Proszę o pomoc. (Dystanse 800/1000/1500m)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

polecił bym "smart coach'a" ale niestety on "przygotowuje" dopiero od 5km...
http://www.runnersworld.com/cda/smtcres ... metr=miles

- tak na poważnie - z twoim zapałem i wynikami... warto pomyśleć o klubie i trenerze ... kimś kto na żywo poprawi twoje małe błędy byś mógł poprawić swoje rezultaty...

- wprowadzenie interwałów, siły biegowej, w rozsądnych ilościach na pewno poprawi twoje wyniki... - grunt to się "nie zabiegać" póki jesteś młody... ale też sobie nie odpuścić ;-)

na twoim poziomie to zaczyna być "coraz węższa granica" - a nie amatorszczyzna... dlatego "gotowe plany" przestają być tak skuteczne...
(oczywiście do poprawienia jest jeszcze na pewno mnóstwo... ale to już inna historia)

koledzy tak odpowiadają nie dlatego że nie życzą ci dobrze... tylko właśnie dlatego że chcieli by widzieć coraz więcej dobrych Polskich sportowców... a nie kolejnych zabieganych i zepsutych młodzików bez prędkości na swoje seniorskie lata.

Jesteś młody - jest jeszcze czas poprawić swoje wyniki ciężkim i mądrym treningiem... ale wątpię by gotowy plan był dla Ciebie najbardziej odpowiedni.
Szymon
Obrazek
PKO
kochambiegac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Proszę.
WIELKIE DZIĘKI WŁAŚNIE O TO CHODZIŁO!!!!!!!
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

no i co chcesz zrobić z ta stroną która Tomek podał ?? bo nie za bardzo wiem.

A i gdzie pobiegłeś te 2:50 na 1km ze jeszcze żaden trener się do ciebie nie zgłosił czy nauczyciel cię nigdzie nie pchnął.

Plany treningowe z internetu nie ważne jak by były dobrze opracowane nic nie dadzą biegaczowi który biega 2:50 kilometr bo na tym poziomie jest zbyt dużo niuansów technicznych nie tylko podczas samego biegu ale i podczas wykonywania różnych ćwiczeń a bez poprawnej techniki na każdym kroku nic nie zdziałasz.

KLUB, TRENER, KLUB, TRENER, KLUB, TRENER nic innego ci nie pomoże
tomasz

Nieprzeczytany post

Niech próbuje :hej:
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomku to nie jest tak.
Co ma próbować? zajechać się zniszczyć swój organizm.
Plany to tylko sucha teoria nie przewidują choćby kontuzji, choroby czy po prostu tego że zawodnik nie da rady.
Taki młokos jak ten co kochabiegać sam sobie nie poradzi no nie ma siły żeby bez trenera podołał
tomasz

Nieprzeczytany post

Niech próbuje - nauka na błędach jest dobra.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nauka na błędach jest dobra jak nie grozi to uszczerbkiem na zdrowiu
tomasz

Nieprzeczytany post

Jeśli go przekonasz, to stawiam piwko :hej:
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Myślę, ze to jedna, wielka prowokacja ze strony autora tego tematu.

Sukcesem będzie jeżeli to sobie wszystko przetłumaczy, a jak zacznie realizować to chyba szybko odpadnie.

Niemniej pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piotrek92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Niech próbuje - nauka na błędach jest dobra.

Popieram. Niech się chłopak przekona.. bo jest w gorącej wodzie kompany :bleble:
"A co zdobyte nigdy nie będzie szczytem." - PFK
100 - 12.11 (2011)
400- 53.78 (2011)
600- 1.26.72 (2010)
800- 1.59.36 (2010)
1000- 2.43.4 R (2011)
1500- 4.18.18 (2009)
2000- 6.05.00 (2009)
kochambiegac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chodzi mi o to żeby sztywno wykonywać te plany, tylko żeby porównać to co oni robią do tego co ja. Wiem już że na pewno brakowało sprintów w moich treningach i podbiegów. Za jakiś czas zamieszcze mój plan treningowy ;]
tomasz

Nieprzeczytany post

Ale przecież na stronie Bieganie.pl są plany.
Jasno i wyraźnie, kawa na ławę. Poza tym Michał je pisał, więc bez problemu możesz mu zadać pytanie w razie kontrowersji.
To nie jest tak, że zawodowcy biegają to samo jak początkujący tylko szybciej lub mniej. Cały trening się różni, od „A do Z” – wątpię, że w ogóle jest cokolwiek wspólnego pomiędzy treningiem Twoim a treningiem elity.

Ja pomimo tego, że często się ścieram z Nagorem, to uważam, że jego myśl przewodnia jest bardzo trafna. Baza – czyli budowanie wytrzymałości tlenowej, gibkości, sprawności, siły. Do tego rytmy, przebieżki, podbiegi. Na interwały i szybkość przyjdzie czas - to taki dodatek, który Cię na te 1500m przyspieszy 10s. A chyba masz aspirację na więcej.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powtórzę raz jeszcze na poziomie który chcesz prezentować potrzebny jest trener.

Tomku z tą szybkością to się mylisz i to bardzo bo później nie będzie czasu na jej trenowanie będzie za późno chłopak się zamuli i po bieganiu.

Poza tym szybkość powinna być stałym elementem treningu nawet u maratończyków
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Arek, ktoś już kiedyś o to pytał na forum, ale ja powtórzę. Co to znaczy "zmulić się"?

Według mnie nie ma sensu zastanawianie się, czy trenować szybkość w młodym czy starym wieku. Oczywiste, że trzeba ją trenować na każdym etapie kariery. Pytanie brzmi - co chcemy w ten sposób osiągnąć i w jaki sposób.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mówiąc że się zamuli miałem na myśli to że jeżeli nie będzie trenował szybkości tylko biegał kilometry i nie ważne czy to będą kilometry biegane w 1 czy w 3 zakresie to będzie tracił na szybkości którą później ciężko będzie odzyskać.

Ja się wcale nie zastanawiam nad tym kiedy trenować szybkość bo to sprawa oczywista że należy robić to zawsze, ja tylko uświadamiam Tomasza że jego wypowiedź na temat szybkości którą można zająć się później i że jest ona tylko dodatkiem, jest błędna bo jest ona ważna w takim samym stopniu jak wytrzymalość
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ