Witam wszystkich!
Potrzebuję porady w kwestii treningu. Zaznaczam od razu, że jestem całkowitym laikiem. Za jakiś czas (nie wiem dokładnie kiedy) - przyjmijmy że za miesiąc - będę prawdopodobnie zdawał egzamin z biegania. Aby uzyskać maksymalną ilość punktów, muszę przebiec kilometr poniżej 3:50 min. Oczywiście wiem, że dla mężczyzny nie jest to żaden wyczyn. Ale niestety przez ostatnie miesiące prowadziłem siedzący tryb życia. Dzisiaj się zmierzyłem sobie czas i wyszło ok. 4:15. Trochę dołujące, bo w gimnazjum bez żadnego przygotowania i regularnych treningów miałem czas poniżej 3:30.
Więc pytanie jest takie, w jaki sposób mam trenować, aby w ciągu tego miesiąca zejść do czasu poniżej 3:50 (a najlepiej chociaż do tego 3:30, żeby nie było na styk)? To dla mnie naprawdę ważna sprawa, więc wolę zapytać na forum doświadczonych biegaczy, niż samemu kombinować z układaniem treningu (chociaż oczywiście już trochę o temacie czytałem).
Jeszcze jedna kwestia - czy do treningu będzie potrzebny pulsometr? Czy trening z pulsometrem daje lepsze efekty?
Będę wdzięczny niezmiernie za każdą pomoc.
Pozdrawiam
1 km w <3:50 min
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
W miesiąc cudów nie zrobisz.
http://bieganie.pl/?cat=19&id=385&show=1 - tutaj masz przykładowy plan na 3 miesiące, możesz z niego wziąć jednostki treningowe.
Jeśli jednak tyle co wstałeś z kanapy i naprawdę masz ten egzamin za miesiąc, to spróbuj sobie zrobić 2-3 pierwsze tygodnie planu, a później już 4 tydzień luzuj. Poczytaj sobie też opis do tego planu, sporo wyjaśnia i pomoże Ci się przygotować do samego egzaminu.
http://bieganie.pl/?cat=19&id=385&show=1 - tutaj masz przykładowy plan na 3 miesiące, możesz z niego wziąć jednostki treningowe.
Jeśli jednak tyle co wstałeś z kanapy i naprawdę masz ten egzamin za miesiąc, to spróbuj sobie zrobić 2-3 pierwsze tygodnie planu, a później już 4 tydzień luzuj. Poczytaj sobie też opis do tego planu, sporo wyjaśnia i pomoże Ci się przygotować do samego egzaminu.
biegam ultra i w górach 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:55
- Życiówka w maratonie: brak
Na 3:50 wystarczy , ze się poruszasz
Na 3;30 sprawa ciężka w miesiąc . Raczej nie ryzykuj ciężkim treningiem szczególnie w ostatnim tygodniu .

Na 3;30 sprawa ciężka w miesiąc . Raczej nie ryzykuj ciężkim treningiem szczególnie w ostatnim tygodniu .