Trening interwalowy plan.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
hadzio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44,48
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Zawsze biegałem 4fun. Kondycje raczej mam dobra. Gdynia Bieg Niepodległości 43:01 10km, ostatnio nawet 20km przebieglem w 1:44:00. Chciałbym zacząć biegać interwały ponieważ nie zadowala mnie poziom tłuszczu :D.
Czy mógłby mi ktoś doradzić odnośnie planu interwałowego. Co zmienić co dodać itp. :)

http://zapodaj.net/239b50a772788.jpg.html
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Dodać schłodzenie / roztruchanie po biegu. ;)
Jeśli są to Twoje pierwsze interwały to przede wszystkim baw się nimi. Z każdym tygodniem modyfikuj go, aby nie wpaść w monotonie i nie przyzwyczaić organizmu. Chociaż ja bym jednak na pierwszy raz polecał troszkę krótsze to odcinki interwałowe np. 1' ~ 300m na podobnej przerwie.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

hadzio pisze:Chciałbym zacząć biegać interwały ponieważ nie zadowala mnie poziom tłuszczu :D.
Mam wrażenie, że gdzieś usłyszałeś że interwały i spalanie tłuszczu i że szukasz trochę po omacku. Człowiek który biega dużo jest szczupły i nie martwi się kwestią interwałów, interwały nie są tutaj jakiś celem samym w sobie. Wybierz sobie jakis biegowy cel i pod to ustalaj trening. Np złamanie 40 minut na 10 km.
Jak rozumiem bazujesz trening na pulsometrze. Przykład treningu interwałowego dla Ciebie to mogłoby być:
8x1km z tętnem do 92% HRmax z przerwami w 500m w truchcie lub na tyle długimi aż aż tętno zejdzie Ci do 75% HRmax
albo podobny trening ale:
5x1km do 95% HRmax

To tylko przykłady możliwości, nie znam Cię, nie wiem na co Cie stać itd.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Chcesz robić 8x500m p.2min już teraz?
Ale jesteś ambitny!
hadzio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44,48

Nieprzeczytany post

Patryck
dodałem schłodzenie na koniec i faktycznie może lepiej będzie 300m na początek.
Adam Klein
Nie napisałem raczej wszystkiego. Nie przywiązywałem nigdy uwagi do biegania, technika, tempo i inne kwestie związane z bieganiem nie były dla mnie istotne nigdy, po prostu biegałem. Słyszałem że interwały pomagają przy spalaniu tkanki tłuszczowej, ale też czytałem, że aby poprawiać czas np. na 10km to interwały trzeba wdrożyć do treningu. I najważniejsza kwestia, zwykłe bieganie czasami nudzi już dlatego zdecydowałem się na jakieś urozmaicenie w postaci interwałów.
Mam zegarek Garmina FR220 który myślę że pomoże w planowaniu i prowadzeniu treningu.
adam1adam
Nie wiem czy ambitny. Jutro biegnę pierwsze interwały. Zobaczymy czy dam radę :)

Dzięki za odpowiedzi, dam znać jak poszło.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ