Panowie i Panie biegam od od maja 2015. Zeszły rok to praktycznie był okres, w którym uczyłem się biegania. W tym roku postanowiłem sobie pewne cele, które spowodowały, że biegam obecnie 4 razy w tygodniu. O ile plan na poprawę wyniku na 10km wypalił w 100%, to podczas planu na poprawę wyniku w półmaratonie po 5 tygodniach treningów ( 4 razy w tygodniu, około 50-55 km tygodniowo ) organizm się zbuntował i miałem kłopoty na początek z biodrem, potem z ścięgnem podeszwowym. Kiedy się wykurowałem wziąłem udział w półmaratonie, ale podczas jego trwania były problemy fizyczne ( po 15 km bolały mnie mięśnie brzucha ).
Generalnie chciałbym wzmocić się fizycznie. Czytałem tutaj na bieganie.pl o sile biegowej, zestawach ćwiczeń itp. Mam pytanie jak zacząć te wiczenia wprowadzać w życie. Czy ćwiczyć siłę biegową podczas wprowadzania do sezonu ? ( ja biegam cały rok, więc nie mam takiej przerwy, po której mam wprowadzenie do nowego sezonu ) Czy jeden trening w tygodniu poświęcić na trening biegowy ?
Bardzo proszę o Wasze sugestie jak zacząć

Pozdrawiam