Running Index
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Rolli - ja uważam, że test Coopera (zresztą jak każdy test): ma sens przy zachowaniu pewnych założeń, w szczególności: obiektywny trening (praktycznie do każdego testu można się odpowiednio przygotować, aby zawyżyć/zaniżyć wynik i nie piszę tylko o sporcie) oraz nie dotyczy jednostek najlepszych oraz najsłabszych, najlepiej sprawdza się dla jednostek średnich/przeciętnych. Tylko tyle i aż tyle.
biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziś sobie przejrzałem tą nową funkcje i tak:
1) za sierpień 2015 kiedy pobiegłem życiówkę na 5k RI pokazuje wynik o 2:35 słabszy niż w rzeczywistości
2) w grudniu na tej samej trasie podobnie - RI pokazuje dokładnie to samo, a mój wynik rzeczywisty jest o 2:22 lepszy
3) w marcu 2016 na trudnej trasie 10k pod wiatr robię wynik lepszy o 2:13
i jeszcze z ciekawości maj 2014:
- RI szacuje wyniki na 5k i 10k lepsze (!!) niż w 2015/2016 gdzie na oko wynik 10k pokrywa się mniej więcej z moimi na tamten czas możliwościami (być może z 10 sekund byłbym w stanie być szybszy).
- z kolei maraton, do którego wtedy się przygotowywałem i pobiegłem w maju pokazuje o 14 minut szybciej niż pobiegłem
Czy można z tego wysnuć jakiekolwiek wnioski ? Poza tym, żeby sobie nie zawracać głowy tym indexem ?
1) za sierpień 2015 kiedy pobiegłem życiówkę na 5k RI pokazuje wynik o 2:35 słabszy niż w rzeczywistości
2) w grudniu na tej samej trasie podobnie - RI pokazuje dokładnie to samo, a mój wynik rzeczywisty jest o 2:22 lepszy
3) w marcu 2016 na trudnej trasie 10k pod wiatr robię wynik lepszy o 2:13
i jeszcze z ciekawości maj 2014:
- RI szacuje wyniki na 5k i 10k lepsze (!!) niż w 2015/2016 gdzie na oko wynik 10k pokrywa się mniej więcej z moimi na tamten czas możliwościami (być może z 10 sekund byłbym w stanie być szybszy).
- z kolei maraton, do którego wtedy się przygotowywałem i pobiegłem w maju pokazuje o 14 minut szybciej niż pobiegłem
Czy można z tego wysnuć jakiekolwiek wnioski ? Poza tym, żeby sobie nie zawracać głowy tym indexem ?

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
A po co mi but o przeciętnym rozmiarze jak ja mam za małą albo za duza nogę?marek84 pisze:Rolli - ja uważam, że test Coopera (zresztą jak każdy test): ma sens przy zachowaniu pewnych założeń, w szczególności: obiektywny trening (praktycznie do każdego testu można się odpowiednio przygotować, aby zawyżyć/zaniżyć wynik i nie piszę tylko o sporcie) oraz nie dotyczy jednostek najlepszych oraz najsłabszych, najlepiej sprawdza się dla jednostek średnich/przeciętnych. Tylko tyle i aż tyle.
Takie testy maja tylko sens, jak sa bliskie realnych potrzeb i sa przeprowadzane w reguralnych odstepach, zeby monitorowac zmiany.
Nawet taki bardzo chwalony test z laktatami nic nikomu nie powie. Dopiero po porownaniu 2 (albo i wiecej) testow w pewnym odstepie czasu (lub po jakimś treningu, n.p. obóz sportowy) mozna zobaczyć co żeśmy treningiem poprawili.
Dlatego krytykuje takie nawoływanie do testów Coopera bez refleksji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
To też, ale to jeszcze inne ujęcie. Bo monitorujesz zmiany konkretnego zawodnika, ja pisałem w kontekście braku porównywalności różnych zawodników (a im wyższa specjalizacja tym gorzej)Rolli pisze:Takie testy maja tylko sens, jak sa bliskie realnych potrzeb i sa przeprowadzane w reguralnych odstepach, zeby monitorowac zmiany.
biegam ultra i w górach 

- smoła
- Zaprawiony W Bojach
Ijon, Rolli, marek84, daleko mi do hurra optymizmu, ale w moim przypadku jest cień nadziei, że przy odpowiednim treningu zbliżę się do tej 01:31:00. W poprzednim roku, na przestrzeni blisko trzech miesięcy oszacował mi wynik w półmaratonie 01:43:30, wynik uzyskany to 01:42:51.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Gdzie znajde wytlumaczenie tego "Running Index"
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
Wycinki z instrukcji.
"Klasyfikacja ta opiera się na przeglądzie 62 prac studyjnych, w ramach których wskaźnik VO2max zmierzono
w sposób bezpośredni zdrowym dorosłym mieszkańcom USA, Kanady i 7 krajów europejskich. Źródło:
Shvartz E., Reibold R.C. Aerobic fitness norms for males and females aged 6 to 75 years: a review. (Normy
wydolności aerobowej mężczyzn i kobiet w wieku od 6 do 75 lat: przegląd). Aviat Space Environ Med; 61:3-
11, 1990."
"W ciągu dnia mogą występować pewne wahania wartości wskaźnika Running Index. Na wartość wskaźnika
Running Index ma wpływ wiele czynników. Otrzymana wartość wskaźnika w ciągu dnia może się różnić w
zależności od zmiany warunków biegania, np. po różnych nawierzchniach, przy różnej prędkości wiatru czy
zmiennej temperaturze."
edit: Weszło w odwrotnej kolejności.
"Klasyfikacja ta opiera się na przeglądzie 62 prac studyjnych, w ramach których wskaźnik VO2max zmierzono
w sposób bezpośredni zdrowym dorosłym mieszkańcom USA, Kanady i 7 krajów europejskich. Źródło:
Shvartz E., Reibold R.C. Aerobic fitness norms for males and females aged 6 to 75 years: a review. (Normy
wydolności aerobowej mężczyzn i kobiet w wieku od 6 do 75 lat: przegląd). Aviat Space Environ Med; 61:3-
11, 1990."
"W ciągu dnia mogą występować pewne wahania wartości wskaźnika Running Index. Na wartość wskaźnika
Running Index ma wpływ wiele czynników. Otrzymana wartość wskaźnika w ciągu dnia może się różnić w
zależności od zmiany warunków biegania, np. po różnych nawierzchniach, przy różnej prędkości wiatru czy
zmiennej temperaturze."
edit: Weszło w odwrotnej kolejności.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Dzisiaj szuralem z dziewczyną km po ~6:30. Running index wyszedł mi 80 po takim treningu, bo moje tętno nie przekraczało czasami nawet 60% hrm. Chyba zostałem kandydatem na igrzyska olimpijskie według polara. ;p
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Ale dlaczego zaśmiecasz ten wątek? Już napisałeś wcześniej, że masz wysokie RI po łatwych treningach. I co to niby ma znaczyć? Gdyby na olimpiadzie była konkurencja kto dobiegnie do mety w tempie 6:30 z jak najniższą rezerwą tętna, to byś był konkurencyjny.matti775 pisze:Dzisiaj szuralem z dziewczyną km po ~6:30. Running index wyszedł mi 80 po takim treningu, bo moje tętno nie przekraczało czasami nawet 60% hrm. Chyba zostałem kandydatem na igrzyska olimpijskie według polara. ;p
Przed następnym komentarzem przeczytaj sobie jakie wnioski powinno się wyciągać na podstawie długookresowego RI w kontekście jakiegoś dystansu.