Plan treningowy dla sprintera na 7 dni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
buckfast
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie btw. Mianowicie ile dałby mi trening sprinterski, zważywszy na to, że jestem szybki, ale nie bardzo szybki. Wiem, że trudno podać konkretną ilość sekund, które udałoby mi się poprawić. Dlatego pytam tak ogólnie. Zakładając, że w wieku 16 lat biegam setke w 12,5 , to ile (hipotetycznie i prawdopodobnie) udaloby mi sie poprawic przy regularnym treningu specjalistycznym?
PKO
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from buckfast on 8:27 pm on May 8, 2003
to ile (hipotetycznie i prawdopodobnie) udaloby mi sie poprawic przy regularnym treningu specjalistycznym?
hipotetycznie do 11.1 -11,2. poniżej 11 s trzeba mieć już ten dar szybkosci.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmmmm czy ja wiem... biegałem w wieku 15 lat 12.00 na 100m i udało mi się zejśc do 11.50 ale krótko trenowałem więc myślę ,że w wieku 20 paru lat 11.2 jest możliwe tylko,że trzeba by w wieku 20 paru biegać juz 10.30 ;-) jak na polskie warunki....
Ludzie mając 16 lat biegają poniżej 12 sec ;-)
To taka okrutna prawda... ;-(
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
buckfast
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam swiadomosc tego, ze moi rowiesnicy (ci lepsi) biegaja ponizej 12s. Jednak wiekszosc z nich chyba juz troche trenuje. A pytanie i tak zostalo zadane z czystej ciekawosci. Biegam 400m i raczej moj trener nie chcialby mnie widziec w tych krotszych sprintach. Choc mi osobiscie bardziej by to odpowiadalo.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma reguł, ale w sprincie musi być talent + praca.Dam może taki przykład. Najlepszy wynik w zeszłym roku wśród juniorów młodszych w Polsce 10,89 .Chłopak trenuje 3lata. Nienajlepsze warunki fizyczne, ale niesamowita czestotliwość kroku.Wynik ten osiągnął praktycznie bez pracy nad siłą. Co będzie z nim dalej zobaczymy, bo porwała go SMS.
Awatar użytkownika
skatewujo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Musiał coś brać to jest pewne. Mój kolega rok temu cienias, przygywał ze mną z kretesem, a teraz zajął 3 miejce na mistrzostwach polski z czasem 11,59, a obecnie na ręcznym ma 11,2 - 11,1, a rok temu miał na ręcznym 12,5, a na foto 12,67. To trochę dziwne że w ciągu roku zrobił takie postępy?
Banik
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from skatewujo on 9:27 am on May 10, 2003
Musiał coś brać to jest pewne.
Wiesz nie wszyscy muszą brać by  uzyskiwać dobre wyniki, poprostu są do tego bardziej genetycznie predysponowani.Dobry kulomiot nie pobiegnie  dobrze maratonu, podobnie jak i dobry maratończyk nie rzuci daleko np młotem.Istotą najlepszych wyników jest to by wykorzystywać naturalne predyspozycje do danej dyscypliny.Bo wśród takich tylko moga być rekordziści, jeżeli ciężko na to zapracują i wytrzymają obciązenia.A ten wynik to dokładnie nie pamiętam czy czasem nie był 10,79. Zimą na hali miał chyba 7.12 na 60m. Nie ma to znaczenia,bo w przypadku sprintu i tak jeszcze musi sporo urwać by sie liczyć .A urywanie natępnych ułamków sekundy jest coraz trudniejsze.Myślę, że powinieneś trenować, a nie myśleć co inni biorą, i co by tu brać zeby być lepszym. A jak Ci się nie zabardzo chce trenować to nie należy też innym zazdrościć wyników.A może nie jesteś do 100 metrów predysponowany spróbuj 200m. Twój kolega trenuje i jest pracowity.Ale jego wynik jeszcze też nie rzuca na kolana.Znałem takich co po roku treningu sięgali 11.1.A potem przestawało im się chcieć biegać.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sama prawda !!! Trenować i obserwować co z tego wychodzi.. przede wszystki ciężka praca !!!
Awatar użytkownika
Dry Ice
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hmmm w duszy ciesze sie ze znalazlem takie forum i ludzi ktorzy maja pojecie w tych "klimatach". Zawsze wiedzialem ze jestem szybki na 60 m w szkole bylem najlepszy ...wybralem sie ostanio na zawody i mialem biec 100 , skok i szwecka sztafeta...wymagalem od sibie wiecej przy sprinice .... jakies 60 m wygrywalem ( szybko sie rozpedzilem ...:/ ) po tem przeciwnicy nabrali predkosci i zaczeli mnie wyprzedzac ... bylem 5 z czasme 13.00 eh mam 16 lat i chcialbym rozwniac ta dyscypline ... Czy ten trening co jeden zioom rozpisal na poczatku bedzie dobry ? Jakies wskazowki dla mnie :> ? pzdr znad morza ..zyczy streetballer
Dry Ice
Awatar użytkownika
Dry Ice
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

skatewujo ile masz lat ?
Dry Ice
Awatar użytkownika
Gipki Lopez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałbym polepszyć swój wynik na setke mój najlepszy wynik to 13.40.Może ktoś by mi napisał jakiś plan treningowy powiedzmy 1 miesięczny.Bardzo bym prosił.Na 60 metrów w szkole miałem 8.20!a ten powyższy plan może mi pomóc????????
Początkujący sprinter!!!!
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprinty trenuje się tylko w klubie.
To zbyt specjalistyczny trening.
Awatar użytkownika
Gipki Lopez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to ciekwe że ten powyżej podał innemu plan.A tak wogule to od następnego roku bede chodzić do klubu tylko chciałbym potrenować przez wakacje!!!!!!!!
Początkujący sprinter!!!!
Awatar użytkownika
Black Rabbit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm.. nie należę do żadnego klubu lekkoatletycznego, od 3 lat trenuje taekwondo (intensywnie do roku), aczkolwiek kocham bieganie. Obecnie biegam 60m z czaem 8.9, mój najlepszy to 8.7, 50m - 7.0,a setke 14.4. Mam siedemnaście lat. Chciałabym spytać, jakie najlepsze czasy mogłabym osiągnąć, o ile mam szasne sie jeszcze wyciągnąc? Być moz.e to goopie pytanie, bo nigdy nie miałam nic wspólnego zbieganiem od strony specjalistycznej... czy istnieje mozliwośc okreslenia, jaki jest "szczyt" czyichś mozliwości w przypaku sprintu?? Z goory dzięki za odp
..::Follow the..Black Rabbit=)!::..
BlackVego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja sie niechce chwalic ale to co wy tu wypisujecie to jest smieszne...Chlopaki po 16 17 lat i takie wyniki... <lol>
Ja od ponad roku trenuje w klubie LA... Biegam tlyko i wylacznie 100m...!! A zyciowke mam 12.00 mierzone foto na mistrzostwach wojewodzkich..!! Dla informacji jestem chlopcem  ur. w 1991r... Wiec... :D
BlackVego
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ