Trening na 1000 m i nie tylko

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wojtal0
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jezeli dobrze zrozumialem masz zamiar biegac codziennie co jest wielka glupota i grozi szybkim przetrenowaniem i znudzeniem .Mam 17 lat podobnie jak Ty, cwicze juz pare lat 400 i 800m czasami biegam tez cos dluzszego i na twoim miejscu zaczal bym od 4 treningow tygodniowo wg takiego planu ... Np.

1 TYDZIEN

Poniedzialek:
20' BC (5min/km) ,
gibkosc (rozciaganie),
6 x100m przebiezka w tempie niewiele szybszym niz startowe.(przerwa pomiedzy odc 1 min.)

Wtorek:
25' BC (5min/km)
Gibkosc
Siła biegowa Np. 2x ( 2x 30m Podskoki, 2x 40m Skip A , 2x30m Skip C)
4x120m Przebiezka Swobodnie(przerwa pomiedzy odc 1.30min.)

Środa:Wolne

Czwartek:
20' BC z narastajaca predkoscia np. Od 5.00/km do 4.30/km
Gibkosc
Cwiczenia Ogolnorozwojowe (Ja robie je na płotkach lub pilka lekarska ,ale Ty mozesz je zastapic czyms inym)

Piatek:Wolne

Sobota:
15' BC 5.00/km
gibkosc
3x1500m (tempo 4'/km) Przerwa pomiedzy odc. - 5minut)
10' OWB swobodnie (Ogolne wybieganie)

Niedziela :Wolne

2 TYDZIEN

Poniedziałek:
25' BC 5.00/km - 4.30/km
gibkosc
Sila Biegowa 1x ( 2x 30m Podskoki, 2x 40m Skip A , 2x30m Skip C,3x 30m wieloskok )
6x60m przebiezki żywo(przerwy 1min)

Wtorek:
10' BC 5min/km
gibkosc
Zabawa Biegowa - 6x300m w tempie startowym lub lekko wolniej (na przerwach 4min ,w tym 50% truchtu)

Sroda:wolne

czwartek:
15'BC 5min/km
Gibkosc
15'BC 4.30 min/km
Cwiczenia ogolnorozwojowe
przebiezki 6x60m żywo (przerwa 1min)

Piatek:Wolne

Sobota :
10' BC 5min /km
gibkosc
2x100m przebiezka swobodnie
4x1000m (tempo 3.50 - 4.10 /km zaleznie od samopoczucia ,przerwa pomiedzy odc 6 min)
5' truchtu

Niedziela :Wolne

Zrobisz jak uwazasz ale taki plan moim zdaniem dla ciebie poczatkowo byl by bardzo dobry.

Pzdr.
Uks Impuls W-Wa
PKO
tydhb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jakie mogą być wedłgu Ciebie rezultaty po takim treningu?
wojtal0
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciezko to stwierdzic ,ja zaczynalem podobnym trybem z tym ,ze mialem lepszy czas na start ,ale jezeli biegasz 3.40 to powinienes zrobic szybko duzy progres ,mysle ze jak sie postarasz to za 2 miesiace wynik powinien wynosic spokojnie ok.3.20,zalezy jeszcze od twoich predyspozycji itp.
Uks Impuls W-Wa
tydhb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A gdy skończe ten 2-tygodniowy plann to zrobić ten mój plan treningowy który napisałem wyżej?
wojtal0
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mysle,ze mozesz ale ustaw go inaczej , by miec 5 treningow a nie 7 tyygodniowo bo sie zajedziesz ,mozesz rowniez dzialac podobnie do tego co Ci dalem dodajac np.jeden trening w tygodniu stopniowo.
Uks Impuls W-Wa
tydhb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tylko to nie takie proste by nie biegać codziennie. Gram też w piłke. Treningi mam we wtorek i czwartek. Nie ostre ale coś tam troche trzeba pobiegać. A mecze w soboty lub w niedziele, tak już trzeba ostro biegać. To jak ja to mam sobie rozplanować żeby było dobrze?
wojtal0
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mysle ,ze mozesz grac te 2 razy w tygodniu jako dodatek ,a trening realizowac tak jak mowilem 4razy w tygdniu..
Uks Impuls W-Wa
Damiczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy do trenowania na 1km lepiej jest biegac krótsze odcinki(np3 km) czy dłuższe "wybiegania"?
Carefree
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czesc, jestem nowy na forum i podobnie jak chyba każdy tu chciałbym poprawić swoje wyniki w bieganiu. Moim głównym celem poprawa kondycji i zrzucenie paru kilo. Przy okazji fajnie by było poprawić czas na 1000m. Jestem dość wysoki (194cm) i waże przy tym 89 kg... Obecnie mój czas na tym dystansie to ok 3:05 w dobrych warunkach (bez większego przygotowania). Marzy mi się wynik w granicach 2:50 i lepiej, gdyby sie udało... Moze warto popracować nad techniką, robić jakieś dodatkowe ćwiczenia poza zwykłą rozgrzewką. Jak uważacie - ile powinienem zrzucić na wadze? policzyłem swoje BMI i wyszło zaskakująco duże - 23,5 (nie jestem jakis 'napakowany', czy coś w tym stylu). Niby jestem w normie, ale zdaje sobie sprawę, ze jak na 'biegacza' to sporo za dużo.

btw. sorry, ze troche zasmiecam, ale jak myslicie jaka dieta byłaby dla mnie najlepsza. nie jem zbyt dużo, rano w ogole, jestem szczupły, ale naprawdę niepokoi mnie moje BMI... Liczę na wsparcie ;) pozdrawiam
Rekord_2007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Carefree załóż nowy temat, nie chcemy przecież żeby forum było śmietnikiem ;)
Carefree
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ten temat wydaje mi się odpowiedni jeśli chodzi o moją sprawę. chciałbym poprawić czas na 1000m i przy okazji zrzucić kilka kilo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ