Dlaczego początkujący biegacz może biec z wysokim %HRmax?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

michalZ pisze:czy powinienem dalej biegać 85% HRmax i czekać aż spadnie, czy jednak zwolnić tempo? Problem jest też taki, że nie bardzo jest z czego zwalniać ;-)
Jeśli czujesz się z tym tętnem komfortowo to spoko.
Nasz przykładowy Andrzej z artykułu gdyby biegał wg własnego "czucia" pewnie biegałby z tętnem 162 (przyjmuje, że biegałby z intensywnością podobną do tej z którą biegał Henryk - w ujęciu HRR).
A 162 to jest dokładnie 85% tego co mu się wydaje że jest jego HRmax. (162/190= 85%)
Więc - jak widać jest całkiem prawdopodobne, że to jest właściwa dla Ciebie intensywność (przykład nie jest wzięty z księżyca).
Oczywiście - nie zawsze tak jest i nie ma reguły, że początkujący zawsze biegają za wolno.
Ci którzy biegają bez pulsometra - raczej odwrotnie - za szybko.
PKO
Awatar użytkownika
zaglebiak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja od początku zdałem się na bieganie według rytmu mojego organizmu. Myśle, że nie o to chodzi w bieganiu żeby zaprzątać sobie głowe wyliczeniami, a skupić się na tym co najważniejsze, wysiłku oraz skupieniu na własnym organizmie, którego mechanizm jest lepszy od niejednego pulsometra. Wydolność treningowa jest bardzo zmienna i widać to na każdym treningu, samemu można wyczuć jak nasza wydolność się zwiększa. Wszystko samo z czasem się ustabilizuje i pozwoli na trening na optymalnych obrotach.
Pozdrawiam serdecznie,
Michal
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że fajnym sposobem jest bieganie według samopoczucia, ale z pulsometrem. W ten sposób można fajnie monitorować trening. Oczywiście biegnąc na samopoczucie jest pokusa by zerknąć na tętno, ale lepiej wyczytać je po biegu. ;)
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
michalZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wczoraj spróbowałem troszkę zwolnić na rozgrzewce (tak żeby jeszcze nie stanąć ;-)) i chyba tak będzie dobrze: wychodzi 80% HRmax (przy założeniu 190 HRmax) puls 152 czyli około 70% vo2max (55+70%(190-55)).

Tym bardziej, że będę chciał mocno zwiększyć dystans w najbliższym czasie - o jakieś 50%.

HRmax na finiszu na 10km (na zawodach) wyszło mi 185 ale może faktycznie jeszcze trochę bym dał radę (choć finiszu nie pamiętam za dobrze ;-))

pozdrawiam
michał
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W takim razie nie lepiej ustalać zakresy w oparciu o HRR? Oprócz tętna maksymalnego wystarczy znać tętno spoczynkowe. :usmiech:

A właściwie skoro te badania się dopiero toczą to trudno to wprowadzić w życie, ale widać, że jest to lepsze od treningu opartego tylko o HrMax.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tomaszzz pisze:W takim razie nie lepiej ustalać zakresy w oparciu o HRR? Oprócz tętna maksymalnego wystarczy znać tętno spoczynkowe.
Pewnie lepiej ale jest to mniej przejrzyste, nie każdy to załapie.
Tomaszzz pisze: A właściwie skoro te badania się dopiero toczą to trudno to wprowadzić w życie, ale widać, że jest to lepsze od treningu opartego tylko o HrMax.
Jakie badania się toczą? Nic się nie toczy.
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Tomaszzz pisze: A właściwie skoro te badania się dopiero toczą to trudno to wprowadzić w życie, ale widać, że jest to lepsze od treningu opartego tylko o HrMax.
Jakie badania się toczą? Nic się nie toczy.
Miałem na myśli to zdanie:
Adam Klein pisze:Takie badania już są i to nie są hipotezy.

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Badania Kopernika o tym, że Ziemia krąży wokół Słońca też już są. Ale nie znaczy to, że się dalej toczą, prawda?
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nieprawda. :P To czy są badania czy wyniki to chyba różnica. :P Badania są = toczą się - przynajmniej tak to rozumiem, ale nieważne. Ważne, że już sytuacja jest jasna.

Właściwie to jak wyglądają zakresy przy tym HRR? Z linka poniżej wynika, że zakresy idą od 60%-70% jako 1. zakres i potem co 10% w górę.

O znalazłem jakiś kalkulator oparty o HRR:

http://www.runningforfitness.org/calc/h ... =Calculate

Myślę, że można by go podczepić pod artykuł jeśli jest on coś warty.

I coś podobnego:

http://www.runningforfitness.org/calc/hrtp.php

Lechutek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52,21

Nieprzeczytany post

Wbrew temu co Adam pisał w artykule jest literatura dotycząca tego tematu - np. książka Biegi długodystansowe (patron medialny bieganie.pl), w której opisano dokładnie sposób liczenia tętna treningowego na podstawie skorygowanego tętna maksymalnego. Tak czy owak test mleczanowy rządzi...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Lechutek pisze:Wbrew temu co Adam pisał w artykule jest literatura dotycząca tego tematu
lechutek - nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Powiedziałem, że nie znajdziesz w książkach wyjaśnienia "fenomenu" biegacza początkującego biegającego na wysokim %HRmax. Ja przynajmniej nie znam takiej książki.

Oczywiście w wielu książkach znajdziesz sposób wyznaczania intensywności bazujący na HRR (tzw metoda Karvonena).
Choćby Plany treningowe w książce Biegi Długodystansowe właśnie bazują na %HRR co zresztą pisałem w recenzji książki.

Cytuję z własnej recenzji:
Bardzo ważna uwaga przy stosowaniu planów – autorzy używają formuły Karvonena przy opisywaniu intensywności. Czyli po pierwsze bez pulsometru raczej nie da rady. Po drugie wymaga to pewnego przeliczenia zgodnie z formułą Karvonena (czyli np. jeśli mamy wskazane tętno treningowe 70% to wynosi ono: TS + 70% (Tmax – TS) – gdzie TS – tętno spoczynkowe, Tmax – tętno maksymalne)

Całość tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=32&id=1400
Awatar użytkownika
ja_arek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Artykuł bardzo mnie zaciekawił i uważam, że trafia w sedno problemu początkujących.
Podane wcześniej kalkulatory wyliczają granice stref nieomal identycznie jak wzory w artykule +/- 1, czyli kwestia zaokrąglenia wyniku.
Przestawiłem dzisiaj strefy w pulsometrze zobaczymy jakie będą odczucia.

Jedno tylko pytanie. Czy dla zaawansowanych biegaczy strefy w/g Vo2max są niewłaściwe?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

ja_arek pisze:Jedno tylko pytanie. Czy dla zaawansowanych biegaczy strefy w/g Vo2max są niewłaściwe?
One są zawsze właściwe, choć pytanie co to znaczy właściwe?
Dla mnie - wszystkie strefy powyżej 75%vo2max tracą sens.
No bo co to za strefa 80-90% ?
Szeroka jak diabli. Trening nie powinien być ograniczany "strefami" które do zaawansowanego treningu nic nie wnoszą. Jednego dnia możesz biegać na 88%, innego na 90%, jeszcze innego na 92%. I co - że niby trenujesz już w innej strefie? I co z tego? Strefy to taka sprawa dla początkujących, zaawansowany biegacz wg mnie nie myśli w kategoriach stref.
stychus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, mam do was pytanie odnośnie tętna spoczynkowego. W jakiej porze dnia najlepiej jest je sprawdzić i ile razy powinnien sie odbyć taki pomiar aby wynik ten był jak najbardziej dokładny?
ciaptak
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Na początek chciałbym się przywitać jako, że jestem nowy na forum. Nie chcę zakładać nowego tematu bo ten pasuje idealnie. Mam problem z wysokim pulsem przy bardzo wolnym biegu. Kupiłem polecanego na forum Garmina 305 i się przeraziłem. Mam 26 lat i Hrmax przyjąłem na 194. Przy pulsie 150 (77% rzekomego Hrmax) moje tempo to około 10min/Km... Fakt, że przez ostatnie 7 lat sport uprawiałem okazjonalnie, ale bez przesady, wcześniej grałem dużo w tenisa i problemów kondycyjnych nie miałem (teraz znacznie gorzej). Robię plan 6 tyg. pumy, ale w tym tempie to ja mogę 30min biegać od jutra. Szybciej to ja czasem chodzę. Przy chodzeniu w średnim tempie 12min/Km podaje puls 110-120. Nadwagi nie mam, 178cm i 74kg. Co robić?? Czy to jest normalne?? Proszę o pomoc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ