barcel pisze:Musisz zrozumieć, że jeśli zaczniesz trenować na 36 min na 10km, czyli będziesz na zbliżonym poziomie. To sam trening spowoduje, że waga będzie sama spadać. i nawet jak będziesz źle się odżywiał i jadł bardzo kaloryczne posiłki itp. To jednak to już jest spory trening do wykonania. Systematyczny zbije Ci samoistnie BMI.
Doskonale to rozumiem

choć jak napisało kilka osób później sam trening może nie wystarczyć. Moje pytanie inspirowane było rozmową z kolega po jednym z biegów, który stwierdził pół żartem, że zamiast kategorii wiekowych na zawodach powinny być kategorie BMI to w końcu by miał szanse na jakieś podium. Ja jak zrobiłem swoją życiówkę na dychę (37'47'') miałem ok 24,5 bmi. Z wagą 80kg+-2kg przy wzroście 179 czuję się dobrze, nie wymaga to od mnie żadnej diety. Sam myślę, że zejście do poniżej 36minut na 10km przy moich parametrach samym treningiem jest możliwe, ciężko byłoby, ale jest to możliwe. Natomiast dużo łatwiej było by to osiągnąć gdyby zrzucić jeszcze z 5 kg, ale jak ktoś zrzucił już 25-30kg i ustabilizował wagę to nie pali się do dalszego dietowania