Poniżej 43 na 10km. Czego brakuje ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Nie, no, bez dwóch zdań, petarda. Ale tak jak w przypadku Comaneci, to już jest za daleko od przyziemnego biegania.
Ale nie tak daleko od siły reaktywnej, sztywności tkankowej i umiejętności generowania siły ekscentrycznej.
Ty tego nie potrzebujesz, bo Kipczoge... ale dla innych (tych gorszych) trenerów/zawodników jest wskazówka, ze w razie braków w tym miejscu, co i jak można poprawić.
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno... Ten filmik nie wstawiłem z powodu Holmesa i jego skoczności, lecz z powodu dwóch, rożnych rodzajów mięśni podudzi, ich różnicy i właściwości i co sie za tym kryje, no i różnicy w treningu. Ale to już trzeba zobaczyć i pomyśleć hehehe.
szyman760
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:40
Życiówka w maratonie: 3:28:40

Nieprzeczytany post

a może napiszcie Koledze jak Wy schodziliście z 45 na 43 minuty?
i niech sobie wybierze i sprawdzi jedną z dróg?
szyman760
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:40
Życiówka w maratonie: 3:28:40

Nieprzeczytany post

cinek193 pisze:Witam Serdecznie wszystkich. Zwracam się do was z prośbą o podpowiedz dotyczącym treningu biegowe. Celem jest zejście z z 44:51 do 43 lub niżej na 10 km w czasie dwóch miesięcy.
Na początku opiszę troszkę siebie : Obecnie 28 Lat, 171cm, 79kg.
Obecna dyspozycja to efekt dwuletniej pracy z rowerem i na siłowni oraz biegania. Wcześniej 6 lat zaniedbywania siebie z zerową aktywnością, nie zdrowym jedzeniem i mnóstwem papierosów (2 paczki dziennie ).
W latach młodości 2 letnia przygoda w klubie. Główny kierunek skok w dal ale czasami trenerzy męczyli mnie na przełajach czego szczerze nienawidziłem. Następnie rezygnacja i długi okres gry w piłkę nożną.
Do rzeczy, chciałbym osiągać wynik poniżej 43 minut na dyszkę do końca sierpnia. Skąd sztywne założenia ? Z racji, że jestem osobą, która gdy ma cel to trenuje.
Bieganie uskuteczniam przez ostatni rok, właściwie to niecały bo zacząłem w sierpniu zeszłego roku. Początkowo do grudnia biegałem bez planu. Od stycznia zrobiłem jeden plan z Garmina mianowicie Greg McMilian, później bieganie bez celu aby następnie ukończyć plan z Jeff Galloway, który został zrealizowany. Celem było złamanie 45 minut. Udało się tydzień temu na zawodach. Teraz chciałbym zejść jeszcze niżej tylko nie wiem jaki środek treningowy zastosować z racji pewnych kwestii. Mam już zaplanowane 2 treningii na siłowni tygodniowo oraz 2 jazdy rowerem w tygodniu ( jazda topowo szosowa. Jestem człowiekiem, który mimo że obiecuje sobie spokojną jazdę to musi się ujechać. Nie potrafię pohamować się. Gdy wsiądę to utrzymuje wysoką kadencje na poziomie 94 i mogę jeździć po 100km po okolicy a potrafi być górzysta ( pogranicze Polsko-Czeskie ). Brzmi to jak zajeżdżanie się ale ja to lubię, nie potrafię inaczej ale do sedna.
Moje ostatnie wyniki to
1km : 3:39
1 Mila : 6:25
Cooper : 3060 na tartanie
5km : 22:02
10 km : 44:53

W jakim kierunku skierować trening aby osiągnąć dany rezultat ? Dodam, że nie lubię klepania kilometrów. Wiem, że są one niezbędne ale nie będę ukrywał, nudzą mnie. Wolę mocne akcenty. Wcześniejsze plany kompletnie nie bazowały na bieganu typu 3x3km w tempie zbliżonym do zakładanego lub szybszym. Były 800m w dużych ilościach, były 400 ale nie było specyficznych powtórzę wytrzymałościowych. Dodam, że średni dystans jaki robiłem miesięcznie od bieżącego roku to około 100 w porwyach do 115 km miesięcznie.
w sumie wystarczy pobiec 10km po 4:18 średnio- testuj tempo i wydłużaj :taktak:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szyman760 pisze:a może napiszcie Koledze jak Wy schodziliście z 45 na 43 minuty?
i niech sobie wybierze i sprawdzi jedną z dróg?
Nie wiem komu sie to przyda, bo mogę tu opisać wiele przykładów.
Na przykład pierwsze zawody na 10km mojego podopiecznego w 33 Minuty na dychę. Albo moje w 44 i następne po 6 miesiącach w 39 minut.

Kazdy jest inny i musi pracować nad swoimi słabościami. A na odległość w jednym poście można wziasc to co napisał Deter: najlepszym treningiem jest ten który sie zrobi.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

beata pisze: To mogłoby być podsumowaniem przydługiej dyskusji, która jak zwykle do niczego konstruktywnego nie doprowadziła ...
Taka z Ciebie koleżanka, to ja po nocach siedzę żeby coś wnieść do światowej LA, ach jak żyć.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze:
beata pisze: To mogłoby być podsumowaniem przydługiej dyskusji, która jak zwykle do niczego konstruktywnego nie doprowadziła ...
Taka z Ciebie koleżanka, to ja po nocach siedzę żeby coś wnieść do światowej LA, ach jak żyć.
Badz zadowolony ze cokolwiek sie dzieje na forum.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Dlaczego? Widziałem jak fajnie dziewczyny tańczą!
Mogą być też tańce i skoki w jednym, jak komuś mało.
https://www.youtube.com/watch?v=Da5w3CL1EA0
szyman760 pisze:a może napiszcie Koledze jak Wy schodziliście z 45 na 43 minuty?
Nie napiszę bo nie schodziłam. U mnie jest trend odwrotny.
pawo pisze:Taka z Ciebie koleżanka, to ja po nocach siedzę żeby coś wnieść do światowej LA, ach jak żyć.
No nie jestem koleżeńska, i muszę z tym żyć :bum:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:nie tak daleko od siły reaktywnej, sztywności tkankowej i umiejętności generowania siły ekscentrycznej.
Jest rzeczą oczywistą, że Kipchoge nie jest w stanie wykonać nawet jednego takiego skoku jak Holmes. Ale już oczywiste nie jest, że Holmes nie jest w stanie wykonać nawet jednego takiego kroku jak Kipchoge. Nie ma żadnych podstaw, żeby cokolwiek zadziałało z automatu. To jest dokładnie taki sam koncert życzeń i założeń jak w przypadku wykonywania ABC, które rzekomo poprawia technikę biegu. Nie poprawia i widać to bardzo wyraźnie zestawiając takiego Kipchoge, Bekele i innych dobrych techników z ruchem naszych zawodników. Tu nie ma żadnych złudzeń. Prawda jest okrutna. Poziom techniczny naszych długasów jest żenująco niski.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Rolli pisze:nie tak daleko od siły reaktywnej, sztywności tkankowej i umiejętności generowania siły ekscentrycznej.
Jest rzeczą oczywistą, że Kipchoge nie jest w stanie wykonać nawet jednego takiego skoku jak Holmes. Ale już oczywiste nie jest, że Holmes nie jest w stanie wykonać nawet jednego takiego kroku jak Kipchoge. Nie ma żadnych podstaw, żeby cokolwiek zadziałało z automatu. To jest dokładnie taki sam koncert życzeń i założeń jak w przypadku wykonywania ABC, które rzekomo poprawia technikę biegu. Nie poprawia i widać to bardzo wyraźnie zestawiając takiego Kipchoge, Bekele i innych dobrych techników z ruchem naszych zawodników. Tu nie ma żadnych złudzeń. Prawda jest okrutna. Poziom techniczny naszych długasów jest żenująco niski.
I jak zwykle: tak to Ty widzisz. Miliony innych widza to inaczej i dlatego robią ABC. Tez Kipchoge, Ingebrigtsen i Bekele... i żyją w złudzeniach.

A tak na marginesie: najładniejszą (dla mnie) technikę maja u mnie ci, którzy trenowali plotki.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze:
Rolli pisze:Dlaczego? Widziałem jak fajnie dziewczyny tańczą!
Mogą być też tańce i skoki w jednym, jak komuś mało.
https://www.youtube.com/watch?v=Da5w3CL1EA0
Co za oczy !!!!! Piękne!
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Co za oczy !!!!! Piękne!
No, Blanką nawet ja się zachwycałam.
https://www.youtube.com/watch?v=YTwTfDeLtUM
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Miliony innych widza to inaczej
Ja tylko szukam skutecznych metod poprawy ruchu. Na zbawianie milionów etat jest już obsadzony. To nie moja działka.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raz jeszcze polecam obejrzeć.
https://youtu.be/Dr7DfCbLMwo
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze:Raz jeszcze polecam obejrzeć.
https://youtu.be/Dr7DfCbLMwo
??
I co teraz?
ODPOWIEDZ