Komentarz do artykułu Biegowy trening obwodowy Renato Canovy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wyeksploatowanie polskich juniorów? Rewelacyjni to oni nie są.
Poza Kownem, MEJ, wielkiego biegania nie ma, Może 5 miejsce Chabowskiego, i 7 Oli Jawor w Sherbrooke 2003
Gdyby naprawdę byli mocno trenowani, wierze że stać by ich było na więcej

Hiszpanie jakoś szybko biegają zarówno w juniorach jak i seniorach.
Faktycznie maja obok Portugalczykow i Włochów chyba najlepsze warunki w Europie

Wynikiem jest niefortunnie ułożony trening. Nie mam kompetencji by wytykać błędy fachowcom - trenerom ale z obserwacji wykrystalizowała mi się pewna polska filozofia:
- I zakres to ma być trucht, odpoczynek
- II zakres też spokojnie, rzekłbym nawet do 80%HR MAX
- krosy to samo co wyżej
- po czym aplikowanie odcinków w tempie startowym, czy to 400setki, czy odcinki 3km. Zawsze mocno, na krawędzi wyczerpania
- tymczasem strefa pośrednia jest traktowana po macoszemu
Mateusz
Dare for more!
PKO
Klimek
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak czytam tutaj komentarze, to są one straszne podobne do tych z onetu czy innych portali.Od trenowania są trenerzy! Jeżeli nie jesteście trenerami to się nie mądrzcie.Poprostu to nie jest tak że my zawodnicy nie chcemy ostro trenować! Nie chcemy się zajeżdżać.Jestem juniorem młodszym(rocznik 92) i powiem wam że zainteresowanie biegami czy LA jest coraz mniejsze.Byłem na OOM w Słupsku, w każdym biegu było około 100 uczestników..czy to dużo?!Na całą Polskę?! Nawet te największe talenty nie uprawiają sportu.Wolą siedzieć całymi dniami przed komputerem bądź rezygnują z treningów na rzecz nałogów.Często trening jest żmudną robotą i niektórym się nudzi, a jeszcze inni dochodzą do wniosku, że zajmuje im za dużo czasu.
Nawet jeżeli młodzież trenuje to nie może być zajeżdżana na treningach.Trenerzy chcą z nich zrobić zawodników, ale już dorosłych-seniorów!Oczywiście jeżeli jesteś dobrym juniorem to i seniorem możesz być świetnym, ale często jeżeli biegasz na zbyt wysokim poziomie kategorii młodzieżowych to się wykończysz i brak wyników oraz osiągnięć spowoduje twoje zwątpienie w sens treningu.TO nie jest wina trenerów, że młodzież jest na innym poziomie niż na zachodzie!

Pozdro
http://www.juveniaglzy.pl.tl Zapraszam na stronę klubową

JuVeniaA!!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale cisza. :)
tomasz

Nieprzeczytany post

Bo Klimek rozwiązał wszystko :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wypada nam zlkiwdować strone i przeproscić klimka, że polscy juniorzy sa zajezdzani, a na forum wypowiadają sie ludzie, ktorzy z biegami nie maja nic wspolnego. Przepraszamy cie klimek. Dziekujemy, ze uswiadomiles nam nasza niewiedze i brak kompetecji. Ja od dzis zamykam sie w szafie i rozpoczynam miesiac biczowania, a w przyszlym roku publicznie sie ukrzyzuje na ogolnopolskiej olimpiadzie mlodziezy. Pierwszego gwozdzia dam wbic pani Irenie Sz. Moja zas ostatnia prosba bedzie to zeby owa pani Irena ogolila nogi.
Jeszcze raz w imieniu działu trening przepraszamy i łączymy sie w bólu.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Unnamed
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem, jaki ma to związek z treningiem obwodowym R. Canovy, ale skoro to inni zaczęli offtopa... :)

@ Klimek
Lat mam tyle samo co Ty, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby posty na tym forum były podobne do komentarzy z Onetu. One są tak głupie, że...sami wiecie - przy każdym newsie jakieś "prowokacje" :ble: Tutaj natomiast mam okazję dowiedzieć się mnóstwa ciekawych rzeczy (a Ty nie?), dlatego nie wiem, jakim sposobem wyszło Ci bieganie.pl=komentarze onet.pl

Sprawa druga - jakim cudem startowałeś w OOM? :) Na stronie klubu widziałem Twoje czasy i minimum nie miałeś.

Sprawa trzecia - " Nawet te największe talenty nie uprawiają sportu" - widziałeś kiedyś człowieka, który ot, tak sobie, bo mu się nudzi ( w dodatku te nałogi - pali, pije, hehe), biega poniżej 1:57 na 800m? Ja pomimo 6 treningów w tygodniu (objętościowo to on był niestety mały, ale więcej się nie dało - po prost byłem za słaby) mam czas gorszy o 11s. Tak, być może nie mam talentu (nie przeszkadza mi to za bardzo). Inna sprawa, że progresję miałem w tym sezonie dosyć sporą - 12 sekund na 800m, 13 sekund na 1km ;) Nie wydaje mi się, żebym się zajeżdżał, szczerze mówiąc nawet nie liczyłem na więcej - nie można tak od razu zejść z 2:19 na 1:57, to jest po prostu niemożliwe.

"ale już dorosłych-seniorów!" - a JAKĄ masz pewność, że będziesz dobrym seniorem, skoro juniorem nie jesteś? Poza tym ja np. nie widziałbym siebie jako zawodowego biegacza:
1. Jestem za słaby (i nie wiem ,czy za te 3-5 lat będę o wiele lepszy)
2. Nie chcę ryzykować (a choćby opinie a temat PZLA dają dużo do myślenia) - po prostu uważam, że szanse na to, by zawodowo biegać w Polsce i zarabiać na tym, są raczej małe - nie można pogodzić profesjonalnego treningu z normalną nauką, więc jeśli sportowcem nie uda mi się zostać, to co wtedy? Kasa w TESCO?

Z biegania na pewno jednak nie zrezygnuję, chociaż te 2 razy na tydzień muszą być.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy zauważyliście, ale w finale na piątkę w Pekinie biegł właśnie James Kwalia, czyli jeden z bohaterów naszego Artykułu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ