Przerwa przed planem na maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cześć.
Zastanawiam się jak ułożyć sobie plan treningowy pod jesienny maraton (Poznań 14.10.2018).
Obecnie kończę powoli przygotowania do półmaratonu, start za trzy tygodnie. Będę walczył o złamanie 1.30 (chociaż formy jeszcze nie czuję tak do końca).
W marcu pobiegłem dychę w 39.40 i półmaraton ślężański w 1:32. Życiówka w maratonie to 3:29, a w półmaratonie 1:31.

I teraz do rzeczy. Obecnie czuję zmęczenie bieganiem, mimo że robię "tylko" 4 treningi biegowe w tygodniu. Myslę, że to kwestia tego, że w zasadzie od początku roku jestem w mocnym treningu w związku z przygotowaniami do dychy i później do czerwcowego półmaratonu. Dlatego chciałbym zrobić sobie przerwę po połówce, nawet trzy tygodnie z bardzo małą ilością treningów biegowych, tylko jak będę miał ochotę pobiegać, dystans do 10km i to bardzo wolno. Później zostanie mi 14 tygodni na przygotowanie się do maratonu, który chciałbym pobiec średnim tempem ok 4:50. Czy będzie to wystarczający czas przy założeniu 4-5 treningów w tygodniu? Poza bieganiem rekreacyjnie jeżdżę sobie rowerem i dokładam także treningi na siłowni (1-2 razy w tygodniu).

Pozdrawiam
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
PKO
maarcin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Z polówki 1:30 maraton powinien wyjść 3:10-3:15. Jeśli nie popełnisz jakichś rażących błędów w przygotowaniach to po 4:50 możesz jako pacemaker startować.
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pewnie z kalkulatorów tak wyjdzie ale ja do maratonu zawsze podchodzę z respektem i wolę powoli poprawiać zyciowke. Poza tym chciałbym bazować na 4 treningach plus raz po raz 5 a z takiego kilometrazu może być cieżko z nabieganiem 3.10-15.
maarcin
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kalkulatory powstają na podstawie realnych wyników biegaczy, a nie teoretycznych wyliczeń radzieckich naukowców.
Zarówno czasy jakie podales, jak i możliwości treningowe, predysponuja do ambitniejszych założeń. Być może jest gdzieś czynnik, o którym nie piszesz, z powodu którego wolisz być bardzo ostrożny. Ale na pewno nie należy do nich żaden z tych o których napisałeś. Pozdro
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chyba po prostu taka potrzeba organizmu żeby trochę luźniej do tematu podejść.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ