Ćwiczenia ogólnorozwojowe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od jutra chcę już zacząć trening:
https://bieganie.pl/?cat=19&id=314&show=1

Pojawia się tu moje pytanie. Co mam rozumieć przez trening ogólnorozwojowy (który tam się przewija w większości wymienionych dni).
Czy to są jakieś skipy, podskoki i inne w czasie biegu ?
Czy to mogą być przysiady wymachy ?
Jak intensywne to ma być ?
Ile ma trwać ? 10 minut ? 20 minut ? 30 minut ?

Albo inaczej: czemu ma służyć ? (przy odpowiedzi na te pytanie myślę, że na poprzednie już się domyślę odpowiedzi)
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kordyt pisze:Albo inaczej: czemu ma służyć ? (przy odpowiedzi na te pytanie myślę, że na poprzednie już się domyślę odpowiedzi)
Służyć ma ogólnemu rozwojowi, proste.
Ktoś, kto biega lub uprawia inny sport, powinien być ogólnie sprawny, mieć silny gorset mięśniowy itp. Chyba logiczne? Tyle na ten temat napisano na forum, że raczej wyjaśniać nie trzeba. Na ogólną sprawność składają się przede wszystkim gibkość i siła ogólna: mięśnie grzbietu, brzucha, rąk itp.
Ile czasu na to przeznaczyć? Ile chcesz i ile masz. 10 minut wystarczy ale może być i 30. Nie liczy się zresztą czas, a jakość i ilość wykonanych ćwiczeń.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Już Beata napisała, ale musisz traktować to z pewnym "tuningiem".

Tzn zawsze powinny być elementy rozciągania - sam powinieneś czuć, gdzie jesteś pospinany. Ale jeśli masz SPR po luźnym treningu, możesz zrobić różnego rodzaju ćwiczenia siłowe - wstępowania na ławkę, wypady na jedną nogę, wyskoki obunóż, pompki, kołyski. Jeśli masz w trakcie treningu, np przed mocną jednostką, to rozciąganie zwłaszcza dolnych partii, raczej dynamiczne, a jeśli po długim biegu rozciąganie całego ciała, pleców, statyczne, też w leżeniu. To ma generalnie poprawiać Twoją sprawność, elastyczność.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok. Wszystko jasne.
Dzieki.
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
New Balance but biegowy