Ile biegać żeby jeszcze było zdrowo?
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
amator_k pisze:źle mnie zrozumiałeś. biegam szybko żeby się nie nudzić, ale chcę zachować taki kilometraż by sobie nie szkodzić. wychodzi na to, że mam biegać do 45minut nie dłużej?
W moim odczuciu to minimum 45 min.
Może to być w różnej kombinacji. Raz w tygodniu możesz sobie nawet pozwolić na 120 min

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Bzdury.amator_k pisze:źle mnie zrozumiałeś. biegam szybko żeby się nie nudzić, ale chcę zachować taki kilometraż by sobie nie szkodzić. wychodzi na to, że mam biegać do 45minut nie dłużej?
Nie ma takiej granicy.
Jezeli madrze bedziesz rozwijal twoje bieganie, to i 150km w tygodniu nie jest szkodliwe.
I inaczej jak niektorzy (palacy, pijacy i otyli lekarze z wiedza z lat 60-tych) nie ma gornej granicy dobrej dla zdrowia tylko jest dolna granica. Ta granica mowi, ze, zeby utrzymac zdrowie powinno sie co najmniej 2x30 minut biegac i 1x szybko i sie porzadnie spocic, albo robic sile.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
co to znaczy "szybko"? i jak mierzysz tempo? jak mierzysz kilometry?amator_k pisze:źle mnie zrozumiałeś. biegam szybko żeby się nie nudzić, ale chcę zachować taki kilometraż by sobie nie szkodzić. wychodzi na to, że mam biegać do 45minut nie dłużej?
i jak wielu powyżej uważam: jakieś minimum dla zauważalnych korzyści to 3 x w tygodniu; po 45-60 min.
na 30 minut chyba szkoda wychodzić, chociaż to i tak lepiej niż czipsy i TV.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Temat robi się bez sensu w ogóle a autor sam za bardzo chyba nie wie czego chce...
Wyjdziesz, będziesz biegł 3 minuty, potkniesz się, skręcisz nogę i masz nie zdrowo.
Znam takich co biegają codziennie po 20-30 km są zdrowi, nic ich nie boli.
Biegasz szybko, biegasz krócej. Biegasz wolno, biegasz dłużej.
Wyjdziesz, będziesz biegł 3 minuty, potkniesz się, skręcisz nogę i masz nie zdrowo.
Znam takich co biegają codziennie po 20-30 km są zdrowi, nic ich nie boli.
Biegasz szybko, biegasz krócej. Biegasz wolno, biegasz dłużej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
To zacznij trenowanie, a nigdy nie będziesz truchtaczem niedzielnymamator_k pisze:cóż... nudzi mnie truchtanie.
Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'