Generator Planów Treningowych wg Danielsa .. zapraszam :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Michal Stachowiak pisze:Czyli co, prawem autorskim objęty ma być np. wzór matematyczny, pozwalający obliczyć to VDOT? To Einstein ma prawo autorskie na E=mc2?
No trochę jest różnicy. Bo wzór e=mc2 fizyka (nie nauka a umowna "natura") realizowała i realizuje w rzeczywistości i Einstein nie był jej do tego potrzebny.
Natomiast VDOT jest wskaźnikiem wymyślonym przez Danielsa wynikającym z jego know-how. Uznajemy, że dość dobrze on pokazuje poziom wytrenowania biegacza, ale każdy by mógł sobie taki wskaźnik wymyślić - tyle, że ten jest jeszcze obudowany całą teorią, koncepcją treningową i ta podlega ochronie.

Ale wracając do meritum:
1. Rozumiem, że gdyby strona była komercyjna i płaciła p. Danielsowi za użycie jego know-how przy planowaniu treningów to byłoby OK.
2. Nie widzę, natomiast, większego naruszenia praw wydawnictwa - jedyne co to użycie okładki ich książki na stronie.
PKO
Awatar użytkownika
wojtekwydmuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bym poprosił wydawnictwo o podstawę prawną.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie wiem z czego się dziwicie.
Przecież przekopiowanie czyjegoś Planu, to jest chyba oczywiste złamanie praw autorskich?
Z jakiego niby powodu na naszej stronie nie ma wszystkich możliwych Planów treningowych choćby Danielsa?
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No ja się zastanawiam właśnie. Jeżeli uważacie, że powinien być chroniony, to na jakiej podstawie prawnej? Na poprzedniej stronie podałem, jakie treści podlegają ochronie zgodnie z prawem autorskim, plan treningowy nie zalicza się do żadnej z nich. Gdyby tak było, każdy trener biorący pieniądze za swoją pracę, a korzystający z planu, który ktoś gdzieś opublikował, musiałby tej osobie płacić swoiste tantiemy.

Równie dobrze można by powiedzieć, że ochronie podlega dieta Dukana, bo gość opisał w książce, że jak się wyeliminuje węgle, to się będzie chudnąć, zrobił parę tabelek, w których napisał co jeść. Teraz jak ja na stronie internetowej czy blogu napiszę, że żeby schudnąć warto jeść to, to i to, a tego unikać i akurat wyjdzie na to, że należy wcinać same białka, to łamie prawo autorskie Dukana? Nie. Łamałbym, gdybym cytował znaczne fragmenty jego książki lub gdybym przepisywał je bez podania źródła.
Awatar użytkownika
wojtekwydmuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciekawe jest to, że nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego nie może wisieć sobie taka strona. Tylko ogólnikowo, że łamie prawa autorskie. Ale, który dokładnie paragraf tego już nikt nie powie :)
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie wiem z czego się dziwicie.
Przecież przekopiowanie czyjegoś Planu, to jest chyba oczywiste złamanie praw autorskich?
Z jakiego niby powodu na naszej stronie nie ma wszystkich możliwych Planów treningowych choćby Danielsa?
No dobrze. A jakbym zaproponował Plan Różowy w oparciu o metodologię Danielsa to byłoby ok?
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że ustalanie ram treningowych na podstawie VDOT, a właściwie sama idea tego VDOT, a więc, jeśli dobrze rozumiem, podstawienie do wzoru dystansu oraz czasu, w jakim ten dystans został pokonany, wyciągnięcie z tego wzoru danej, czyli naszego VDOT, powinno być traktowane jedynie jako pewna idea, która jako taka nie podlega ochronie autorskiej. Ponieważ zaś plany treningowe na tej idei się opierają, także i one nie są tą ochroną objęte. Może jakiś doświadczony prawnik biegły w dziedzinie prawa autorskiego i praw pokrewnych ma na ten temat inne zdanie, mogę się zorientować w temacie. Ja to widzę w ten sposób.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

wojtekwydmuch pisze:No dobrze. A jakbym zaproponował Plan Różowy w oparciu o metodologię Danielsa to byłoby ok?
Nie, nie możesz rozpowszechniać treści intelektualnych stworzonych przez innych. Nie możesz użyć nazwiska "Daniels" ani "plan Danielsa" publikując (rozpowszechniając) taki plan.

Możesz przeczytać książkę Danielsa, w oparciu o jej treść stworzyć własny plan i nazwać go "Mój plan" i zacząć go rozpowszechniać. Ale i tak, gdyby gra byłaby warta świeczki, Daniels czy wydawnictwo mogłoby Cię pozwać o plagiat i naruszenie praw autorskich. Wystarczyłoby udowodnić bliskie podobieństwa między planami.
krunner
ps. Nie jestem prawnikiem, może jacyś prawnicy-biegacze :hejhej: ?
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krunner pisze:
Możesz przeczytać książkę Danielsa, w oparciu o jej treść stworzyć własny plan i nazwać go "Mój plan" i zacząć go rozpowszechniać. Ale i tak, gdyby gra byłaby warta świeczki, Daniels czy wydawnictwo mogłoby Cię pozwać o plagiat i naruszenie praw autorskich. Wystarczyłoby udowodnić bliskie podobieństwa między planami.
krunner
ps. Nie jestem prawnikiem, może jacyś prawnicy-biegacze :hejhej: ?
No ale właśnie taki plan nie jest utworem w rozumieniu PA, ergo nie podlega ochronie. Natomiast jak najbardziej takiej ochronie podlega sama książka i rozpowszechnianie jej fragmentów może się spotkać z reakcją wydawnictwa.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Michal Stachowiak pisze:No ale właśnie taki plan nie jest utworem w rozumieniu PA, ergo nie podlega ochronie
1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);

To jest właśnie kategoria, pod którą podpada taki plan. Pod tę kategorię podpadają również np. logo, plakat, instrukcja do samochodu etc. Wyłączenia o których jest mowa na końcu obejmują odkrycia naukowe, twierdzenia matematyczne, idee naukowe (koncepcje, hipotezy, teorie). Plan Danielsa to nie jest idea, ale już np. wszystkie odkrycia fizjologiczne dotyczące biegania mogą być publikowane.
krunner
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A niech mi tu który napisze, że biega
Danielsem
i nie przedstawi paragonu albo faktury
za książkę...
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a ja skorzystam z tego wątku i zadam pytanie, które od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Biegam metodą Danielsa (kupiłem książkę :hej: , wyznaczyłem VDOT, wyszło 48, mam więc wyznaczone tempa BS, P, I, R. Wszystko ok, tylko, że u mnie w miejscowości nei ma praktycznie czegoś takeigo jak "płaska drogą" wciąż mam pod górę, albo z górki, średnio wychodzi ok 50m przewyższenia. Pytanie: czy dla mnie jest sens biegać w ogóle według "tempa" (chodzi o efektywność treningu) czy pozostaje mi puls?
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:44

Nieprzeczytany post

A ja bym zrobił tak:
Napisał bym: plany wg szkoły amerykańskiej! Same nazwy planów m,ożna pozmieniać.
Nie pisał bym o VDOT tylko wskaźniku wydolności i ponownie przywrócił działanie strony.
Nigdzie nie powołałbym się na Pana Danielsa czy VDOT. PRzecież możesz skorzystać z wiedzy którą zdobyłeś czytając książkę.
Co do samego wydawnictwa, to poprosiłbym o dokładne uzasadnienie z powołaniem się na paragrafy.

Jeśli ktokolwiek przyczepi się do tego, to równie dobrze powinien przyczepić się do tego, że wymieniamy się poglądami i doświadczeniami na forum bazując na treściach z książki!!!
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

aryst pisze:a ja skorzystam z tego wątku i zadam pytanie, które od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Biegam metodą Danielsa (kupiłem książkę :hej: , wyznaczyłem VDOT, wyszło 48, mam więc wyznaczone tempa BS, P, I, R. Wszystko ok, tylko, że u mnie w miejscowości nei ma praktycznie czegoś takeigo jak "płaska drogą" wciąż mam pod górę, albo z górki, średnio wychodzi ok 50m przewyższenia. Pytanie: czy dla mnie jest sens biegać w ogóle według "tempa" (chodzi o efektywność treningu) czy pozostaje mi puls?
Daniels w swojej ksiazce pisze, ze powinienes dostosowac tempo do stalej intensywnosci jaka bys biegl danym tempem na plaskim terenie, bez wiatru etc. Oznacza to ze jezeli na przyklad biegniesz pod mocny wiatr to nie staraj sie na sile trzymac tempa z tabelki tylko biegnij wolniej. To samo sie ma z gorkami i dolkami. Sam biegam Danielsem (mam ksiazke jakby co panie "inne spacery") i zwalniam na podbiegach a przyspieszam na zbiegach, a tempo biore srednie dla dluzeszgo odcinka a nie chwilowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Pod rozwagę podaje dwie kwestie:
1. Dlaczego w sieci jest pełno stron typu kalkulatory temp, w tym wyznaczających wszystkie tempa danielsowskie (progowe, interwał, rytm) na podstawie ostatnich wyników startowych na odpowiednim dystansie? No i samych kalkulatorów Vdot?
2. Dlaczego nie ma ani jednej strony podającej chociażby "plan niebieski", czy jakikolwiek inny z książki Danielsa? Nawet takich typu: dzień 1 - 20 minut BS + 4 x 1000 w tempie I ... itd (bez podawania ile wynosi tempo BS oraz I).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ