Start 10 km i prośba o pomoc.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kusy2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam drodzy biegacze!

Tak jak napisałem w tytule, jako cel i wyzwanie rzucone samemu sobie zdecydowałem się przebiec Krakowski Bieg nocny na 10 km 13.05.2016 ;) Oczywiście nie trenując wcześniej biegowo.
Stąd prośba do was o pomoc, w podrzuceniu jakiegoś treningu na najbliższe dwa tygodnie abym bez większych problemów przebiegł ten dystans.
Oraz pytanie. Ponieważ jestem osobą raczej o ciężkiej wadze. Ważę ok 92 kg w większości jest jest to masa mięśniowa podczas biegu niesamowicie spinają mi się łydki oraz uda. Czy jest na to jakiś sposób aby pozbyć się kamiennych kończyn ;) Oczywiście rozciąganie przed i po biegu stosuję, również dorzuciłem magnez z potasem żeby zapobiegnąć skurczom.

Z góry dzięki za pomoc i widzimy się na trasie ;)

pozdrawiam
PKO
j23jm
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

trochę za mało danych ,jaki wiek ,czy były jakieś inne aktywności jaki najdłuższy bieg do tej pory , bez tego to wróżenie z fusów
Obrazek
kusy2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, jasne już nadrabiam swoją wypowiedz.

Wiek 29 waga 92 kg przy wzroście 177cm, do tej pory najdłuższy jednostajny bieg jaki ukończyłem to własnie 10 km z czasem 53 min 3 lata temu. Ukończenie biegu nie sprawiło mi zbyt wiele problemów jeśli chodzi o kondycję, ale właśnie spięcia mięśni stanowiły największy problem podczas biegu. No i to co działo się przez następne 2, 3 dni. Czyli niesamowite zakwasy na nogach oraz bóle stawów. Dodam że właśnie ten bieg ukończyłem bez żadnych przygotowań. Więc teraz stwierdziłem że poproszę o opinie mądrzejszych od siebie ;)
Co do aktywności fizycznej to długi czas jakieś 10 lat sporty sylwetkowe, siłownia stąd własnie ta masa a do około 19 roku życia piłka nożna pół profesjonalnie.
j23jm
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mięśnie się spinają, bo za rzadko biegasz ,na siłowni mięśnie pracują trochę inaczej, 2 tygodnie do startu bez wcześniejszych wybiegań to cudów raczej nie dokonasz , raczej spokojne biegi i ćwiczenia rozciągające i rozluźniające .Z kanapy do szybkiego biegania trochę potrwa,chociaż w tym wieku to tylko trza chcieć.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ