140kg na sztandze Angeliki Cichockiej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałbym pociągnąć wątek dalej aby nie rozpoczynać nowego tematu.

A. Cichocka jest średniodystansowcem więc te 140 kg pewnie się przyda na finiszu być może wydłuży to krok poprzez ćwiczenie skocznościowe... nie wiem nie znam się na tym.

Chciałem zapytać co z siłą dla długodystansowca. Na razie bawię się z ciężarami 40 - 50 kg ( 40 kg przysiady, 50 kg półprzysiady) z dużą ilością powtórzeń.
Ćwiczenie na dużych ciężarach w mojej opinii szybko prowadzi do kontuzji ( brałem już 90 kg X 5 na półprzysiady) ale zmniejszyłem obciążenie z obawy przed bólem kolan i naciągnięciem podudzia - już coś tam czułem :bum:

i jak to jest ... lepiej iść w wytrzymałość i dorzucać po te 1-2 powtórzenia co trening ?? oczywiście mowa o treningu na rzeźbe i wytrzymałość czyli aktualnie robię 15-30 powtórzeń. Zostać przy tym ciężarze i iść dalej np 30,32,34,36,38 powtórzeń itd... czy lepiej robić po te 15 - 30 i dorzucać po 0,5kg ?? jaki ciężar waszym zdaniem będzie bezpieczny dla długasa??
Półmaraton Gdańsk 1:26:26 (2019), 1:26:58 (2021), 1:26:58 (2022);
Garmin Ultra Race 27 km 2:12:16 (2022);
Maraton 3:18:36 (2022)

viewtopic.php?f=28&t=59454
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Bartek_91 pisze:Chciałbym pociągnąć wątek dalej aby nie rozpoczynać nowego tematu.

A. Cichocka jest średniodystansowcem więc te 140 kg pewnie się przyda na finiszu być może wydłuży to krok poprzez ćwiczenie skocznościowe... nie wiem nie znam się na tym.

Chciałem zapytać co z siłą dla długodystansowca. Na razie bawię się z ciężarami 40 - 50 kg ( 40 kg przysiady, 50 kg półprzysiady) z dużą ilością powtórzeń.
Ćwiczenie na dużych ciężarach w mojej opinii szybko prowadzi do kontuzji ( brałem już 90 kg X 5 na półprzysiady) ale zmniejszyłem obciążenie z obawy przed bólem kolan i naciągnięciem podudzia - już coś tam czułem :bum:

i jak to jest ... lepiej iść w wytrzymałość i dorzucać po te 1-2 powtórzenia co trening ?? oczywiście mowa o treningu na rzeźbe i wytrzymałość czyli aktualnie robię 15-30 powtórzeń. Zostać przy tym ciężarze i iść dalej np 30,32,34,36,38 powtórzeń itd... czy lepiej robić po te 15 - 30 i dorzucać po 0,5kg ?? jaki ciężar waszym zdaniem będzie bezpieczny dla długasa??
Pol przysiady robi sie jedynie jesli skaczesz, badz bierzesz wiecej np 110% ciezazu maksymalnego i wtedy siadasz na boks i wstajesz w innym przypadku nie są przydatne i prowadza do kontuzji

Tylko pelny przysiad, w pelnym zakresie ruchu, pelne zgięcie w kolanie.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jest bardzo dużo ćwiczeń dla biegaczy, a każde ćwiczenie ma wiele odmian,
często je zmieniaj, to nie będziesz musiał ładować dużych ciężarów, bo każda zmiana jest utrudnieniem i wymaga adaptacji ukł. mięśniowego i nerwowego,
dodatkowo wzmocnisz inne mięśnie, a nie tylko te "główne"
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tutaj dyskusja w temacie tego ćwiczenia: https://barbend.com/hip-thrust-lessons/
vo2max
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Bardzo trudne ćwiczenie siłowe, zastanawia mnie czy ktokolwiek kiedys Jakoś policzył korzyści z takich ćwiczeń, tzn korzyść vs np ryzyko kontuzji pleców. .

Ćwiczenie
ćwiczenie jest bezpieczne tylko ten gośc nie wiem kto to jest trener czy ktoś inny dobrał do ćwiczenia za duży ciężar. Widać że jedna strona ciała jest silniejsza i pracuje nierówno

reasumując

ćwiczenie - 5
trener - 2

Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ