tempo bez pulsometru i zegarka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przepraszam, chodzi o kalkulator -> http://bieganie.pl/?d1=2210&t1=00%3A12% ... w=1&id=399.

Powiem tak - zasadniczo staralem sie dobiec do konca. Pewnie gdyby do mnie kto strzelal to pobieglbym dalej, ale poniewaz moje zycie od tego nie zalezalo to skonczylem bieg bo mialem dosc.

Acha petla jest nieco pofaldowana, roznica wysokosci jakies 40m.
Testa w terenie calkiem plaskim bede mogl zrobic dopiero w niedziele. Nie wiem czy o 22 wpusza mnie na stadion AWFu, a o tej porze biegac po bulwarach czy na okolo blon to chyba niezbyt bezpiecznie ...
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

no to ci Magus napiszę tylko, nie zawracaj gitary sobie ani nam tempami biegu... tylko weź się do biegania ;-)

pobiegasz trochę "świńskim truchtem" właśnie - może nawet trochę dłuższe odcinki 40min - 1h...
to za 2-3 miesiące będziesz biegał już zupełnie inaczej ... jeśli na razie masz z tym problem - to weź się za któryś z planów dla początkujących. na razie długie tuchtanie + ew. przebieżki + gimnastyka + rozciąganie, w 100 % wystarczą do całkiem szybkich postępów.

jak teraz wygląda twój normalny trening ?

ps. o 22 na błoniach to jak nie pada biega całkiem sporo osób... zdażało mi się tam biegać nawet o 2-3 w nocy... - ogólnie to bezpieczne miejsce.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do tej pory robilem coraz dluzsze wybiegania - ostatnio po 10km (ponad 1h swinskiego truchtu). Oczywiscie zaczynam rozgrzewka i koncze rozciaganiem (a w domu wygrzewanie miesni w wannie :D )

Na obecna chwile to juz nie jest wystarczajacy bodziec dla mojego organizmu wiec musze zroznicowac trening. Poniewaz nie mam pojecia jaki powinien bydz udzial mocniejszych akcentow (a wiem, ze nie moze ich byc za duzo) wiec chce zabrac sie za jakis konkretny plan.

Nie chce przekombinowac - chce biegac :)

Od nastepnego tygodnia zaczne realizowac plan na poziomie II wg. szkoly amerykanskiej i z zastosowaniem zapodanych w tym watku rad zobacze jak mi pojdzie.

Jak kupie pulsometr to sobie zweryfikuje moje tempa.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegnij tak szybko, żeby rytm oddechu 2-2 (wdech na dwa kroki, wydech na dwa) był jeszcze najbardziej komfortowym - tzn biegnąc coraz szybciej - przyspieszasz oddech.
wyczuj prędkość, zanim będziesz musiał zmienić rytm oddechu na 2-1.

to jest właśnie tempo.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Eee :) - aleś wymyślił, ja bardzo rzadko muszę przejść na inny rytm niż 2/2.
(oczywiście nie teraz, jak biegałem więcej)
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

założę się, że kiedy rozmawiasz biegnąc, masz wolniejszy rytm.

zdaję sobie sprawę z ograniczeń językowych - i nic lepszego niż 'jeszcze 2-2' nie przyszło mi do głowy

chodzi o nieświadomie (czy raczej intuicyjnie, automatycznie) dobrany komfortowy rytm oddechu do prędkości.

"już 2-2" - to z pewnością jeszcze nie jest prędkość T
pewnie u niektórych "stabilny 2-2" to już T.
u mnie T to "jeszcze 2-2".

zakładam, że Magus jako początkujący - ma trochę krótszy oddech. stąd sugestia.

oczywiście jest to bardzo indywidualne, ale jak pobiegniesz parę razy z zegarkiem na odmierzonej trasie, stadionie - pójdzie łatwo.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:biegnij tak szybko, żeby rytm oddechu 2-2 (wdech na dwa kroki, wydech na dwa) był jeszcze najbardziej komfortowym - tzn biegnąc coraz szybciej - przyspieszasz oddech.
wyczuj prędkość, zanim będziesz musiał zmienić rytm oddechu na 2-1.

to jest właśnie tempo.
Pietia, a to z tym oddychaniem 2-2 to dla wszystkich czy tylko dla palaczy ;) ? tak btw ja rozbiegania staram sie robić tak, żeby oddychać wyłącznie nosem
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawe podejscie z oznaczaniem tempa :)

Dzis zaczalem w tempie 6:18/km, oddech 4-4
Konczylem 5:30 z oddechem 3-3 - w tym tempie moglbym jescze troche pobiec, a nawet odrobine przyspieszyc (nawet majac 7km w nogach), ale niewiele ...

Kupilem Polara RS200 - jak tylko do mnie dotrze to zobacze jak sie "oddechy" maja do moich %HRmax.

Ciekawe byloby porownanie jak oddechy maja sie do % u roznych biegaczy (na roznym poziomie wytrenowania). Jezeli bylaby korelacja to bylby to bardzo wygodny sposob okreslania tempa - niezalezny od posiadanego sprzetu pomiarowego :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie będzie korelacji ponieważ 1. każdy ma własną objętość płuc, 2. każdy nieco inaczej oddycha - prawidłowy tor oddechowy wykorzystuje "mniejsza połowa" :ble: ludzi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oddychadz trzeba bardoz głeboko cześć znas wogle nie uaktywnia przepony woddychaniu w tem sposób ograniczajac porób tlenou do wysiłku.

Przepon aćwiczenia przepona i jeszcze raz przepona.

Tompoz
Tompoz
anusienka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam, słyszeliście może o pulsometrze Casio CHR-200? Co o nim sądzicie? Planuje go kupić a nie znalazłam żadnych opinii. Może znacie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ