Zakresy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Każdemu kto trenuje zależy na tym, żeby na zawodach (bez względu na dystans) pobiec jak najlepiej.
Każdy albo prawie każdy gdzieś na jakimś dystansie już jakiś czas zaliczył. W dodatku każdy zrobił to na innym procencie swojego maksymalnego tętna - tak przypuszczam. To może faktycznie zamiast orientować się na tętnie lepiej wziąć i wypróbować którąś metodę bazującą na osiąganych wynikach/tempach. W końcu jeden zrobi 10 km w 45 min. na niższym średnim tętnie swojego maksymalnego, drugi na wyższym bo są po prostu różni i może ich serducha pracują sobie inaczej przy osiąganiu tego samego. Taka ich natura i liczy się wynik czyli tempo i może od niego lepiej wyjść.
Od kilku tygodni przyglądam się bliżej dwóm takim metodom - FIRST i smart coach (trening 3 razy w tygodniu uzupełniany wg własnej woli albo biegami easy albo w ogóle rowerem, pływaniem, wiosłami itp) - i obserwuję tętno. Te treningi oparte na tempach są intensywniejsze ale pomysł u podstaw wydaje mi się być ten sam. Czyli dozowana mieszanka trzech intensywności. Poeksperymentować tak czy inaczej warto. Nie wiadomo co można dla siebie odkryć.
PKO
mikistal
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:36:52

Nieprzeczytany post

rozumiem dzięki ale jeszcze jedno wczoraj poszedłem na rozbieganie i zrobiłem sobie półmaraton w czasie 1:45:11 super mi sie biegło tetno poniżej 147 czyli jak jest najlepiej zacząć powoli i pózniej ruszyc czy odrazu tym tempem które sobie zakładam 4:20?
Jestem szczesliwym ojcem Kacperka:* 8.11.2010r
10km-36:27-2011r
21,097km-1:29:25-2011r
5km-17:39-2011r
42,195km-3:36:52-2011r
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ