym na początku lipca zrobił sobie jeden tydzień luzu, potem przez 3-4 tygodnie robił trening typu biegi ciągłe, siła, krótkie interwały i zero startów to teraz naprawdę byłbym w tzw. gazie.
Bardziej prawdopodobne przyczyna przetrenowania bylo przetrenowanie... :hej:
To znaczy za silny trening w sezonie glownym, za duzy kilometraz i za malo regeneracji miedzy zawodami. Za szybkie luzne rozbiegania, zla dieta, problemy w szkole/pracy. Probemy z dziewczynami itd... itp... A roztrenowanie sprzed 10-11 miesiecy na ostatnim miejscu, jezeli wogole bac to pod uwage!

Co maja powiedziec sportowcy ktorzy trenuja podwujna periode.

Pozd.
Rolli
Liberty
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:12
Życiówka w maratonie: 3:29:26

Nieprzeczytany post

Kiedy najlepiej zrobić roztrenowanie, jeśli większość planów treningowych do wiosennych zawodów rozpoczyna się pod koniec grudnia, a ostatni start zwykle jest na końcu października/początku listopada?
Biegam od listopada 2011. PB: Półmaraton Warszawski 2014 - 1:34:46. Toruń Maraton 2016 - 3:25:11.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja planuje zrobić roztrenowanie po ostatnim starcie w tym sezonie, 11 listopada, które będzie trwało do końca miesiąca :usmiech: Od grudnia ruszę znowu do pracy :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Ja planuje zrobić roztrenowanie po ostatnim starcie w tym sezonie, 11 listopada, które będzie trwało do końca miesiąca :usmiech: Od grudnia ruszę znowu do pracy :usmiech:
Właściwe podejście do sprawy :taktak:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
robsonn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja podobnie robię jak Adrian26. Ostatni start w biegu Niepodległości 11.11 a potem luzik do końca miesiąca i od grudnia znowu zaczynam bieganie. Aczkolwiek u mnie w okresie świątecznym i Sylwestra różnie bywa, nie wypić kielicha przy stole też głupio... :hej:
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ile może trwać odbudowywanie formy ? Po 3 tygodniach lenistwa trochę ciężko się biega, chociaż 16-stka nie stanowiła problemu to co do wydolności to mam wiele do życzenia...
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A bo chciałem wystartować jeszcze w kilku biegach tak o, bo forme szykuje na marzec
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Ale co, startami teraz chcesz budować formę na marzec? :)
Przecież teraz możesz sobie startować nawet codziennie, a i tak w marcu nic z tej formy ci nie zostanie.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Ale co, startami teraz chcesz budować formę na marzec? :)
Przecież teraz możesz sobie startować nawet codziennie, a i tak w marcu nic z tej formy ci nie zostanie.
Racja.

Formę na marzec-kwiecień robisz całą zimę.
w grudniu 3 tygodnie odnowy a od 1 stycznia wdrażamy nowy cykl. Wybiegana wybiegania i jeszcze dłuższe wybiegana. baza tlenowa to podstawa.
Kusiniak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A czy roztrenowanie dotyczy każdego czy tylko tych co robią poważny kilometraż tygodniowy?

Czy dotyczy też osoby, która biega od maja i na razie jej kilometraż to ok 20km tygodniowo?
Pozdrawiam,
Karol
Endomondo
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ