Bieganie ciągłe czy interwały ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marrek056
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54 min

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:W twoim wypadku w godzinę 10km to będzie nieco szybciej niż trucht, to ma być bieg spokojny, robiony na zmęczeniu ale niewielkim, przez 6 tygodni takim bieganiem wzmacniasz serce, układ krążenia a także przygotowujesz mięśnie i ścięgna do większych wysiłków. Po tych 6 tygodniach pobiegniesz sobie w ramach treningu dyszkę testową i wtedy zobaczysz jak poszło, ile wyszło i jak się czułeś, wtedy określisz cel i sposób realizacji, może pobiegniesz wtedy tą dyszkę np w 45 minut, a może w 52 minuty - się okaże, cierpliwym trzeba być i trening realizować z głową, te 6 tygodni przygotuje Cie do realizacji większych objętości i do szybszego biegania od czasu do czasu. I tak jak będziesz realizować jakiś plan na nieco lepszy wynik to i tak podstawą tego treningu będą takie biegi spokojne, jakieś interwały czy biegi ciągłe będziesz robić raz w tygodniu a jak wejdziesz na wyższy poziom to dwa razy. Dodatkowy plus z takiego wybiegania to poznanie własnego organizmu a to daje możliwość dobrania planu z głową czy też nanoszenia na plan z książki własnych korekt
No więc biegałem tym planem przez 5 tygodni co drugi dzień, w następną niedzielę będe robil dyszke testowa. Srednio kazdy bieg trwal 1godz 15-20 min, a wiec byl to spokojny trucht w moim przypadku. Jednak od jakiegos tygodnia strasznie bola mnie kolana, musze kilka razy w ciagu dnia rozciągac maksymalnie nogi bo bol jest dość dokuczliwy. Czym to moze byc spowodowane ? Buty mam bardzo dobre, ale moze to przez brak rozgrzewek przed bieganiem czy strechingu po ? Nigdy jakos tego nie robilem, a biegam już od listopada więc to chyba nie przez to ?

Musze cos z tym zrobic bo nie chcialbym zawalic sobie tego testu wysilkowego..
PKO
marrek056
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54 min

Nieprzeczytany post

paweł1946 pisze:Ja idę dziś biegać 14x200 przerwa 30 sekund po 34-36 ;)
To fajnie, ale chciałbym również poznać odpowiedź na moje pytanie.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Kolana mogą Cię boleć z wielu powodów, nikt Ci nie odpowie nawet w przybliżeniu np twojego lakonicznego opisu - to są złożone i nieco skomplikowane kwestie. Rozgrzewka i ćwiczenia rozciągające to bardzo ważne elementy i nie można ich lekceważyć, i to rozciągania nie tylko tego delikatnego po treningu ale warto je wprowadzić jako dodatkowe, uzupełniające elementy. W pewnym okresie mojego biegania też miałem ból w okolicy kolana, wynikający ze wzrostu objętości treningowej i mojego stawiania stóp (wypychanie kolan na zewnątrz), po wprowadzeniu kilku ćwiczeń i w miarę systematycznego ich wykonywania ten ból minął. Chodzi o to aby wzmacniać czy też rozciągać pewne grupy mięśniowe co poprawia technikę biegu w zmęczeniu i przede wszystkim przeciwdziała kontuzjom.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ