jak wyznaczyć sobie prędkość startową
- Jog
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak jak piszesz russian. Moja propozycja skierowana została do osoby początkującej. Skoro nie bigał nigdy 10 km na imprezie biegowej, wydedukowałem, że jest początkującym. I tylko wobec tych osób to działa. Pewnie w moim przypadku, też to w końcu przestanie się sprawdzać. Ot, tyle.
Pozdro russian
Pozdro russian
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolego Jog myślę że masz dobrze oszacowany hr max. jedynie może jest z 1-2 uderzenia wyżej niż ci się wydaje. Ale nie sprawdzimy tego tak naprawdę.Jog pisze:Tak jak piszesz russian. Moja propozycja skierowana została do osoby początkującej. Skoro nie bigał nigdy 10 km na imprezie biegowej, wydedukowałem, że jest początkującym. I tylko wobec tych osób to działa. Pewnie w moim przypadku, też to w końcu przestanie się sprawdzać. Ot, tyle.
Pozdro russian
A co do kolegi Rusiana mam wielką prośbe nie pisz takich rzeczy ze biegasz na 10 km na 105-107 % swojego hr max. Bo to kompletna bzdura i jeszcze raz bzdura.
Sprzujż na wyniki kolegi Joga miał średnie tętno z 10 km w jego przypadku to było około 43-46 minut na poziomie 92-93,5 % hr max.
Tompoz
Tompoz
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
ale mi się to dokładnie tak zgadza!
jak dwa lata temu biegłem dychę (wtedy na tętnie tylko 93% hrmax, bo niewytrenowany byłem) nabiegałem 43 minuty
ostatnio przebiegłem 10km na tętnie 105% hrmax w 36 minut
hrmax mam 193
zatem
(w debiucie)
193 * 93% = 179,49 na minutę.
bieg trwał 43 minuty, czyli moje serce wykonało 43*179,49 = 7718,07 uderzeń
(ostatnio)
193 * 105% =202,65 ud/min. serce wykonało w trakcie biegu 36*202,65 = 7295,4 uderzenia.
ponieważ tętno spoczynkowe mam 39 uderzeń, po wysiłku normuje się ok 2 min, więc przez 7 minut po biegu wykonało 5*39 = 195 + 2*(39+202,65)/2 /średnia, bo zakładam, że opadało równo/ =
195+ 241,65 = 435,65 uderzeń
w sumie przez 43 minuty od startu 7295,4+ 435,65 = 7736,05 uderzeń
tyle samo z dokładnością do 18 uderzeń. a na pewno wystąpiły jakieś błędy pomiaru.
wiadomo, że jak się robi na akord to jest wyższa wydajność.
moje serce tak samo, woli porobić te 105% normy, to potem ma 7 minut odpoczynku więcej.
ale prace wykonuję taką samą.
i gdzie tu bzdury?????
jak dwa lata temu biegłem dychę (wtedy na tętnie tylko 93% hrmax, bo niewytrenowany byłem) nabiegałem 43 minuty
ostatnio przebiegłem 10km na tętnie 105% hrmax w 36 minut
hrmax mam 193
zatem
(w debiucie)
193 * 93% = 179,49 na minutę.
bieg trwał 43 minuty, czyli moje serce wykonało 43*179,49 = 7718,07 uderzeń
(ostatnio)
193 * 105% =202,65 ud/min. serce wykonało w trakcie biegu 36*202,65 = 7295,4 uderzenia.
ponieważ tętno spoczynkowe mam 39 uderzeń, po wysiłku normuje się ok 2 min, więc przez 7 minut po biegu wykonało 5*39 = 195 + 2*(39+202,65)/2 /średnia, bo zakładam, że opadało równo/ =
195+ 241,65 = 435,65 uderzeń
w sumie przez 43 minuty od startu 7295,4+ 435,65 = 7736,05 uderzeń
tyle samo z dokładnością do 18 uderzeń. a na pewno wystąpiły jakieś błędy pomiaru.
wiadomo, że jak się robi na akord to jest wyższa wydajność.
moje serce tak samo, woli porobić te 105% normy, to potem ma 7 minut odpoczynku więcej.
ale prace wykonuję taką samą.
i gdzie tu bzdury?????
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
endurable
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
chyba u ciebie, ale może to zły wpływ oglądania eurosportu.
przecież tak Ci ładnie udowodniłem....
przecież tak Ci ładnie udowodniłem....
we gather energies
endurable
endurable
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam prośbę do moderatoróqw strony zróbcie jakąs taką pigułę wiedzową o tętnach i jak jeść czymś tamik co się nazywa puslometr. Nasz kolega Russian biega 10 km w 36 minut a takie bzdury opowiada.
Kolego Russsian bardzo cię lubię szanuje i wogle ale skup się proszę tętno maxymalne czyli maxymalne tętno to najzwieksze tętno z jakim organizm reaguje na wysiłek. Jak 193 moze być twoim tętnem max. jak ty biegniesz 36 minut z średnim tętnem 202.
Jakie miałes najwieksze tętno zanotowane przez twój pulsometr?????
Tompoz
Kolego Russsian bardzo cię lubię szanuje i wogle ale skup się proszę tętno maxymalne czyli maxymalne tętno to najzwieksze tętno z jakim organizm reaguje na wysiłek. Jak 193 moze być twoim tętnem max. jak ty biegniesz 36 minut z średnim tętnem 202.
Jakie miałes najwieksze tętno zanotowane przez twój pulsometr?????
Tompoz
Tompoz
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
co roku robię jak się powinno
najpierw 2km pierwszego zakresu, potem 3 x 800
ostatnie aż płuca wypluję na tartan i mnie trener Motyl chce ze stadionu Olimpii zawsze wyrzucać za ten test, taki syf mam w tych płucach
no i mi pokazuje 193
czy ty wogóle przeczytałeś to co ci napisałem?
najpierw 2km pierwszego zakresu, potem 3 x 800
ostatnie aż płuca wypluję na tartan i mnie trener Motyl chce ze stadionu Olimpii zawsze wyrzucać za ten test, taki syf mam w tych płucach
no i mi pokazuje 193
czy ty wogóle przeczytałeś to co ci napisałem?
we gather energies
endurable
endurable
-
- Zaprawiony W Bojach
To inaczej jakie miałeś najwikęsze tętno zanotowane przez puslometr podczas startuy na 10 km gdzie miałeś czas 36 minut i średnie tętno 202.
odpowiedz konkretnie
Tompoz
odpowiedz konkretnie
Tompoz
Tompoz
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
207. ale przecież już pisałem, że 105% do 107% max miałem w tym biegu.
a to dokładnie tyle wychodzi. 107% hrmax
do czego ty w ogóle zmierzasz?
przeczytałeś w ogóle tego posta zaczynającego się od:
'ale mi się to dokładnie tak zgadza'?!!!
we gather energies
endurable
endurable
-
- Zaprawiony W Bojach
a więc twój hr max. jest conajmniej 207 a nie 193. Reasumujać twój test na hr max. na stadionie Olimpii jest o kant dupy.russian, white russian pisze:207. ale przecież już pisałem, że 105% do 107% max miałem w tym biegu.
Tompoz
Tompoz
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tompoz, tętno max jest mierzone na określonym dystansie stąd mozliwosc uzyskiwania 103% tetna max. Było juz wiele dyskusji o tym. Wybaczamy, masz dobrą pamięc, ale krótką.
Russia,
Trener Motyl ...
Russia,
Trener Motyl ...

-
- Zaprawiony W Bojach
A teraz kolego Bebej walnołeś herezje. Nie ma nic takiego jak hr max. od jednego dystansu a od innego inny hr max. Bzdura i jeszcze raz bzdura.bebej pisze:Tompoz, tętno max jest mierzone na określonym dystansie stąd mozliwosc uzyskiwania 103% tetna max. Było juz wiele dyskusji o tym. Wybaczamy, masz dobrą pamięc, ale krótką.
Russia,
Trener Motyl ...
Tętno max. przy danej dyscyplinie jest jedno max. i tyle.
My nie mówimy o max. tętnie jaki miał dany zawodnik podczas danego startu tylko o tętnie max. danego zawodnika.
Tompoz
Tompoz
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tym dystansem jest 1500m
, a wiesz dlaczego, Tompoz? Tylko proszę, jesli nie wiesz albo zapomniałeś to nie pisz, że wszyscy piszą bzdury, dobra?

-
- Zaprawiony W Bojach
Okej już rozumiem skąd wynika twoje rozumowanie. Test na 1,5 km jest sposobem oszacowania swojego tętna max. Czyli największe tętno przy tym sprawdzanie na 1,5 km zrobionym odpowiednio winno być bliskie hr max. danego zawodnika.
I jak widać po przykładzie kolegi Rusiana nie sprawdza się albo kolega Rusian źle go wykonuje bez wystarczającego zangażowania gdyż podczas biegu na 10 km kolega Rusian na tętno 207 a podczas testu oszacowania hr max. wramach biegu na 1,5 km ma tylko 193.
Tompoz
P.S. nic dodać nic ująć akto piszę bzdury niech ocenią inni chodz mam wrażenie że źle rozumiesz sens testu na 1,5 km w celu oszacowania swojego hr max.
I jak widać po przykładzie kolegi Rusiana nie sprawdza się albo kolega Rusian źle go wykonuje bez wystarczającego zangażowania gdyż podczas biegu na 10 km kolega Rusian na tętno 207 a podczas testu oszacowania hr max. wramach biegu na 1,5 km ma tylko 193.
Tompoz
P.S. nic dodać nic ująć akto piszę bzdury niech ocenią inni chodz mam wrażenie że źle rozumiesz sens testu na 1,5 km w celu oszacowania swojego hr max.
Tompoz