Kolka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Pentagram3D
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Aha czyli ogólnie występuje coś takiego jak paru dniowa kolka ?
Na razie jeszcze mnie boli ale teraz jakoś zdecydowanie mniej i boli mnie tylko jak np idę z 5 min dopiero wtedy. Podczas siedzenia i chodzenia po domu wcale nie odczuwam bólu. Jeżeli jutro będzie boleć jeszcze mniej to zrezygnuje z wizyty u lekarza.Może być też tak jak ty mówisz bo biegłem na 6km i 400m i poprostu chciałem pobić rekord udało się ale dostałem nowe buty na święta i przez kolkę nie mogę pobiec :(
Ps;Dlatego właśnie tak was wypytuje bo chce wiedzieć kiedy wreszcie pobiegnę.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

Najpierw wyjasnic trzeba ,ze kolka wystepuje w dwoch odmianach:
1-to kolka spowodowana jedzeniem przed treningiem[kazdy musi zobaczyc sam ile musi odpoczac po jedzeniu zanim pobiegnie]
2-to kolka spowodowana skurczem wywolanym na bazie podraznienia wiezadla przepony ktore sie laczy z bardzo waznym organem u nas biegaczy,i to jest ta kolka ktora trzyma jeszcze pare dni po treningu czasem objawy wystapia tak jak u kolegi podczas biegu na drugi dzien.

mozna zobaczyc regulujac to oddechem np: biegamy na 3/3 czyli lewa noga podczas biegu do przodu zaczyna krok wdech i 3 kroki i prawa noga wydech i tez 3 kroki

Trzeba dac odpoczac takiej przeponie poniewaz teraz natreningu ok a na zawodach bedzie narastac i w koncu staniesz tak tak [mialem to wiem]!

metoda jest jeszcze taka podczas biergu np:21km gdy czujesz ,ze powoli cos tam dokucza zwolnij na 300metrow-powiesz ale strata wcale nie bo podczas biegu przykladowo na 15km zwalniasz i pozniej bedziesz mogl zafiniszowac na 18km a tak od 15km bedziesz caly czas tylko zwalnial.

rozgrzewka miesni okolozebrowych wew i zew to poszukaj sobie w inter.. sa takie+
rozciaganie tych wlasnie miesni[dlaczego to pisze bo mialem tak --nie chodzilo o przepone a o miesnie wlasnie wczesniej wspomniane]!

a tak na koniec jesli boli Cie 3 dni to juz cos powaznego [moze] byc?
Awatar użytkownika
Pentagram3D
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A może poprostu strasznie mocno uszkodziłem ten mięsień i dlatego boli już trochę więcej ?
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jak dlugo biegasz i jak wyglada twoja rozgrzewka??
Awatar użytkownika
Pentagram3D
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam bardzo krótko bo chyba z 2 tyg mam 14 lat waga 51kg i najpierw biegałem z 5 razy na 3km potem zabrałem się za 6km i 400m pierwszy raz miałem czas 36.56min no i za drugim razem kiedy to miałem czas 34.46min złapała mnie kolka do mety było może z 500m zwolniłem ale kolka nie ustawała potem trochę przyspieszyłem żeby dopiec do mety i wreszcie odpocząć po prostu nie wiedziałem że kolka to tak poważna rzecz.Rozgrzewka wygląda bardzo słabo dopiero od teraz zacznę się porządnie rozgrzewać żeby uniknąć takich kolek o ile wogóle będę mógł biegać przez ten uraz. Moją rozgrzewką jest zazwyczaj zwykłe podjechanie rowerem pod start ok.3km. A teraz przez moją głupotę nieco się denerwuje że coś sobie zrobiłem :(
ps Teraz boli mnie to dopiero jak zacznę skakać wtedy po mniej więcej minucie zaczyna boleć :( jak typowa kolka
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a to spokojnie dopiero zaczynasz przepona ,wiezadla przepony- musza sie przyzwyczaic i tyle
ja bym odpocza tylko cwiczyl gimnastyke ogolno rozwojowa,,pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pentagram3D
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za pomoc
Obrazek
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kiedyś gdy zjadłem dużo ciężkostrawnego jedzenia i następnego dnia grałem w piłkę, złapała mnie straszna kolka i trzymała chyba przez 2 dni nawet gdy szedłem spokojnie do kuchni to czułem kłucie w brzuchy :hejhej: Więc może to być spowodowane odżywianiem
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ