"próg" na treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
OperatorTaczki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio przeglądałem posty na tym forum i gdy czytałem post na temat tego jak szybko biegać odcinki na treningu 15-20x400m w treningu do maratonu na 4:30/km i padła dam odpowiedź, że musi je biegać w 4:10/km i przy 7-8 odcinku będzie wchodził w próg. PRÓG - co to znaczy?
Gdzie jest próg gdy przygotowuje się na 400m w 56s
i robie 4x400m 1:20 p. 3' albo 4x200m 27.5s p. 8' na 3 miesiące przed startem?
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Mityczny próg
http://warszawskibiegacz.pl/bieg-progow ... um-wiedzy/
http://runtheworld.pl/trening-progowy-m ... arszawski/

Tam pisałem nie "musi", tylko że wg mnie "powinien". Ale to nie ja wymyślałem ten plan treningowy, wg którego ten kolega biegał.

Twoje treningi to inna bajka i nie zawracaj sobie niepotrzebnie głowy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pewnie odnosisz się do tego wątku.
Moje zdanie jest takie, że ludzie utrudniają sobie życie próbując robić takie pierduły.
Generalnie maraton to nie jest konkurencja do której trenować trzeba interwałami.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, na 99% kolega odnosi się do tego
https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=57352

Po części masz rację z tym, że nie trzeba interwałami. Z drugiej strony jednak można i jeśli ktoś to lubi, to dlaczego by nie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pewnie każdą głupotę można jakoś uwiarygodnić
Mi chodzi o to, że to strata czasu, a w każdym razie nie wykorzystywanie go najlepiej jak można.
Nie znaczy to, że Ci którzy to robią nie mogą mieć wyników, ale po prostu jeden trening w tygodniu wiele nie popsuje.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Pewnie odnosisz się do tego wątku.
Moje zdanie jest takie, że ludzie utrudniają sobie życie próbując robić takie pierduły.
Generalnie maraton to nie jest konkurencja do której trenować trzeba interwałami.
No i to widać w nieudanym projekcie Marcina.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OperatorTaczki pisze:Ostatnio przeglądałem posty na tym forum i gdy czytałem post na temat tego jak szybko biegać odcinki na treningu 15-20x400m w treningu do maratonu na 4:30/km i padła dam odpowiedź, że musi je biegać w 4:10/km i przy 7-8 odcinku będzie wchodził w próg. PRÓG - co to znaczy?
Nie zwracaj uwagi na trening maratoński. Ty chcesz biegać dystansy średnie.

Bieganie na progu mozna wypracować, przez bieganie na progu. Dlatego wiara w treningu ustawionego z test Cuper'a jest bledną. Jeżeli biegasz duzo w okolicy progu, szybko przesuwasz ten prog.

Jak nie zapomnę, to jutro trochę opisze, jak steruje bieganie na progu u moich podopiecznych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Proponuję Ci, żebyś wziął jakiegoś innego Marcina który ileś lat trenował i doprowadził go do równie nieudanego efektu końcowego. :)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopcy, może starczy tych przekomarzanek?

Odnosząc się tylko do treningu - kolega z pierwotnego wątku pytał o tempo - tak naprawdę nikt z nas nie wiedział jak wygląda plan, co "trener" miał na myśli. Wyraziłem swoje zdanie, że ja pobiegłbym to w formie takiej a takiej. I tyle. Trening autora tego obecnego wątku jest zupełnie inny i to chyba już wyjaśnione.

Dla Operatorataczki (i może jeszcze dla kogoś, kto tu wejdzie kiedyś) tylko powiem, że trening progowy można realizować w różnej formie - ciągłej, dłuższych powtórzeń (np. 3x3 km, 4x2 km, 2x15 minut, 3x10 minut) czy krótszych (od 400 do 1,6 km). Odpowiednio dobierając przerwę, możemy nawet na tych krótkich powtórzeniach sporo popracować właśnie przy progu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Rolli pisze:
Proponuję Ci, żebyś wziął jakiegoś innego Marcina który ileś lat trenował i doprowadził go do równie nieudanego efektu końcowego. :)
Przecież to robię na co dzien. Raz wychodzi, raz nie wychodzi... Ale jak nie wychodzi, to mowie ze nie wyszło i szukam przyczyn a nie na szybko usprawiedliwień.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taka mała propozycja dla MD:

Zaczynasz od biegania 1x w tygodniu biegów ciągłych. Zacznij od 4km w szybkim i luźnym tempie.
Najpierw wydłużasz i dopasowujesz tempo, potem stabilizujesz ten dystans i na krotko przed wejściem w sezon zawodów na MD zaczynasz skracać i przyspieszać.

Przykład na twoje czasy (tu jednak jest duza rozbieżność, dlatego musisz dopasować, jak widzisz ze za lekko lub za szybko i nie dasz rady)
4km w 4:00
5km w 4:00
7km w 4:00
7km w 3:55
6km w 3:50
5km w 3:45
4km w 3:40

Inny rodzaj treningów jaki tu potrzebujesz jest bieganie VO2max interwalów. No i nie zapomnij o utrzymaniu umiejętności szybkiego biegania, co jest duzo ważniejsze.
vo2max
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

OperatorTaczki pisze:Ostatnio przeglądałem posty na tym forum i gdy czytałem post na temat tego jak szybko biegać odcinki na treningu 15-20x400m w treningu do maratonu na 4:30/km i padła dam odpowiedź, że musi je biegać w 4:10/km i przy 7-8 odcinku będzie wchodził w próg. PRÓG - co to znaczy?
Tak naprawdę coś takiego jak prób nie istnieje. Trenerzy i fizjolodzy szukają magicznych miejsc gdzie rożne zależności np. tracą swa liniowość itd. itd. Ogólnie można określić 2 grupy progów wynikające z dynamiki zakwaszenia oraz dynamiki zmian w gazometrii czyli progi metaboliczne i wentylacyjne. I teraz jeżeli wykonujesz trening przez kogoś napisany i ten ktoś każe ci biec np. 10 minut pod progiem to jeśli ten ktoś profesjonalnie rozpisał ten trening to winien podać o który próg mu chodzi bądź podać metodykę wyznaczenia bądź jego oszacowania.
A tak wogle ze względu na twój dystans docelowy do którego trenujesz stosuj rady usera Rolli gdyż jest to trener który szkoli m.in. młodzież trenująca interesujące cię dystanse.

Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ