jakie HRmax jest wysokie a jakie niskie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jelen pisze:Dzięki. A może być to wynik złego ustawienia pulsometru?
Może to być kwestia za słabo dociśniętego pasa lub suchej skóry. Problem może też być z samym paskiem. Moja mama miała wadliwy pasek, pokazywał jej za wysokie tętno. Odesłała ten pasek do firmy Garmin i przysłali jej nowy, działający dobrze.
Powinno też zapoznać się z zasadami użytkowania pasa. Firma Garmin przykładowo zaleca namoczyć pasek w ustalonych 3 miejscach przed każdym użytkowaniem, płukać wodą po każdym treningu, myć w pralce po każdych 7 użyciach (max 40 stopni).
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jelen pisze:Dzięki. A może być to wynik złego ustawienia pulsometru? Wyczytalam, ze takie są tez objawy nerwicy ;) wysokie tetno podczas wysiłku.
pulsometr albo mierzy albo nie merzy albo jest kiepski i zle wskazuje ale ustawien odczytu pulsu w nim nie ma wiec nie moga byc złe

co do nerwicy czytałas ale nie zrozumialas o co chodzi nerwica nie zwieksza hr max nerwica powoduje zwiekszenie sredniego pulsu spoczynkowego i wysilkowego ale nie ponad hr max bedziesz sie szybciej meczyc przy mniejszym wysilku gdy nerwica zwieksza puls spoczynkowy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nodun pisze:ja natomiast zrobilem sobie 2 testy wskazane na stronie i bieglem ok 3.5 - 4minuty i maksymalne wskazanie to 180HR w drugim biegu 178HR i jakos malo mi to wyszlo, natomiast jak biegne w tempie konwersacyjnym to mam 135, czyli wydaje mi sie ze HRMAX jest dobrze odczytane.
Spoczynkowe jest rowne okolo 60HR
dobrze piszesz mamy identyczne hr max próg mleczanowy masz w okolicach 150 a to jak dla mnie najwazniejszy wskaznik treningowy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chiżu pisze:
jelen pisze:Dzięki. A może być to wynik złego ustawienia pulsometru?
Może to być kwestia za słabo dociśniętego pasa lub suchej skóry. Problem może też być z samym paskiem. Moja mama miała wadliwy pasek, pokazywał jej za wysokie tętno. Odesłała ten pasek do firmy Garmin i przysłali jej nowy, działający dobrze.
Powinno też zapoznać się z zasadami użytkowania pasa. Firma Garmin przykładowo zaleca namoczyć pasek w ustalonych 3 miejscach przed każdym użytkowaniem, płukać wodą po każdym treningu, myć w pralce po każdych 7 użyciach (max 40 stopni).

i zabierac do koscioła przynajmniej raz na miesiac
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wzory nie zawsze do wszystkich pasują. HRmax jest uwarunkowany genetycznie i spada wraz z wiekiem.
Parę lat temu postanowiłem wyznaczyć sobie HRmax. Miałem na stanie najtańszy pulsometr z Decathlonu. Wskazal 217. Nie mogłem uwierzyć więc niedługo po tym zakupiłem Suunto t6c. Ówczenie urządzenie wzorcowe jeśli chodzi o pulsometr. Po identycznym teście skazał taką samą wartość 217. Lata minęły ja mam Garmina 310XT i nim namierzyłem 215 ale nie dałem z siebie tyle co kiedyś. Moja siostra miała mierzone biegając z maską po bieżni i wyszło jej 209. Różnie bywa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ