Czy mogę biec pólmaraton.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
REDSI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dzieki MEDIT za motywacje:-)faktycznie nie mam jeszcze tylu obowiazkow jak i Wy...ale gdybym tylko siedziala to za biorkiem to przed tel.wdomu ,zwariowalabym!!wiec korzystam puki moge;-))
chyba zaczne nowy temat..??hmmm
"PRZEZ SPORT DOKALECTWA"
Juz nudza mnie te opowiesci o nadwadze i towarzyszacych jej chorubskach..a sportowcom wcale nie lekko!!
Korzeniowski chociazby..
jak widze biegajacych w parku po betonowych trasach,na ulicach i ze sluchawkami w uszach to mnie sie pytanie nasuwa..czy aby dobrze z glowka??
nie obrazajac tu nikogo, kazdy ma tam swoje pomysly na dobre samopoczucie ale to juz kojarzy mi sie z przymusem..bo cos tam...tak i jeszcze bez rozgrzewki..wbrew cialu i wogule samemu sobie. biedne stawy, sciegna, miesnie..a jak jeszcze w trampkach!!!!sami doskonale wiecie przyjaciele.
A CO MAJA POWIEDZIEC TACY ZAWODOWCY JAK TY,KTORYM CIALO POPROSTU ODMAWIA POSLUSZENSTWA??Nie wyobrazam sobie siebie w Twojej sytuacji, ale obawiam sie ze z czasem...a najg.jest to ze wlasnie z czasem wypracowuje sie CORAZ TO LEPSZE WYNIKI...sciskam wszystkich i wszystkiego NAJ...
REDSI
PKO
Awatar użytkownika
Medit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i przebiegłam półmaraton pomimo grypy przebytej tydzień wcześniej  i niedoleczonego zapalenia okostnej. Czas: 2godz 2 min.
Jeszcze raz potwierdza się powiedzenie: "Jak się chce to się wszystko da"
Medit
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś mi to przypomina pewien debiut.
Nie grypa ale też antybiotyk.
Nie okostna ale udo.
Dobra więcej pisać nie będę, bo jeszcze jakiś wariat, to przeczyta i postanowi mnie naśladować.
A w tym roku jeszcze są 3 imprezy na tym dystansie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
REDSI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

MEDIT
jestem pelna podziwu!!
gratuluje osiagniec. nalezy sie Tobie ten maraton.
powodzenia!!!
REDSI
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Outsider:> dlaczego ty tak czesto piszesz o tych swoich kontuzjach i przezyciach, i mowisz ze sie nie bedziesz rozpisywal zeby nikt Cie nie nasladował :> nie ty jedyny biegles z pewymi urazami i problemami :> i sie nie boj ze ktos Cie bedzie nasladowac bo kazdy ma swoj rozum, a jak ktos lubi sado maso to gonie chron przed tym a czasami poprostu trzeba pobiec jak cos  boli i sie nat nie patrzy bo w trakcie biegu i taksie o tym zapomina:-)

pozdro i gratulacje Medit
"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Szeregowiec Ryan on 3:42 pm on Oct. 4, 2005
Outsider:> dlaczego ty tak czesto piszesz o tych swoich kontuzjach i przezyciach, i mowisz ze sie nie bedziesz rozpisywal zeby nikt Cie nie nasladował
Z egoizmu, egocentryzmu, egotyzmu, narcyzmu i paru jeszcze innych powodów, o których itd :hejhej:

A jeśli chodzi o naśladownictwo- to sprawdź listę zgłoszonych jakiegoś dużego maratonu a następnie zobacz ile osób stanęło na starcie a ile ukończyło i zastanów się dlaczego są takie różnice.

(Edited by outsider at 4:54 pm on Oct. 4, 2005)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Szeregowiec Ryan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jestaka roznia poniewaz niektorzy nie ukoncza biegu bo wybieraja sie z motyka na slonce ;] jesli ktos biega regularnie  albo wogule biega troche km to dobiegnie a wiekszosc jak nie wszyscytacy ludzie ktorzynie ukonczyli to albo jest to ich peierwszy maraton z zlego przygotowania albo ida z marszu albo poprostu cos im sie nieilego przydazy w trakcie biegu ;] niekorzy wtedy zejda a inni nie w zaleznosci kto jaka ma psychike ;] a co do wlasniego opisu swojej osobby to sie zgadzam:)
"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W końcu po przeszło dwu latach mojego funkcjonowania na tym forum ktoś się na mnie poznał i się ze mną zgodził.:hahaha:

A co do Medit i jej przyszłorocznym marzeniu, o którym wspomniała na początku tej dyskusji, to jest to więcej niż realne.

I nie musi przejmować się jakimś wzorem Skarżyńskiego. Wynik w maratonie=2,11xczas w półmaratonie.

Biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności, o których nie będę się rozpisywał bo znowu Szeregowiec będzie się zżymał:oczko: czas poniżej 4 godz jest realny:taktak:
Awatar użytkownika
Medit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Outsider-miło, że we mnie wierzysz :-). Ale realnie patrząc jeszcze mi daleko do maratonu a 21km to wszystko na co mnie w tej chwili stać. Stało się to dla mnie jasne, kiedy po 17km przyszedł kryzys i musiałam na chwilę przejść do marszu. A co do kuntuzji - nikomu nie polcam biegania, kiedy coś szwankuje. Czasami jednak trudno się dostosować do wskazówek lekarzy i wola walki ciagnie człowieka na start pomimo, że rozum mówi nie. W takich warunkach to indywidualna sprawa każdego i każdy powinien zdecydować sam, co jest dla niego  ważniejsze.
Dla mnie debiut okazał sie udany, chociaż po starcie bolały mnie mięśnie nóg, kręgosłup  i kostka. Odbiłam sobie tez dwa paznokcie u nóg (pora zainwestować w nowe buty).  
Teraz układam plan treningowy, który pozwoli mi przygotować się do Krakowskiego Maratonu w maju.
Wierzę, że moje marzenie o maratonie spełni się w przyszłym roku.

Pozdrawiam wszystkich biegaczy i życzę dużo samozaparcia na ścieżkach i zawodach.
Medit
tomasz

Nieprzeczytany post

Dasz radę Medit :) Teraz się zbliża zima, więc jest okazja do łądowania kaumulatorów. Więc biegaj :) I pamiętaj, że najważniejsze to wiara w siebie, i żelazna konsekwencja na treningu :)
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kryzys  przyszedł bo:
-była przerwa w treningach. To może wydawać się, co tam kilka dni, ale to wychodzi idealnie na wierzch  przy dłuższej trasie.
-mogłaś być odwodniona. Nawet jak jest w miarę chłodno, to przy tym dystansie miałaś prawo potrzebować więcej płynów niż to co oferują zazwyczaj orgowie.
-zabrakło siłą rzeczy dłuższych wybiegań.
Zresztą aby przyzwyczaić organizm do długotrwałego wysiłku można wymiennie z nimi stosować długie marsze (20-40km), raczej po płaskim (lesie) ale jak ktoś ma blisko góry to dlaczego nie.
Jest to moim zdaniem, amatora człapaka, o tyle lepsze, że  o wiele łagodniejsze niż wybiegania przez co ryzyko jakiegoś urazu znacznie mniejsze.Feler, że jest to czasochłonne.

Kręgosłup

mięśnie nóg>to efekt mikrouszkodzeń, nic groźnego.Obecnie automasaż

Na przyszłość pamiętać o rozciąganiu pod koniec rozgrzewki i treningu.

Zawody czy intensywniejszy trening zakończony powinnien być truchtem.

Spróbuj trochę spacerować w najbliższych dniach, łagodny ruch sprzyja regeneracji.

W diecie dbać o węglowodany z nich jest glikogen,  a ten zużywany jest w trakcie wysiłku, gdy jego zaczyna brakować w mięsniach- większa podatność na uszkodzenia.
Plus Vitaminy E,C,A- usuwają wolne rodniki (substancje powstające w trakcie uszkodzenia mięśni)

(Edited by outsider at 4:48 pm on Oct. 5, 2005)
Awatar użytkownika
Medit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Outsider-dzięki za podpowiedzi. Na mój kryzys w półmaratonie pewnie złożyły się wszystkie wymienione przez Ciebie czynniki (miałam 10 dni przerwy w bieganiu+było gorąco a ja za mało piłam+za mało długich wybiegań). Teraz moim głównym problemem pozostaje ból piszczeli  (chyba okostna), który nasilił się po półmaratonie i muszę się z nim jakoś rozprawić.  Lekarz polecił mi chłodzić bolące miejsce, łykać Diclodue i smarować fastum. Trochę to pomaga, ale nie likwiduje bólu. Mam zamiar kupić nowe buty z dobrą amortyzacją-może to coś pomoże.

Pozdrawiam
Medit
Awatar użytkownika
REDSI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witajcie kochani!! dawno tu nie zagladalam..
no nareszcie juz jestem..
poprostu zaczelam biegac(ze wzgledu na pogode)na biezni mechanicznej,czego wczesniej nigdy nie probowalam i nanbawilam sie obtarcia stopy ale kilka dni na rowerku., sauna spacery boso po lesie i juz jest ok.
REDSI
Awatar użytkownika
REDSI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wyobrazcie sobie ze ja w zyciu nie wiedzialam ze potrafie zrobic 18km,z predk.12km/h biegnac przez 90min.
albo te maszyny klamia albo do ustalenia potrzebny psychiatra lub..trener
REDSI
Awatar użytkownika
REDSI
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a cio tam u Ciebie medit??jak tam maratony??
jesli chodzi o mnie to albo sie wreszcie zdecyduje,podasz mi namiar na jakis polmaraton,albol bede musiala zmienicv silownie zanim mnie z niej wywala za naduzywanie sprzetu..
REDSI
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ