Plany Treningowe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maciej_100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tez mi sie wydawalo ze sa one napisane zbyt ogolnikowo
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, nie chodzi o to że ogólnikowo.
Chodzi o to, że z błędami, bez zrozumienia tematu.
Awatar użytkownika
kosa1964
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!

Przygotowuję się do pierwszego w życiu maratonu. Mam 20 lat, 178 cm, 65 kg. Biegam od mniej więcej pół roku (kondycje miałem jednak zwasze bardzo dobrą).

Korzystam z tego planu:

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129

Nie opuściłem ani jednego treningu, trasę mam dokładnie wymierzoną.

Mam jednak pytanie. Jakim tempem powinny odbywać się treningi w poszczególne dni? Ostatnio czytałem w magazynie "Bieganie", iż długie wybiegania powinny być w tempie o około minutę wolniejszym na kilometr, niż zakładane tempo stratowe.

Ja chyba popełniam błąd, gdyż wszystko biegam mniej więcej w tym samym tempie (wtorki, czwartki, soboty i niedzielę - tzn. od 5:00 do 6:00 na kilometr). Wiem, że tempo raczej nie powala. Wiem także że mógłby biec szybciej, ale nie chcę przesadzić, bo celem jest przede wszystkim ukończenie pierwszego maratonu.

Czyli wedlug tego co przeczytałem w "Bieganie" powinienem w niedzielę biegać tempem około 6:45 (chciałbym pobiec maraton w około 5:45 tak aby złamać cztery godziny). A jak się sytuacja przedstawia w inne dni? Tez biegać o minutę wolniej? Czy są może dni (np. czwartek) gdzie powinienem biec w tempie maratonu?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Biec do przodu z podniesioną głową!
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nie ma się co tak trzymać dokładnie prędkości, a w różnych miejscach różne dziwne rzeczy piszą. Rozbiegania biega się zwykle z podobną prędkością, nieważne, czy to 6km czy 26. Wahania mogą być związane z samopoczuciem - jeśli czujesz się kiepsko, wypada pobiegać wolniej i odwrotnie - jeśli czujesz się jak młody bóg, można poganiać trochę szybciej niż zwykle.

Prawdę mówiąc nawet nie potrafię wymyślić żadnego powodu, aby długie rozbieganie miało być biegane wolniej niż krótkie - bo nie ma takiego powodu. Biegaj więc spokojnie, swoją normalną prędkością. Podobnie jak nie ma po co na siłę przyspieszać, tak nie ma po co zwalniać. Ja rozbiegania biegam 4:40/5:00/km i nie wyobrażam sobie, żebym dłuższe bieganie miał biec minutę wolniej - to jest zupełnie bez sensu. Wręcz odwrotnie - końcówkę takiego biegania biegam często mocniej, nieświadomie, bo nogi się same rozkręcają.

Czyli - dobrze robiłeś i jeśli robisz wszystko według planu, czujesz się dobrze, to BĘDZIE DOBRZE w czasie biegu.
tomasz

Nieprzeczytany post

Jest powód - ograniczenie do minimum spalania węglowodanów, oraz uzyskanie maksymalnej wydajności WKT. Istnieje coś takiego jak próg węglowodanowy, mniej więcej jest to 65%HRmax - czyli właśnie około 30-60s wolniej niż standardowe wb1.
Proponuję poczytać stare posty Ryszarda - tam oboje znajdziecie sens takiej metodyki.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No cóż, takiej metodyki nie stosuje żaden liczący się maratończyk, słyszałem za to wiele o metodyce wręcz odwrotnej, czyli bieganiu większości treningów na poziomie naszego 2-3 zakresu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

kosa

Plan o którym mówisz, to nie jest plan w którym myśli się o jakimkolwiek tempie startowym.
To jest Plan którego celem jest ukończenie maratonu i jedyną na to tego Planu metodą jest stopniowe, sukcesywne zwiększanie kilometrażu.
Tym planem uczysz organizm jak wytrzymać w w biegu przez 2-3 godziny.
Tempo ma być zupełnie rekreacyjne.
Jeśli uważasz, że jesteś na wyższym poziomie - powinieneś przejść do Planów dla średniozaawansowanych.
tomasz

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:No cóż, takiej metodyki nie stosuje żaden liczący się maratończyk, słyszałem za to wiele o metodyce wręcz odwrotnej, czyli bieganiu większości treningów na poziomie naszego 2-3 zakresu.
Ale Kosa to amator - weź to pod uwagę.
Też słyszałem o BNP.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest bieganie tego, co nam brakuje. Moja propozycja jest taka - im dalej od startu, tym wolniejsze wb. Im bliżej, tym bardziej z rozbiegania robimy BNP.
Wiele zależy od poziomu wytrenowania, bo oczywiście dla kogoś na 2:10 robienie rozbiegania po 5:00 to zaczłapanie. Z drugiej strony, dla kogoś na 4:10 robienie 3h biegu BNP gdzie ostatnia godzina jest na 85% to już ostra jazda.

Osobiście, nie wydaje mi się, żeby dla kogoś na 4h (Kosa) gnać na wb powyżej prędkości startowej.
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Nie chcę zaczynać nowego wątku więc tutaj zadam pytanie.
Przygotowywuję się do flora marataton . 14 tydzień planów trenigowych z tej strony dla amatorów .

Pytanie w Niedzielę nie zrobiłem 20 km wybiegania ,czy mam to "olać"
czy spróbować wcisnąć dwa wybiegania w następnym tygodniu .
Np dzisiaj biegałęm jutro zamiast przerwy dorobić te 20 km.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie wciskaj :)
Ale jak się czujesz w temacie biegania 20 km ?
Bo poprzednio biegałeś 18 a teraz teoretycznie powinieneś około 22 - to moze być zbyt dużo skok - Plan zakłąda stopniowe dochodzenie do długiego kilometrażu.
Ponieważ tydzień pózniej też jest 20 to z powodu opuszczenia tej niedzielnej 20-ki - w najbliższą niedzielę też sugerowałbym 20.
Oczywiście teoretycznie mógłbys to zrobić w tym tygodniu ale ten Plan ma tez na celu wyrobienie w Twoim organizmie pewnej powtarzalności - "głodu" długiego biegu w weekend - czyli także w dniu maratonu.
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki tak zrobię!
Jak się czuję biegając po 2O km ?
super!!! to jest zdumiewające ,że organizm przyzwyczaił się do takich "przebiegów" nawet w wielkie upały.(prędkośc ok 5,30 na km)
oczywiście dieta ,suplementy itd.
no cóz w tych planach jest stopniowe dochodzenie do 28 km ,napiszę jak się będę czuł zamiesiąc
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witajcie
Pytanie dotyczące przyspieszeń 20 lub 30 s w planie maraton dla amatora
Tam jest napisane aby to robić w połowie dystansu ,który akurat biegnę lub na koniec.
Ok czyli po powiedzmy 4 km przyspieszam, po 20 s przechodzę do truchtu
,po uspokojeniu akcji serca wracam do prędkości treningowej po jakiś 500 m znowu powtórka i tak 6 lub 8 razy czy tak jest ok.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tak, tylko ja bym kolejne przyspieszenie robiła nie po 500m, a po 150, standardowo robi się to w cyklu: 20s (30s) przyspieszenie - 40s(60s) trucht.
I ja preferuję jednak na koniec, np. podczas ostatniego km-dwóch, tak żeby już potem nie truchtać dużo. Ale to już moje przyzwyczajenie, można i w połowie dystansu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Księgowy
Sposobów na robienie tego jest kilka.
Generalnie chodzi o pobudzenie innych grup mięśniowych niz te które pracują przy zwykłym truchcie.
Możesz to robic tak jak opisałeś i tak jak opisała beata.
Ważne jest aby w trakcie każdego z nich wydawało Ci się, że.......pięknie biegniesz :) (czyli szybko i na luzie).
Dlatego po każdym musisz odpocząć na tyle aby kolejne powtórzenie mogło być takiej samej jakości.
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj po raz pierwszy 8x20 s miało tą samą jakość - odczucie subiektywne szybko i ładnie.

Co do meritum w tą Niedzielę wychodzi 28 km , w następna juz spada do 16. Czy moge sobie pozwolić na 2 x 30 km w ta i następną niedzielę.
Wtedy z całych planów treningowych do tego maratonu nie zrobił bym tylko dwóch długich wybiegań.

PS mam jeszcze mnóstwo pytań ,ale po kolei.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ