Jak odmierzać czas podczas interwałów?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
DzikiHose
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Od razu na wstępie zaznaczę, że jestem tu nowy i jakimś wytrawnym biegaczem nie jestem. Biegam przynajmniej raz w tygodniu na długi dystans, a raz ćwiczę sprinty. Resztę tygodnia mam zapchane siłownią(na tym się głównie skupiam).

Przechodząc do rzeczy. Zaczynam okres redukcyjny. I ustaliłem, że chcę robić interwały około 25 minut 2-3 razy w tygodniu w tempie 1 minuta 80% tętna maksymalnego i 60% tętna maksymalnego. W jak wygodny sposób (za pomocą jakieś aplikacji na telefonie?) mogę dostawać sygnał, że minuta minęła? Macie jakieś patenty, bo liczenie w głowie zdecydowanie odpada, zawsze się mogę pomylić i naciągać czas, albo skracać nieświadomie. Proszę o odpowiedź :).
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U Ciebie to jest i tak takie +/- nie potrzebujesz aż tak precyzyjnie minuty. Możesz spokojnie liczyć kroki. Mocno 70 kroków, lżej 70 kroków i tyle :) Wyjdzie całkiem blisko.
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

DzikiHose pisze:W jak wygodny sposób (za pomocą jakieś aplikacji na telefonie?) mogę dostawać sygnał, że minuta minęła?
Endomondo - trening interwałowy.
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

DzikiHose pisze:W jak wygodny sposób (za pomocą jakieś aplikacji na telefonie?) mogę dostawać sygnał, że minuta minęła?
Całe życie biegałam z zegarkiem, tzn. ze stoperem w zegarku, i nadal tak biegam, nigdy nie miałam problemu, aby na niego zerkać, niezależnie czy to są odcinki 30-sekundowe czy 5-minutowe.
Po jakimś czasie samemu się wyczuwa, kiedy już ta minuta czy dwie się zbliżają.
W niektórych zegarkach (nawet tych najprostszych z decathlonu) można ustawić timer, i w określonych przedziałach czasowych jest sygnał dźwiękowy. To jest wg mnie najwygodniejsze.
halinae
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dla Twoich potrzeb starczy jakakolwiek appka typu Interval Timer
DzikiHose
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

halinae pisze:Dla Twoich potrzeb starczy jakakolwiek appka typu Interval Timer
Nawet nie wiesz jak jestem wdzięczny za to ;). Jutro zaczynam zabawę z interwałami, ale już wypróbowałem aplikację i zadawala mnie w 100%. Dzięki jeszcze raz, teraz tylko mi pozostało ciężko pracować :D.
ODPOWIEDZ