Komentarz do artykułu Podstawy treningu biegowego - bodziec i odpoczynek

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tempem maksymalnym okresla się najszybsze tempo jakie człowiek jest w stanie osiągnąć W OGÓLE, zazwyczaj dzieje się to w sprintach (kilkadziesiąt metrów).

Tempo maksymalne jakie można utrzymać przez 1km różni sie od tego zasadniczo, podobnie jak tempo maksymalne jakie możesz utrzymać na dystansie 5 km, czy na dowolnym innym dystansie.

dla mnie tabelka jest jasna i przejrzysta.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: Tempo maksymalne jakie można utrzymać przez 1km różni sie od tego zasadniczo, podobnie jak tempo maksymalne jakie możesz utrzymać na dystansie 5 km,.
I dokładnie to napisałem, a ty się "czepiłeś"
Iwan pisze: a po przebiegnięciu 1 kilometra (w max. tempie)
1 kilometra! Nie sprintu na 60 m.
Qba Krause pisze:polecam czytać ze zrozumieniem.
:hejhej:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ty naprawdę nie rozumiesz, prawda? :D

napisałeś:
a po przebiegnięciu 1 kilometra (w max. tempie)

a chodzi o zupełnie co innego. na tym treningu nie biegasz 1km w maksymalnym tempie, tylko biegniesz akcent, który może przybrac różnoraką formę, a którego intensywność będzie taka, jak wyścig na 1km. Łączny dystans takiego treningu może mieć kilkanaście kilometrów a interwałów może być nawet do kilku kilometrów, mogłoby to byc np. 30 x 200m, jakby się chciało komuś bawić w Zatopka. W porównaniu z tym 50 minut tempa maratońskiego to pikuś.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czyli jeżeli wykonuję rozbieganie do 1h to następne rozbieganie po 24 godzinach będzie już rozbieganiem na podwyższonej sprawności po pełnej regeneracji?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wyrzuciłem z tabelki tempo 1km , bo po pierwsze nie wszyscy rozumieją że trening w tym tempie robi się na odcinkach, których suma przekracza ten dystans. Po drugie osoby przeglądające forum rzadko świadomie wykonują taki trening w swoich przygotowaniach, chyba że w przebieżkach, ale wtedy nie jest tak obciążający.

Kolejna sprawa to sama tabela, wiem że większość z czytelników chciałaby, żeby trening był taki prosty i przedstawiony w tabelach ale niestety organizm ludzki nie jest programem komputerowym gdzie po każdym jednorazowym treningu wyczytuje z tabelki co mogę robić następnego dnia. Do takiej analizy trzeba brać pod uwagę cykl kilku lub kilkunastu treningów wstecz, a także co będzie się wykonywało po tym treningu oraz wiele innych czynników. Jedyne co można zrobić to przybliżyć efekt treningu i wyznaczyć ramy czasowe odpoczynku i to pokazuje tabela. Każdy z Nas będzie inaczej reagował na dany trening, w zależności o stażu biegowego, możliwości treningowych, samopoczucia, siły itd.

Do Ivana, rozumiem twoje nie zrozumienie. Dlatego proponuje abyś:
Przeczytaj pierwsze ten tekst: http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=2327
A następnie, jeśli startowałeś w zawodach na dowolnym dystansie to wynik wpisz w ten kalkulator i kliknij "zawody", pojawią się twoje tempa na różnych dystansach, prześledź je i zastanów czym się różnią.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Czyli jeżeli wykonuję rozbieganie do 1h to następne rozbieganie po 24 godzinach będzie już rozbieganiem na podwyższonej sprawności po pełnej regeneracji?
Jest duże prawdopodobieństwo.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Krzychu,
zabrałeś mi z tabelki najbardziej dla mnie interesujące intensywności. :ech: Te z 1km. Biegałem sobie odcinki w takim tempie zgodnie ze szkołą amerykańską, ale jak dziś zauważyłem, za krótko się po nich regenerowałem. Tabelka z 1km jest dla mnie wybawieniem od frustracji (bo się wściekałem, że kolejnego treningu nie moge poprowadzić tak mocno jak zalecany) i od przetrenowania (bo zdarzało się, że biegałem intensywnie mimo pobolewania w udach).

Tabelo z intesywnościami 1km WRÓĆ :hejhej:
NO Pain ---> MORE Gain
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nazwa użytkownika pisze:Krzychu,
zabrałeś mi z tabelki najbardziej dla mnie interesujące intensywności. :ech: Te z 1km. Biegałem sobie odcinki w takim tempie zgodnie ze szkołą amerykańską, ale jak dziś zauważyłem, za krótko się po nich regenerowałem. Tabelka z 1km jest dla mnie wybawieniem od frustracji (bo się wściekałem, że kolejnego treningu nie moge poprowadzić tak mocno jak zalecany) i od przetrenowania (bo zdarzało się, że biegałem intensywnie mimo pobolewania w udach).

Tabelo z intesywnościami 1km WRÓĆ :hejhej:
Po takim treningu minimalny odpoczynek to 48-72h, ale przy nagromadzeniu innych treningów, nie tylko biegowych bo może wykonujesz inne czynności powodujące twoje zmęczenie, przerwa powinna być jeszcze dłuższa. Trening w tempie 800-1500m to jest naprawdę bardzo mocny bodziec nie tylko uszczuplający zasoby energetyczne ale także obniżający możliwości mięśniowe.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
stowka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:27:50

Nieprzeczytany post

Wielu zawodników, popełnia kardynalny błąd próbując przeskoczyć pewne poziomy po to aby jak najszybciej osiągnąć upatrzony cel. W swoim przygotowaniu stosują bardzo mocne obciążenia, dużą objętość. Takie postępowanie zazwyczaj prowadzi do kontuzji lub co gorsza do zamknięcia sobie drogi do lepszych rezultatów
Czy jeżeli ktoś przesadził i w 1 sezonie biegał za dużo, to trwale zamknął sobie drogę do lepszych rezultatów? Czy mimo tego jest jednak szansa na dalszy rozwój? Ja przebiegłem ponad 4000km ( szczęśliwie bez kontuzji) w 1 sezonie, teraz nie mam tyle czasu i chcę trenować mniej i mądrzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, no spoko, nie jest pewnie jeszcze tak źle.
Jeśli nie zauważyłeś jakiegoś regresu, objawów przetrenowania (duże zmęczenie przy nawet wolnym truchcie, niechęć do biegania) to szanse jeszcze masz. :)
Choć to o czym pisze Krzysiek rzeczywiście w przypadku młodych, bardzo mocno eksploatowanych zawodników się zdarza.
Xsystoff
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tabela praktycznie bezuzyteczna dla poczatkujacych, chyba ze ktos mi z niej powie ile odpoczywac miedzy dwoma treningami zrobionymi w tempie 6:15 - 6:30 (dla mnie to tempo takie akuratne, nie umieram ale jestem zmeczony odczuwalnie) na dystansie 5-6km co daje ~35 - 45minut. Nie startowalem w zawodach zadnych wiec nie jestem sie w stanie odniesc w ile zrobie 5 czy 10 km.
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Wez sobie to np z kalulatora biegowego. Ale np pobiegnij jutro 5 km na maksa i wynik wpisz w kalulator. reszte wyjdzie ci sama.

Albo ustal jaki masz zakres tetna przy tym tempie 6;15 i na tej podstawie wylicz intensywnosc....

A poza tym nie czepijacie sie....przeciez to tylko orientacyjne dane. Kazdy reaguje inaczej ( wiek, wytrenowanie, nadwaga, stan zdrowia itd).
A tabelka bardzo przydatna jak i caly tekst....bo uzmysławia ze nie trening jest najwazniejszy ale odpoczynek rowniez....

Dam sobie ekę obciąć ze z treningami nie mamy problemów( my amatorzy)...ale z tą regenaracją i rozsądnym pojdejściemdo odpoczynku róznie bywa........:):):) Jestesmy za bardzo narwani:):)
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak z tej tabelki odczytać czas potrzebny na odpoczynek po treningu (biegu) 15km w tempie wyścigu na 10km ?

Czy to jest skrzyżowanie 10km<25' z Easy/długi bieg<1,5h czyli 24 - 36h , czy raczej skrzyżowanie dwóch 10km<25' czyli 36 - 52h

W moim przykładzie nie ma sprzeczności, bo ja akurat na dystansie od 5 do 15km utrzymuje to samo tempo i biegnąc 5km nie jestem praktycznie w stanie wykorzystać krótszego dystansu aby pobiec szybciej niż 1/2 czasu biegu na 10km , przy 15km tempo tylko minimalnie mi spada, dopiero po przekroczeniu 15km lub po ok 1h 15min następuje u mnie drastyczna degradacja sił która zmusza mnie do przejścia w tempo maratońskie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

15 km w tempie do 10 km ? :) Chodzi o 10 km z intensywnością startową do 10 km ? Może nie rozumiem Twojego pytania. A jeśli rozumiem, to Twój problem bczupa jest tak irracjonalny, że nawet nie ma tego jak skomentować.
Co to znaczy, że :"na dystansie 5-15km" utrzymujesz to samo tempo? Na zawodach? To znaczy, że robisz coś źle. Najpierw musisz to poprawić a dopiero potem ta tabelka może Ci się przydać.
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Co to znaczy, że :"na dystansie 5-15km" utrzymujesz to samo tempo? Na zawodach? To znaczy, że robisz coś źle. Najpierw musisz to poprawić a dopiero potem ta tabelka może Ci się przydać.
przecież wyraźnie napisałem że nie jestem w stanie szybciej pobiec 5km niż wynosi moja połówka z biegu na 10km, przy 15km różnice tempa są nieznaczne, po prostu "wchodzę" w swoje temp i biegnę równo - mogę tak pociągnąć do 15km, jak zwiększę temp i spróbuje biec te 5km szybciej to wiem że umrę po 3km dlatego trzymam stałe tempo coś koło 5' na km - niezbyt ambitnie, zważywszy że swoją najszybszą dychę przebiegłem w 40 minut - tyle że to było raz, na bieżni, w warunkach "idealnych" - gdybym tak wyrywał na publicznym biegu to bym pewnie nie kończył dwóch na trzy starty

być może coś robię źle, być może to brak doświadczenia, ale gdzie ja-amator mam biegać, na zawodach? dobre sobie, ja najlepsze czasy to mam z samotnych treningów na bieżni, wszystkie starty w publicznych biegach to przepychanka i mozolne wyprzedzanie tych "ambitych" co to zawsze muszą stać w pierwszej linii, jeszcze nigdy nie pobiegłem "zawodów" tak szybko jak sprawdzianu na bieżni

wracając do problemu z czytaniem tej tabelki, załóżmy że przebiegłem w sumie 15km tym nieszczęsnym tempem na 10km (niech będzie że z przerwami na trucht co 5km, dla złapania oddechu, razem ok 1h 30min) to czas potrzebny na odpoczynek to

1. skrzyżowanie 10km<25' z Easy/długi bieg<1,5h czyli 24 - 36h ,
2. skrzyżowanie dwóch 10km<25' czyli 36 - 52h

czyli intensywność= bieg na 10km, dystans=15km

edit:

dla mnie ta tabelka jest nieintuicyjna - wiersze i kolumny maję te same etykiety, jeśli wiersze określają intensywność treningu to co określają kolumny ?
na pewno nie sumaryczny dystans treningu lub czas bo przy intensywności z 5km (ostatni wiersz) najdłuższy odpoczynek jest dla kolumny 5km <15'
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ