wytrzymałosc szybkosciowa?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1.23 ? Szczerze celuje w złamanie 1:20, z treningu pod średnie, no zobaczymy co się mają do tego tabele.
Dobrze zrozumiałeś na początku, dycha była luźna, a teraz te 21 w pałę
PKO
mikistal
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:36:52

Nieprzeczytany post

powiem tak 10km bylo w lutym 21km było w marcu 5 w kwietniu maraton w czerwcu nie miałem zadnego ciagu treningowego miedzy tymi biegami zawsze mi cos dolegało np do maratonu zrobiłem 3 tyg treningu cały czas sie borykałem z kontuzjami :(
Jestem szczesliwym ojcem Kacperka:* 8.11.2010r
10km-36:27-2011r
21,097km-1:29:25-2011r
5km-17:39-2011r
42,195km-3:36:52-2011r
RobsonP
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam, zrób może raz w tygodniu trochę treningu sprinterskiego, np. 10x50m, na luzie, ale dość szybko. Słyszałem, że Kenijczycy i Etiopczycy robią ok. 30 takich sprintów, no i efekty na finiszu widać.
Pozdrawiam, RobsonP
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: na 5km robi się krótsze odcinki bądź mniej powtórzeń
6x1000m to jest alibitrening. Taki trening kazdy moze zrobic i to do nikad nie prowadzi. Na zawodach musisz 10x1000 poleciec i to jeszcze bez przerwy. Wiec tez tak trening powinien wygladac, zeby puzniej nie trzeba bylo na pytania w forum odpowiadac: "do 6km szlo mi bardzo dobrze i bylem w czasie, ale potem umarlen w locie"

Tutaj przyklad jak mozna rozwijac predkosc i wytrzymalosc za pomoca progresywnych intervalow:

6x1000 w 10T (tempo) i 4'P
8x1000 w 10T i 4'P
4x2000 w 10T i 4'P
4x2000 w 10T i 3'P
6x1000 w 5T i 2,5'P
8x1000 w 5T i 2,5'P
1+2+3+2+1 w 5 i 10T i 3-4'P
2000+1600+1200+1000+800+400 od 10T i 2s/kolo szybciej
Zawody.

Tutaj tez trzeba zwucic uwage gdzie mamy problemy i ewentualnie 5x2000 (poprawa wytrzymalosci) lub 12x400 (poprawa szybkosci) dozucic.

To jest klasyczny trening. Do tego dozucamy 1x WB2, 1x 20km wolno i pare spokojnach wybiegan.
Mozna tez 1x tygodniu trening dla sredniaka dozucic 6x200, 6x300, 6x400, podbiegi, sily biegowe itd. Ale to juz specjalizaca dla tych co chca experymentowac.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak sobie czytam...tysiąki to słąby trening czy nie rozumiem?
dla mnie polecieć 6x1km mocno to trening w trupa;/ ale może źle trenuje;/( mowa o trening pod dyche)
Pod połóweczke leciałem ostatnio 6x2km ale to pewnie też słąby trening wg co niektórych....
czterysety...dobre są na szybkość i psyche, jak kwas się już w udach gotuję
Chcesz poprawić finisz...ciśni na treningu ostatnie 200-300m mocno, ale luźno z rytmu. Przyzwyczajaj głowe do mocnych ostatnich metrów;)
www.brylu-canirun.blogspot.com Zapraszam:D
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Czasami najprostszy trening daje najlepsze efekty.. Ja polecam trening bazujący głównie na OWB2 i dopiero przed samymi startami jakieś tempo np. 5x2 km czy 10x1 km. Na 4 dni przed dyszką polecam 10x200 m p. 200 m tr. :taktak:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grozes pisze:tak sobie czytam...tysiąki to słąby trening czy nie rozumiem?
dla mnie polecieć 6x1km mocno to trening w trupa;/ ale może źle trenuje;/( mowa o trening pod dyche)
Odpowiedz juz sam znalazles.
Jak ty chcesz przebiec 10x1000 bez przerwy, jak masz z 6x1000 klopoty?

Wedlug mnie tez trening tylko w tempie startowym jest duzym bledem, ktory mozna znalesc w roznych planach internetowych. Co prawda idealne zawody sa wtedy, kiedy biegniemy od poczatku do konca rownym tempem, ale kto tak biegnie? Najpierw lecimy za szybko po 6km troche zwalniamy i na koncy znowu przyspieszamy. Tez w treningu powinnismy sie tak do tego przygotowywac. Zaleta tego jest tez, za miesnie umia w duzo wiekszym zakresie 100% wydalnosci osiagnac.
Dlatego tez powinnismy sie zblizac do TS z dwuch stron: od 5k/tempo (nawet 3k) przez intervaly i od MRT-HMT-tempo przy OWB2/3 wybiegach.

Ale mozna tez 6x1000m biegac i sie dziwic ze inni sie poprawiaja a sam stoji sie w miejscu.

@Dzejos, ty jestes klasycznym sredniakiem i trenujesz przy WBO2 to co tobie brakuje: wytzymalosc. Tempo nie musisz tenowac, bo tempo w nogach masz i tobie wystarczy 2-3x na stadionie krotkie odcinki polatac i juz jestes przygotowany. Taki trening jednak nie mozesz polecac innym, ktorzy musza sie przez ogulny trening przygotowywac, bo wszedzie maja braki.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmm...ja nie wiem mi mój trener rozpisuje taki treningi...ale ja sie nie znam, ja tylko biegam.Na pewno nie czuje się autorytetem w tej sprawie.
W takim razie jestem cienias jesli tysiaki mnie zajeżdzaja;/ no ale nic potrenuje może bedzie lepiej;)
Chyba sprawą oczywistą jest że nie biega się tych tysiaków w tempie startowym....tylko ciut szybciej;)

Widac nie tylko mój trener ale i Pan Bartoszak się myli bo on w planach na stronie bieganie.pl poleca tysiaki biegać;/
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=151

Rolli to moze ty napisz taki plan?

Dżejos masz racje:D w pełni sie z Tobą zgadzam...nie ma jak się przepalić dobrze przed startem:) tez to lubie:D
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli nie zgodzę się z Tobą. Spokojny bieg ciągły jest dobrą podbudową pod wszystko. Jak się szykowałem do 1500 m to robiłem 8-10km ciągłego a jak w tym roku pod maraton to robiłem 15-30 km.
To jest spokojny trening i nie eksploatuje tak organizmu jak wszelakiego rodzaju tempa.
I nie można pisać że ja nie potrzebuje treningu tempowego. To może od razu mam robić tylko rozbiegania? :hahaha:
W zasadzie nie ma się co kłócić bo ilu trenerów tyle teorii. :hahaha:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DŻEJOS pisze:Rolli nie zgodzę się z Tobą. Spokojny bieg ciągły jest dobrą podbudową pod wszystko. Jak się szykowałem do 1500 m to robiłem 8-10km ciągłego a jak w tym roku pod maraton to robiłem 15-30 km.
To jest spokojny trening i nie eksploatuje tak organizmu jak wszelakiego rodzaju tempa.
I nie można pisać że ja nie potrzebuje treningu tempowego. To może od razu mam robić tylko rozbiegania? :hahaha:
W zasadzie nie ma się co kłócić bo ilu trenerów tyle teorii. :hahaha:
Ja o tym wcale nie pisalem...
Spokojny bieg ciagly jest jak najbardziej potrzebny i podstawa kazdego treningu. Ja tez w okresie zmowym wyciskam do 200km/tygodniowo zeby wyrobic jak najlepsza baze aeorobowa. Taki kilometraz nie jest mozliwy jak sie biega za szybko.

Ale tu chodzilo o wytrzymalosc szybkosciowa lub tempo!!!! Nie mylcie tematow.

@Dzejos, dobrze wiesz, ze jak 2 miesiace tylko WBO1 i WBO2 biegasz, to pierwsze 2-setki nawet w 30 ciezko ida. Ale juz po 2 razach smigasz je w 25-26s. Zreszta taki trening sam proponowales o 4 posty do gory.

@grozes, ja krytykowalem intervaly 6x1000 w tempie na 10km... Czytaj troche dokladniej. Jezeli twoj trener ci pisze, ze te 1000 masz biegac o 6-8s szybciej to sie z nim calkowicie zgadzam. Ja tez nie mam nic przeciwko tysiaczek... zobacz u gory.

Ach... tego Pana Bartoszaka nie znam, znam ale innych, i nie mam wcale ciagotki jego plany poznac, bo najlepiej sie trenuje wedlog planow trenera z klubu, ktory cie zna, lub wlasnych planow, jezeli sie wie na co trzeba zwracac uwage.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja musiałem Cię coś źle zrozumieć.. A co do dwusetek to czasami faktycznie pierwsze bega się ciężko ale w zasadzie to nawet nie te dwusetki ale pierwsze szybkie treningi. Ty potrafisz 200km/tydz zrobić??? Masakra! I co efekty w maratonie są? Bo taka baza to na pewno tylko po to..
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DŻEJOS pisze:To ja musiałem Cię coś źle zrozumieć.. A co do dwusetek to czasami faktycznie pierwsze bega się ciężko ale w zasadzie to nawet nie te dwusetki ale pierwsze szybkie treningi. Ty potrafisz 200km/tydz zrobić??? Masakra! I co efekty w maratonie są? Bo taka baza to na pewno tylko po to..
200km nie jest na oboze zadnym problemem. Ale tez tylko na obozie.
Rano 12k
Wieczorem 20k

Czy to cos dalo? Zawsze kolo zyciowki na 10k do maratonu.
Od 2 lat przestawilem sie na 800m i to nie ma juz takiego znaczenia, ale na obozie tez bylo 156km.

Rolli
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to chyba dopiero teraz się zrozumieliśmy;)
mi od początku chodziło o tysiaki klasycznie biegane, szybciej od tempa startowego.
Zgodzę sie z Tobą ze bieganie 6x1km w tempie startowym było by troche bez celowe...ale jak sie je biega 12s szybciej od startowego to juz wchodzi w noge;)
Ale wy zasuwacie te dwusety;) Ja ostatnio biegałem 10x po 32-30s ale to z treningu pod połówke....i udało się nabiec 2'06 na 800m, ale to tak z marszu biegane było:) choć szacun za te dwusety dla was:)

Pozdro
Smart15
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rolli, a co powiesz o tym planie, daleko odbiega od twojej koncepcji :tonieja:
http://masters.azs-awf.pl/2011/czas-na- ... o-krynicy/
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Smart15 pisze:Rolli, a co powiesz o tym planie, daleko odbiega od twojej koncepcji :tonieja:
http://masters.azs-awf.pl/2011/czas-na- ... o-krynicy/
Plan jest dobry dla osob ktore chca biegac wedlug planow. Ale ma pare bledow.
Najwazniejszym bledem jest podawanie HR. HR jest jednostka indywidualna. HRmax kazdy powinien dla siebie sam okreslic i takie wzorki: "220 minus wiek" itd. powinno sie szybko zapomniec. Lepiej by bylo podawac HR w procetach. Puls 180 ja pobiegne 400m i nie, tak jak pisza w tekscie, 30-40 minut.
Okreslenie indywidualnego HR to juz inny temat.

Drugim bledem jest pobudzanie strachu przed szybkimi interwalami. Dlaczego mamy sie takiego treningu bac?

Brak progresji w tempie tempowym. Przy interwalach jest mozliwosc trzema srubami podkrencac trening: ilosc, szybkosc, i dlugosc przerwy. Takie przyklady jak mozna to stosowac podalem u gory. Progresja w treningu jest najwazniejszym czynnikiem dobrego planu.

No i te tysiaczki. W artykule pisza "po co?" Odpowiedz juz podalem u gory. Plan treningowy powinien se opierac na aktualnych wynikach (patrz J. Daniels) i jego celem jest poprawienie tych wynikow. Wiec tez intervaly powinne byc tak ukladane: aktualny stan -> poprawa wynikow. Tez nie jest prawda, ze tak sie w Polsce trenuje. Tak sie wszedzie trenuje!

Jeszcze jedno... troche malo tych wybiegan. 1x18-22km w tygodniu powinno bec zwyczajem w kazda niedziele, jak chodzenie do kosciola.

Pozd.
Rolli
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ