Rozłożenie akcentów w tygodniu - Wasze doświadczenie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Który wariant?

pierwszy
1
8%
drugi
3
23%
trzeci
2
15%
inny
7
54%

Liczba głosów: 13
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

BAETA :)

no ten plan jest lekki z racji tego iz jest koniec sezonu i ostatni start jest 11.11.2009

poza tym predkosci rzedu 3:20 km na fartleku to nic takiego bo to w tlenie i jeszcze przerwy w truchcie co do interwalu ekstensywnego gdzie sa rosnace predkosci co 4 odcinki to nie jest predkosc kosmiczna dla goscia ktory biega 5:16 (w tym roku) na 2 km

coz moge dodac tego zawodnika wyciagnalem z przemeczenia w ciagu miesiaca i jeszcze zyciowke zrobil o 25 sekund, zyciowke ktorej nie mogl pobic od 4 lat... na 10 km...

poza tym plan jest lekki a co do intencji ze jestesmy starsi musimy sie oszczedzac itd itp to kiedy mamy normalnie trenowac?

chlopak ma 23 lata to albo trenuje albo sie bawi w bieganie :) hehe

a co do bazy to na koniec sezonu nie ma sensu "walic kilometrow ile wlezie" teraz wlasnie biega sie na bazie ktora robilo sie w okresie tzw zaprawy ogolnej

zart zartem :) ale naprawde plan jest lekki :) zawodnik realizuje go z satysfakcja, nie jest zmeczony ani podmeczony- kluczem jest intensywnosc (poczatkowo moze przerazac 16x400 ale jak v jest dobrze dobrana to bez probloemu taki trening sie robi)

poza tym z wiekiem tzn wraz ze stazem zawodniczym trzeba wprowadzac nowe bodzce do treningu nie mozna ciagle takiej samej sily biegowej robic nie mozna ciagle tego samego owb2 3 robic trzeba kombinowac :)
i tak jest w kazdej dyscyplinie- wiec "im zawodnik jest starszy tym trudniej utrzymac jego odpowiedni poziom sportowy czy tez go polepszyc"- i to nie sa moje slowa ale zlotego medalisty IO

a na hali pobiegnie 1500m zobaczymy jak sobie poradzi :) cel mamy obrany.... :)

nalezy dodac ze to byl tylko JEDEN wycinek z tygodnia planu treningowego :)

wracajac do stretchingu 3 minuty to uwierz mi ze to kompletnie wystarczy - miesnie po rozbieganiu stygna okolo 5 minut i w tym momencie powinno zrobic sie stretching (odejmij pomiary HR to zostaje Ci 3 minuty z groszem)- tego ucza na biologii wysilku fizycznego- jak sie nie myle ;) i tz taka wiedze mi przekazano- solidne argumenty od rekordzistow swiata...
krzywde ten zawodnik sobie by zrobil gdyby stretchingowal sie 30 minut tak jak piszesz :)
masz absolutna racje piszac ze sprawnosc jest wazna- ale nie robi sie typowej sprawnosci na koniec sezonu ale dopiero po okresie roztrenowania- zimy jeszcze nie ma chociaz czasami zaglada do naszych okien :)

reasumujac wszystko jest zaplanowane tak jak ma byc :)

takze Beata wiem ze sie o niego martwisz ale nie potrzebnie :) bedzie dobrze- spokojnie do celu
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

chodzik pisze:takze Beata wiem ze sie o niego martwisz ale nie potrzebnie :) bedzie dobrze- spokojnie do celu
No to powodzenia - poważnie.
Czy martwię się o niego? Nie, skądże.
Tylko pytał amator, który raczej 1500m biegał nie będzie, zatem po co mu serwujesz plan, gdzie dzień po dniu masz interwał/fartlek/inny akcent.
Potrzebna mu baza tlenowa plus coś na pobudzenie, ożywienie, na zwiększenie mocy i prędkości możliwej do utrzymania na dłuższym dystansie.

Mi pasuje plan gaspera - na podobnym trenowałam, tylko ja nie biegałam tempa (400-tki) po BC2, tylko między nimi był dzień truchtu - po prostu wystarczy zamienić dni. Ale może tak też jest dobrze, nie upieram się.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

co do tamtej wycinki to nie byl to plan pod 1500....

a dla takiego amatora moze byc taki plan na 10 km:

cz 15.10- owb1 8km (luzno, zebys podczas biegu mogl spokojnie mowic) + stretching 5' (glownie nogi, posladki) + przebiezki 5x100m na przerwie 100m marszem V przebiezki
pt 16.10- owb1 2km + przejscie w owb2 6km (w tempie 4:40 km)
so 17.10- owb1 12-15km (w zaleznosci od samopoczucia- spokojne tempo biegu, doslownie ma byc tylko na zaliczenie)
ni 18.10- WOLNE
pn 19.10- owb1 12km (luzno na zaliczenie)
wt 20.10- owb1 8km + stretching 5' + SZ 5x50m na przerwie 3 minuty (wraczasz na miejsce startu i po 3 minutach od zakonczenia odcinka zaczynasz kolejny)
sr 21.10- fartlek 5'4'3'2'1/2' przerwy w marszu tempo fartleku 4:30-4:40 km
cz 22.10- owb1 5km na zaliczenie
pt 23.10- TRENING O GODZ 20.00 luzno 3km rozbiegania + rytm 3x100m na przerwie 100m marszu C rytmu 22 sekundy na 100m
so 24.10- START HUMAN RACE TRZYMAM KCIUKI w domu po starcie wez 3 kostki lodu i 2-3 minuty masuj udo ruchami okreznymi od kolana ku biodrze tak samo mozesz z lydkami z tym ze od achillesa do podudzia:) pamietaj nie dluzej niz 2-3 minuty dana partie miesniowa :)
ni 25.10- WOLNE
pn 26.10- owb1 12km luzniutko na zaliczenie + stretching dlugi ok 10'
wt 27.10- owb1 7km +stretching 2' + przebiezki 5x100m na 100m przerwa w marszu tempem 24 sekundy na 100m mozesz odczuwac lekkie zakwaski po sobotnim starcie
sr 28.10- Fartlek 5'4'3'2'1'/2' przerwy w marszu fartlek tempem 4'30-4'40km
cz 29.10- owb1 12km spokojnie na zaliczenie
pt 30.10- owb1 8km + stretching 3' + sz 5x50m na przerwie 3 minuty (wraczasz na miejsce startu i po 3 minutach od zakonczenia odcinka zaczynasz kolejny)
so 31.10- owb1 2km + owb2 6km po 4:50-55
ni 01.11- WOLNE
pn 02.11- owb1 12km na zaliczenie luzno przeczlapac
wt 03.11- owb1 8km + przebeizki 6x100m na przerwie 100m w marszu tempo przebiezki 23 sekundu 100m
sr 04.11- owb1 2km + przejscie w owb2 3x2km/3' przerwy w marszu tempem 4:30-4:40
cz 05.11- WOLNE
pt 06.11- owb1 10km luzno na zaliczenie przeczlapac
so 07.11- owb1 8km + stretchin 3' + SZ na przerwie 3 minuty (wraczasz na miejsce startu i po 3 minutach od zakonczenia odcinka zaczynasz kolejny)
ni 08.11- Fartlek 4'3'2'1'/2' przerwy w marszu, fartlek tempem 4'30-4'40km
pn 09.11- owb1 5km luzno na zaliczenie
wt 10.11- TRENING O GODZ 20:00 owb1 luzno 3km rozbiegania + rytm 3x100m na przerwie 100m marszu C rytmu 22 sekundy na 100m
sr 11.11- START BIEG NIEPODLEGLOSCI trzymam kciuki
cz 12.11- luzne rozbieganie do 8km
pt 13.11- WOLNE
so 14.11- zaczynamy roztrenowanie

objasnienia-
owb1- ogolna wytrzymalosc biegowa 1- czyli nic innego jak na intensywnosci w 100% tlenowej nie przekraczajac zakwaszenia 2mmmol/l (prog LT)
owb2- ogolna wytrzymalosc biegowa 2- czyli intensywnosc na ktorej pojawiaja sie w nieznacznym stopniu czynniki warunkujace prace beztlenowa ale w znikomym stopniu, int do 3'5-4 mmol/l (prog AT)
SZ- szybkosc krotkie odcinki angazujace maksymalnie miesien do wykonywania danego cwiczenia ruchowego, poprawia ekonomie ruchu, angazuje wieksza liczbe jednostek motorycznych, poprawia energrtyke miesnia, robisz to na MAKSA przerwa 3 minuty poniewaz w ciagu tego czasu odbuduje Ci sie fosfokreatyna ktora starczy na 2-3 sekundy pracy :)
Fartlek- bieg ciagly podczas ktorego biega sie roznej dlugosci szybsze odcinki, z racji tego ze tak nei trenowales to dalem ci na poczatek przerwy w marszu ma byc luzno zebys zobaczyl jak taki trening wyglada,

kiedy masz napisane w planie przejscie to znaczy ze z owb1 odrazu pzrechodzisz np do owb2 czyli automatycznie przyspieszasz do V 4'40 i lecisz juz tym tempem

jak zauwazyles trenujesz w cyklu 3 dniowym co to znaczy:
1- dzien masz zwykle rozbieganie
2- dzien masz rozbieganie z akcentem pobudzajacym parace miesniowa np przebiezki, rytm lub Szybkosc- ma to cie pobudzic do wysilku ktory zrobisz nastepnego dnia
3- dzien masz akcent typu owb2 lub fartlek- na tempa interwaly nie jestes jeszcze przygotowany (bo tamten trener to w ogole szkoda gadac....) ale po zimie bedziesz hulal jak harpagan :0

zarowno do startu tez masz cykl 3 dniowy
dlaczego te 3 dni sa tak wazne?
powniewaz po 3 dniach od akcentu typu fartlek owb2 tempo interwal zachodzi w organizmie hiperkompensacja tzn ze jestes bardziej wydajny :)

to przykladowy plan oczywiscie jest dopasowany indywidualnie do zawodnika

ale sam cos wywnioskujesz :)
to jest tylko przykladowy odnosnik a nie mus
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chodzik pisze: wt 10.11- TRENING O GODZ 20:00 owb1 luzno 3km rozbiegania + rytm 3x100m na przerwie 100m marszu C rytmu 22 sekundy na 100m
sr 11.11- START BIEG NIEPODLEGLOSCI trzymam kciuki
1. Wielkie dzięki za wypowiedzi - kawał ciekawej roboty

2. Czy zaznaczony schemat na ... rozbudzenie mięsiowe przed zawodami? ... musi być zastosowany w określonym czasie?; widzę że podajesz określoną godzinę treningu i jaki jest to czas w godzinach do momentu startu?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:2. Czy zaznaczony schemat na ... rozbudzenie mięsiowe przed zawodami? ... musi być zastosowany w określonym czasie?; widzę że podajesz określoną godzinę treningu i jaki jest to czas w godzinach do momentu startu?
Odpowiem za Chodzika, bo on pewnie powie, że tak :oczko: - a ja powiem - nie dajmy się zwariować, to nie apteka.
Pracujemy, mamy rodziny, różne sprawy i nie można cały dzień skupiać się tylko na tym, żeby wyjść na trening np. punkt o 20.00, bo bieganie wcześniej czy później popsuje nam całe zawody następnego dnia.
Biegajmy, kiedy możemy bez kolizji z innymi obowiązkami i kiedy dobrze się czujemy, bo jeden woli rano, drugi wieczorem.

Plan z jednej strony - warto mieć poukładany, ale z drugiej - trochę luzu i dystansu w tym wszystkim też dobrze zrobi.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

beata pisze:Plan z jednej strony - warto mieć poukładany, ale z drugiej - trochę luzu i dystansu w tym wszystkim też dobrze zrobi.
dokładnie - czasami jest też tak, że mamy biegać na treningu np. szybsze tempo itp a nie mamy siły, nastroju, zdrowia ... wtedy lepiej odpuścić i zrobić coś lekkiego niż zmuszać sie do czegoś, co i tak w zaistniałej sytuacji może nie wyjść i nie przyniesie spodziewanych efektów
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no to zaskocze Beate :)

plan byl ulozony pod konkretnego zawodnika ktory dysponowal wolnym czasem w okreslonych godzinach :)

plan pod start na 10 z uwzglednieniem wszystkiego itd itp

poza tym plan jest na tyle elastyczny ze mozna sobie latwo zmienic trening w razie W :)
mozna zamieniec trening zrobic sobie wolne jak mamy zly dzien- PLAN MUSI BYC ELASTYCZNY

Jurek
plan zawiera pobudzenie przed akcentami jak i samym startem-jest kompletny :)
ale to jest pod konkretnego zawodnika stad np godzina treningu bo wiem ze w tym czasie ma czas wolny itd itp :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hm widze, ze tutaj co niektorzy skupiaja sie na slowie PLAN i biora go zbyt doslownie do siebie :)

PLAN treningowy to nie np PROJEKT AUTOSTRADY ZE MUSI BYC TAK I TAK

PLAN treningowy w przeciwienstwie do owego planu drogi ;) musi byc elsatyczny, na tyle zeby bylo w nim miejsce na to co wymienil gasper ;)

jezeli plan spelnia po krotce nastepujace cechy:
Czytelny - powinien być zrozumiały dla zawodnika realizujacego jego treść.
Rzetelny - optymalnie dopasowany do aktualnej formy zawodnika.
Elastyczny - dajacy się w razie nagłej potrzeby zmodyfikować.

i kazdy dzien przynosi frajde realizujacemu go czlowiekowi :)

wtedy mozemy mowic o planie treningowym :)

Jurek
tak apropos treningu o godzinie 20:00 przed zwodami ktore sa nastepnego dnia rano- to nie jest to przypadek.... w skrocie mowiac pozwala to na utrzymanie odpowiedniego tonusu miesniowego- nie bede sie zaglebial w to (ale to sie sprawdza- bo taka jest fizjologia)

Beata- ja aptekarzem nie jestem :) (ale kiedys to by sie oplacalo- bardzo porzadany zawod ;)) ale skoro zawodnik moze w tym czasie zrobic trening i jest to raptem 2 razy w miesiacu- to chyba nie jest to jakies wielkie wynaturzenie?? :)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chodzik pisze: Jurek
tak apropos treningu o godzinie 20:00 przed zwodami ktore sa nastepnego dnia rano- to nie jest to przypadek.... w skrocie mowiac pozwala to na utrzymanie odpowiedniego tonusu miesniowego- nie bede sie zaglebial w to (ale to sie sprawdza- bo taka jest fizjologia)
Mając start o 12:00 kiedy zrobiłbyś taki treninig? - trzymając się fizjologii.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zrobilbym go miedzy 20 a 21 :)....
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

chodzik pisze:zrobilbym go miedzy 20 a 21 :)....
Tylko ciekawe, kto po tym będzie spał. Ja - nie.
Z punktu widzenia mojej fizjologii, wolę nie biegać po 19., bo mam problemy z zaśnięciem ...
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

beata pisze:
chodzik pisze:zrobilbym go miedzy 20 a 21 :)....
Tylko ciekawe, kto po tym będzie spał. Ja - nie.
Z punktu widzenia mojej fizjologii, wolę nie biegać po 19., bo mam problemy z zaśnięciem ...
ja tam po bieganiu wieczornym śpie jak zabity :)
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

nie wiem czy taki trening
wt 10.11- TRENING O GODZ 20:00 owb1 luzno 3km rozbiegania + rytm 3x100m na przerwie 100m marszu C rytmu 22 sekundy na 100m

mozna nazwac bieganiem :) w kontekscie kilometrow itd :) to tylko pobudzenie :)

Beata- a jak wiekszosc zawodnikow biega? przyjezdzaja na zawody i o 19-22 robia trening pobudzajacy,(bo nie zrobia treningu przed jazda- ze wzgledow oczywistych) nastepnie rano startuja i nie maja problemow z zasnieciem

w czasach mojej sportowej najwiekszej aktywnosci treningi robilem o 21 czesto konczac o 23 i nie mailem problemu z zasnieciem :)

ale jak nadmienilas kazdy jest inny- masz calkowita racje - jeden pije mleko drugi nie :)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze: Tylko ciekawe, kto po tym będzie spał. Ja - nie.
Ja natomiast zupełnie odwrotnie. Bardzo dobrze działa na Mnie wieczorny trening. Mogę nawet śmiało powiedzieć że najlepiej biega Mi się właśnie po 20.00; zrobiłem raz nawet trening przed 23.00 (z czołóweczką biegałem po pustej już wtedy szosie) i co rzuciło Mi się szybko na oczy to bardzo niskie tętno przy wykonywaniu szybkich przebieżek.

Z drugiej strony Beata - dobrze działają na Mnie również inny akcenty wieczorne, zupełnie nie biegowe, zawsze po nich wyśmienicie śpię. :hej:
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:Z drugiej strony Beata - dobrze działają na Mnie również inny akcenty wieczorne, zupełnie nie biegowe, zawsze po nich wyśmienicie śpię. :hej:
Bo Wy to w ogóle macie.
Ja tam po żadnych akcentach nie śpię :niewiem: ;).

Jutro biegam o 6.15 am i też nie jestem z tego powodu zachwycona :ojnie:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ