Mój trening jest zły! (?)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

korbaczek pisze:W każdym razie - pytanie: czy właśnie to mogło mieć wpływ na moją zdolność biegową - to, że mój trening od początku jest prowadzony w monotonnym tempie (stopniowo przyspieszając), a ludzie, którzy zaczynają od łączenia marszu z bieganiem siłą rzeczy od razu uczą się biegać szybciej (logicznym dla mnie jest, że mając perspektywę biegu przez minutę i potem marszu przez 2 minuty kilometr biegu pokonamy z większą prędkością niż mając w perspektywie - muszę przebiec 3km ciągłego biegu).

Dobrze myślę?
No moim zdaniem, nie do końca. Ten marsz na przemian z biegiem wynika w tych treningach tylko z tego, że dostosowany jest do osób, które nie mają siły biec cały czas. Tak jak ja na początku. Nie dawałem rady biec czy nawet truchtać całe 30 min. I dlatego przerywałem to marszem. I to nie jest tak, że zapieprzałem jak głupi przez minutę by potem 4 maszerować. Tylko "szurałem" 1 minutę i potem 4 szedłem. Potem 2/3 i 3/2, 4/1, a potem dalej 5/1, 10/2 czy 15/3, a nawet 20/3 jeśli np. biegałem 60 min. A prędkość się zwiększała tylko dlatego, że mniej szedłem, a ni, że szybciej biegłem :-)
PKO
korbaczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ok, przychylam się do waszych odpowiedzi (w końcu wszyscy mylić się nie mogą!), tak jak pisałem jakiś czas temu, zmieniłem swoje plany treningowe, na chwilę obecną tylko długie biegania 3 razy w tygodniu wolnym tempem po 1.5h, a od stycznia/lutego dołączam przebieżki i podbiegi. Zobaczymy. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ