Spadek tempa po oddaniu krwi.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Krajek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 56
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
W zeszłą środę byłem w RCKiK na Saskiej oddać krew. Wszystkie badania przeszedłem pomyślnie i zostałem zakwalifikowany do oddania krwi, krew oddałem (450ml). Poinformowano mnie, że w dniu oddania krwi mogę być słaby i może robić mi się słabo. Nic takiego nie miało miejsca, czułem się dobrze. Następnego dnia chciałem pójść się przebiec, swój zwykły dystans 7km, lecz już na początku czułem że nie dam rady tyle, skończyło się na 3km i to w znacznie słabszym tempie. Właśnie od tej zeszłej środy strasznie straciłem tempo, w sobotę na 7 Praskiej dyszcze utrzymałem tempo 5:03, natomiast dziś, przed chwilą przebiegłem 6,8km tempem 5:32. Nie dość, że mniejszy dystans to jeszcze wolniej.
Poradzcie proszę jaka jest przyczyna aż takiego spadku i jak wrócić do formy.
PKO
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przeczytaj jeszcze raz swój post a raczej jego pierwsze zdanie po słowie "Witam" i masz odpowiedź. A co do czasu nie wiem ile sie regeneruje poziom krwi i po jakim czasie wraca do normy, ale to wujek google ci pomoże, nic dziwnego że czujesz sie tak słaby skoro oddałeś 1/10 poziomu.
Pozdrawiam Niuniek
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Krajek pisze: W zeszłą środę byłem w RCKiK na Saskiej oddać krew. Wszystkie badania przeszedłem pomyślnie i zostałem
...
Poradzcie proszę jaka jest przyczyna aż takiego spadku i jak wrócić do formy.
Przyczyna jest chyba dosc jasna - sam ja przeciez podales: usuniecie znaczacej ilosci krwi.
Mam bardzo zblizone objawy po oddaniu krwi - tzn. biegnie mi sie gorzej, "trudniej" (przypuszczam ze dzieje sie tak z wiekszoscia populacji). Staram sie tez nie biegac nastepnego dnia (bo to czasem jedynie kilkanascie godzin po krwiodawstwie jest).

Co do powrotu do formy - samo przejdzie, gdy organizm sie zregeneruje / wyprodukuje nowa krew. U mnie znikniecie dyskomfortu trwa okolo tygodnia-10 dni.
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Mi trener zawsze mowil ze oddanie krwi. To tak jakbym 2tygodnie nie biegal, ale niewiem czy celowo wyolbrzymial zeby nas odstraszyc czy to prawda. Mnie ten problem niestety nie dotyczy ze wzgledu na wage.
Blog/Komentarze
10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Regeneracja po oddaniu krwi trwa u mnie około 4-5dni, po tym już wracam do poprzedniej formy. Podejrzewam, że jest to zależne od człowieka.
Ale generalnie jak trenuję, to raczej mało krew oddaję, bo to wybija z treningu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ