wykonanie pracy w biegu a w jeździe na rowerze
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Już precyzuje pytanie.
Czy poruszając się na rowerze wykonujemy mniejszą pracę (w dżulach) niż w biegu.
Jadąc na rowerze nie powinniśmy wykonywać mniejszej pracy (moim zdaniem) ponieważ rower nie wytwarza sam żadnej energii. W 1 i 2 przypadku to my działamy siłą.
Czy poruszając się na rowerze wykonujemy mniejszą pracę (w dżulach) niż w biegu.
Jadąc na rowerze nie powinniśmy wykonywać mniejszej pracy (moim zdaniem) ponieważ rower nie wytwarza sam żadnej energii. W 1 i 2 przypadku to my działamy siłą.
-
- Rozgrzewający Się
Ja raczej jeżdżę na rowerze maratony górskie i dodatkowo biegam. Bieganie uzupełnia mi treningi. Na rowerze muszę więcej zrobić kilometrów. przelicznik to jakieś 1:3. Niestety mięśnie inaczej trochę pracują, ale zauważyłem efekty pozytywne, bo na podjazdach gdzie rowerem nie da się wjechać mam o wiele większą przewagę. A z resztą całe życie na rowerze? Są inne dyscyplinykajetanz pisze:Już precyzuje pytanie.

-
- Rozgrzewający Się
Tydzień temu złamałem sobie obojczyk. Choć w pewnym stopniu chcę zredukować ten wielki spadek formy, który niebawem nastąpi. W tym celu od 2 dni zacząłem kręcić w domu na rowerze stacjonarnym. Mam na nim 10 poziomów trudności, wczoraj kręciłem 30min na 5 poziomie - tętno około 140, dziś 20min na 5 i 10min na 6 ( o 1 poziom ciężej ) tętno około 145-150, a ostatnie 2 minuty znacznie szybciej, żeby nie ruszać za dużo barkiem i tu mi wyszło jakieś 170-175 uderzeń podczas tych ostatnich 2 minut. Podczas podstawowej jazdy wykonuję jakieś 80 "pedałowań" na minutę ( nie wiem czy tak się to nazywa: rytm pedałowania przez 1 nogę ?? ). Czy są jakieś inne sposoby aby choć trochę móc utrzymać kondycję?? Jakie treningi powinienem wykonywać na rowerku aby jakoś zmusić organizm do wysiłku???? Dzięki bardzo za odpowiedzi.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
To się nazywa kadencja
i podaje się w rpm czyli obrotach na minutę.
Nie wiem czy znasz swoje zakresy tętna w bieganiu odpowiadające poszczególnym tempom, jeśli tak, to generalnie możesz robić podobny trening tlenowy na rowerze, tylko weź pod uwagę, że na rowerze tętna są średnio 7 bpm niższe niż w czasie biegania, bo pracuje mniej mięśni. Tak że poobniżaj sobie zakresy o te 7 i spokojnie przynajmniej pracę tlenową możesz odwalić, bo jeśli chodzi o przebieżki i szybkie kilometrówki to się raczej nie da.
Możesz też popracować nad siłą: obciążenie maksymalne i przepychasz korby z kadencją 60 i mniej. 5 minut i 2 minuty przerwy kręcąc lekko, i powtórka kilka razy. Silne czworogłowe zawsze się przydadzą w bieganiu. Treningi szybkościowe są już specyficzne i nic nie dadzą.

Nie wiem czy znasz swoje zakresy tętna w bieganiu odpowiadające poszczególnym tempom, jeśli tak, to generalnie możesz robić podobny trening tlenowy na rowerze, tylko weź pod uwagę, że na rowerze tętna są średnio 7 bpm niższe niż w czasie biegania, bo pracuje mniej mięśni. Tak że poobniżaj sobie zakresy o te 7 i spokojnie przynajmniej pracę tlenową możesz odwalić, bo jeśli chodzi o przebieżki i szybkie kilometrówki to się raczej nie da.
Możesz też popracować nad siłą: obciążenie maksymalne i przepychasz korby z kadencją 60 i mniej. 5 minut i 2 minuty przerwy kręcąc lekko, i powtórka kilka razy. Silne czworogłowe zawsze się przydadzą w bieganiu. Treningi szybkościowe są już specyficzne i nic nie dadzą.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
Jak ćwiczyć bez pulsometru
Biegać nie mogę , mam kontuzję
http://www.cwiczeniafitness.pl/porady/a ... gowym.html
Biegać nie mogę , mam kontuzję
http://www.cwiczeniafitness.pl/porady/a ... gowym.html