Jaki rower kupić ?
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
- Życiówka w maratonie: brak
W tą niedziele byłem na giełdzie w Krakowie, jest tam bardzo dużo handlarzy którzy sprowadzają rowery z Niemiec, Holandii itp. Osobiscie kupiłem rower trekkingowy za 120 zł z kołami na piastach maszynowych i w pełni działającym sprzecie, pełnej grupie shimano altus, jedynie muszę wymienić łańcuch i wolnobieg.
Można kupić tam rowery 4x taniej niż na allegro i roi się od klasyków w naprawde dobrym stanie.
A co do pedałowania w spd to skupianie się na ciągnieciu tylko w górę jest trochę nie ekonomiczne, wektor siły powinien być cały czas styczny do ramienia korby.
Jak się robie ładne kółeczko nogą to aż dziw bierze o ile szybciej można jechać niż gdy gniecie się w korby tylko w dwóch miejscach.
Można kupić tam rowery 4x taniej niż na allegro i roi się od klasyków w naprawde dobrym stanie.
A co do pedałowania w spd to skupianie się na ciągnieciu tylko w górę jest trochę nie ekonomiczne, wektor siły powinien być cały czas styczny do ramienia korby.
Jak się robie ładne kółeczko nogą to aż dziw bierze o ile szybciej można jechać niż gdy gniecie się w korby tylko w dwóch miejscach.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Chodzilo mi o rozwiniecie miesni , bioracych udzial w biegu. Gros rowerzystow "depta" w dol, nie angazujac w pelni okregu, na ktorym poruszaja sie pedaly
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Kup sobie rower szosowy i poczuj ten wioatr we włosach. Zobacz jak to jest jechadz wgrupie 40 km/h mając tętno 185 i gdy mas zkolarza z boku przodu tyłu i trzeba mieć oczy otwarte....................... bieganie jest fajne ale kolarstwo szosowe................... to ma miłość
Tompoz
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Te b'twin'y 6.2 i 6.3 to odradzam. Ale ten 5.2 jest w sumie ok. Lepiej jednak kup krossa level'a (A2 za 1200 PLN lub A4 za niecałe 2 tysiaki). To naprawdę dobry wybór. Fajna rama, która może stanowić dobrą bazę do ewentualnego tuningu. Ale w sumie po co tuningować fajny rower. A wersja A4 jest naprawdę super. Za tą kasę nic lepszego nie znajdziesz.
Nie wiem Tompoz jak Ty czujesz wiatr we włosach? Ja nie czuję bo jeżdżę w kasku. I wszystkich do tego gorąco namawiam.Kup sobie rower szosowy i poczuj ten wioatr we włosach. Zobacz jak to jest jechadz wgrupie 40 km/h mając tętno 185 i gdy mas zkolarza z boku przodu tyłu i trzeba mieć oczy otwarte....................... bieganie jest fajne ale kolarstwo szosowe................... to ma miłość
-
- Zaprawiony W Bojach
Sorry, ale tarcze mechaniczne to syf totalny, a takowe są w tych bike'ach. Te amory to też nie jest szczyt techniki. Nie mówiąc już o korbach od sountora czy beznadziejnym, 24-cztero biegowym napędzie. Ale wybór należy do Ciebie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, w tym przypadku polecam v-breaki. Dobre v-ki są lepsze od mechanicznych tarczówek. Klocki oczywiście trzeba zmieniać jak się wytrą, to normalne. Linki też. Wiadoma sprawa...
Ja osobiście nie rozumiem mody na tarczówki. Owszem są one niezbędne podczas jazdy w ciężkich warunkach, ale jeżeli nie jeździmy po wielkich górach i po suchym to dobre v-breaki są najlepsze.
Podobnie z amortyzatorami. Popatrz na zawodników ścigających się w xc i xcm. Oni (przynajmniej w Europie) w znakomitej większości używają hardtaili.
I nic się nie stanie z rowerem gdy wjedziesz w dziurę. Uwierz mi W końcu kolarze szosowi jeżdżą po naszym dziurawym asfalcie i żyją. I ich rowery są całe. Najwyżej czasami muszą centrować koła.
Ja osobiście nie rozumiem mody na tarczówki. Owszem są one niezbędne podczas jazdy w ciężkich warunkach, ale jeżeli nie jeździmy po wielkich górach i po suchym to dobre v-breaki są najlepsze.
Podobnie z amortyzatorami. Popatrz na zawodników ścigających się w xc i xcm. Oni (przynajmniej w Europie) w znakomitej większości używają hardtaili.
I nic się nie stanie z rowerem gdy wjedziesz w dziurę. Uwierz mi W końcu kolarze szosowi jeżdżą po naszym dziurawym asfalcie i żyją. I ich rowery są całe. Najwyżej czasami muszą centrować koła.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Może i ja zapytam... chce kupic rower ale myśle czy nie lepiej i taniej wyjdzie mi jak go sam złoże kupując poszczególne części?
Musi być lekka rama, wygodne siodełko, dobre hample mogą być v-breaki, przerzutki DEORE (TEGO TYPU]) , oczywista klamki i linki możesz mi jass1978 polecić?? albo jakiś cały rower który by to posiadał... i bez przesady z ceną
Musi być lekka rama, wygodne siodełko, dobre hample mogą być v-breaki, przerzutki DEORE (TEGO TYPU]) , oczywista klamki i linki możesz mi jass1978 polecić?? albo jakiś cały rower który by to posiadał... i bez przesady z ceną
-
- Zaprawiony W Bojach
Wiesz, jeśli chodzi o składanie to raczej jest to droga sprawa... Opłaca się składać jakiś wyczynowy, ścigancki sprzęt. Normalny rower to lepiej kupić gotowy i ewentualnie go później stuningować. Firmy rowerowe podpisują umowy z dostawcami osprzętu i dlatego jest taniej - kupują hurtowo.
Ale po co tuningować coś co jest dobre, dlatego rozwarz kross'a levela (w zależności od planowanego budżetu masz różne wersje osprzętu na dobrej ramie o sportowej geometrii). Moim zdaniem Level A6 jest super, za niecałe 2.400 pln masz sprzęt z amorkiem Rock Shoxa, super napędem Truvative - SLX - Deore. No i hamulce/klamki Avid Single Digit 7 to chyba najlepsze v-breaki, lepsze niż niejedne tarczówki.
Możesz zobaczyć też na Kelly's Magic. Też bardzo fajny, sportowa geometria, dobry napęd i świetny widelec (Sountor XCR).
Na obu ww modelach możesz śmiało startować w maratonach rowerowych. Są naprawdę ok.
I jeszcze jedno - warto zajrzeć na stronę www.bikekatalog.pl - tam jest naprawdę dużo ciekawych informacji.
Ale po co tuningować coś co jest dobre, dlatego rozwarz kross'a levela (w zależności od planowanego budżetu masz różne wersje osprzętu na dobrej ramie o sportowej geometrii). Moim zdaniem Level A6 jest super, za niecałe 2.400 pln masz sprzęt z amorkiem Rock Shoxa, super napędem Truvative - SLX - Deore. No i hamulce/klamki Avid Single Digit 7 to chyba najlepsze v-breaki, lepsze niż niejedne tarczówki.
Możesz zobaczyć też na Kelly's Magic. Też bardzo fajny, sportowa geometria, dobry napęd i świetny widelec (Sountor XCR).
Na obu ww modelach możesz śmiało startować w maratonach rowerowych. Są naprawdę ok.
I jeszcze jedno - warto zajrzeć na stronę www.bikekatalog.pl - tam jest naprawdę dużo ciekawych informacji.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
Heh 2,5 koła to ciut nie na moją kieszeń myślałem o tysiaczku.. mi nie potrzebne nie wiadomo co bo nie bedę sie tym ścigał tylko raz lub dwa w tygodniu wypad z kumplami poszaleć... lukne na tą stronke i zobacze co i jak
-
- Zaprawiony W Bojach
No to weź najtańszego levela - wersja A2, albo GO SPORT, nie pamiętam już nazwy modelu, ale kosztuje coś koło 1200 pln i jest bardzo fajny Zresztą rower nie jest tak ważny jak kondycja i zapał do jazdy
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
No chyba sie zdecyduje na tego A2... zobacze może na giełdzie w niedziele... jak nic nie znajde to kupie nowego.
Dzięx za pomoc
Dzięx za pomoc
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
RAUL a jesteś pewien że chcesz górala? Na giełdzie raczej górali nie ma. Myślę , że trekking wystarczy do przejechania niezbyt wymagającego terenu , więc warto to rozważyć,
W polsce jest dziwny trend, że jak kupować rower to górski. A nie wszystkim jest to potrzebne
Jass, co do rowerów decathlona to moja opinia jest wręcz przeciwna do twojej! Nie wiem dlaczego uważasz rowery z serii rockrider 5.3 za takie bez nadziejne. Amor suntoura jest bardzo przyzwoity jak na początkującego, ma nawet blokade skoku, nie zaciera się (jak to kiedyś suntoury lubiały), a tarcze mają dużo dłuższy okres eksploatacji od v-ek no i mimo wszystko w trudnych warunkach działają.
Napęd w tej cenie jest wporządku, a korba na pewno lepsza od tego co montują w krossach właśnie, w odróżnieniu od levela a2 ma możliwośc wymiany zębatek.
No i cena 1150 zł!!
Zresztą to nie tylko moja opinia juz nie jeden raz chyba właśnie 5.3 w bikeBoardzie został uznany za najlepszy stosunek jakość cena.
W polsce jest dziwny trend, że jak kupować rower to górski. A nie wszystkim jest to potrzebne
Jass, co do rowerów decathlona to moja opinia jest wręcz przeciwna do twojej! Nie wiem dlaczego uważasz rowery z serii rockrider 5.3 za takie bez nadziejne. Amor suntoura jest bardzo przyzwoity jak na początkującego, ma nawet blokade skoku, nie zaciera się (jak to kiedyś suntoury lubiały), a tarcze mają dużo dłuższy okres eksploatacji od v-ek no i mimo wszystko w trudnych warunkach działają.
Napęd w tej cenie jest wporządku, a korba na pewno lepsza od tego co montują w krossach właśnie, w odróżnieniu od levela a2 ma możliwośc wymiany zębatek.
No i cena 1150 zł!!
Zresztą to nie tylko moja opinia juz nie jeden raz chyba właśnie 5.3 w bikeBoardzie został uznany za najlepszy stosunek jakość cena.
-
- Zaprawiony W Bojach
Masz rację Bogil co do tego B'twina. On jest w porządku. Ja koncentrowałem się na tych fullach. Ale co do mechanicznych tarcz zdania nie zmienię. Wolę hydrauliczne albo dobre v-ki.
Jeśli chodzi o treking to nie polecam.
Zresztą dajmy się wypowiedzieć specjalistce: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery ... owska.html
Jeśli chodzi o treking to nie polecam.
Zresztą dajmy się wypowiedzieć specjalistce: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery ... owska.html