Plan treningowy pod maraton w oparciu o puls

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
karuzel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, w końcu kupiłem swój pierwszy Pulsometr i chciałbym w końcu porządnie zacząć się przygotowywać do swojego pierwszego maratonu który chcę przebiec w przyszłym roku. Czy ma poleciłby mi ktoś jakiś sensowny program treningowy w oparciu o puls?
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Krzysiek
karuzel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Te akurat widziałem, ale są dla mnie chyba chyba zbyt zaawansowane.
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

karuzel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie Antek! Te plany wydają się być już bardziej "dla mnie". Niemniej, ten plan p. Skarżyńskiego to realizowałbym chyba dopiero od 11 tygodnia. W tym momencie bez problemu przebiegam 10km. Mój najlepszy czas na 10km to około 47 minut. Co do drugiego planu, to musi być 70-75% tętna maksymalnego? Zanudzę się na tych "treningach". Jak biegnę 5:00/km to mam wrażenie że stoję w miejscu. Ale z tym jeszcze da się coś zrobić, potrzebuje chyba obycia na dłuższym dystansie i będzie git. Fajnie by było przebiec pierwszy maraton poniżej 4h ale mam taką cichą nadzieję że uda się zejść poniżej 3:45.
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49.41

Nieprzeczytany post

Ciekawa sprawa. Twój najlepszy czas to 47 min na 10 km , a jednocześnie tempo 5.00/km i czujesz, że stoisz w miejscu ?
Dodatkowo plan dla zaawansowanych jest dla ciebie za trudny?
No ale jeśli ktoś stoi w miejscu przy tempie 5.00/km. hehe
pzdr
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
slaw007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:25
Życiówka w maratonie: 3:58:07
Kontakt:

Nieprzeczytany post

karuzel pisze:Dzięki wielkie Antek! Te plany wydają się być już bardziej "dla mnie". Niemniej, ten plan p. Skarżyńskiego to realizowałbym chyba dopiero od 11 tygodnia. W tym momencie bez problemu przebiegam 10km. Mój najlepszy czas na 10km to około 47 minut. Co do drugiego planu, to musi być 70-75% tętna maksymalnego? Zanudzę się na tych "treningach". Jak biegnę 5:00/km to mam wrażenie że stoję w miejscu. Ale z tym jeszcze da się coś zrobić, potrzebuje chyba obycia na dłuższym dystansie i będzie git. Fajnie by było przebiec pierwszy maraton poniżej 4h ale mam taką cichą nadzieję że uda się zejść poniżej 3:45.
Biegając 5:00 na rozbieganiach i dłuższych wybieganiach powinieneś osiągnąć 40:00 na 10km, a nie "marne" 47 minut. Sorki, ale biegasz za szybko na treningu. 50 min na 10 km na treningu i 47 na 10km na zawodach, to trochę nie tak.
Chcąc złamać 4 godziny w maratonie oznacza, że musisz go przebiec w tempie 5:41, czyli dużo wolniej niż Twoje obecne wybiegania. Przy wycieczkach biegowych tempo 6:30 też nie powinno Cię zadziwić.
Te plany Skarżyńskiego, które podano wcześniej, to celują na wynik 4:30-5:00 w maratonie. tak mi wychodzi porównując je z książką Skarżyńskiego.
Możesz spróbować realizować plan na 4 godziny metodą Skarżyskiego. Oprócz rozbiegań, krosów i wycieczek biegowych znajdziesz tam WB2, które realizuje się od około stycznia chcąc przebiec maraton w kwietniu czy maju (wg metody Skarżyńskiego). Docelowo zaleca biegi cięgłe w zakresie WB2 o 10-15 sekund szybciej niż tempo maratońskie, tj 5:25-5:30 na dystansie 12km. W tym planie trzeba biegać 55-65 km tygodniowo (piszę z pamięci) i jako wymagania wstępne mieć "zaliczone" 48 min na dyszkę.
Najlepiej zaopatrz się w książki Pana Skarżynskiego (dostępne ja jego stronie), zarówno Maraton i Biegiem przez życie bo musisz trochę dowiedzieć się na temat treningu biegowego. Bo sam plan wygrzebany gdzieś z Internetu bez jego analizy, to trochę mało.
Na odwrocie książki Maratony... jest sentencja:
"Przestań biegać, zacznij trenować do maratonu..."

I tym kończę i Pozdrawiam
Test Coopera - 3130 (2014); 10km - 42:25 (2013); 21,1km - 1:41:07 (2012); 42,195 - 3:29:37 (2015 - Silesia Maraton)
karuzel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

muflo pisze:Ciekawa sprawa. Twój najlepszy czas to 47 min na 10 km , a jednocześnie tempo 5.00/km i czujesz, że stoisz w miejscu ?
Dodatkowo plan dla zaawansowanych jest dla ciebie za trudny?
No ale jeśli ktoś stoi w miejscu przy tempie 5.00/km. hehe
pzdr
To 47 minut napisałem bardzo orientacyjnie, biegłem wtedy bez żadnego pomiaru ale było to około 45-47 minut. Z tym tempem 5:00/km też przesadziłem, z tym "staniem w miejscu". Chodzi o to że ja lubię "czuć" że biegnę, przy tempie 5:00/km prawie w ogóle się nie męczę. Dla porównania, mój najlepszy czas z tego roku na dystansie 5km przebiegłem w 20:26. Po tym biegu bardzo "czułem" trening. Z tym zaawansowanym planem z ta trudnością chodziło mi głównie o kilometraż tygodniowy, dotychczas najwięcej biegałem tygodniowo około 30km i nie wiem czym bym podołał.
slaw007 pisze: Sorki, ale biegasz za szybko na treningu. 50 min na 10 km na treningu i 47 na 10km na zawodach, to trochę nie tak.
Nie biegłem tego na zawodach tylko tak o sobie na treningu, myślę że ten wynik mogłem spokojnie poprawić o około 2 minuty i przebiec to w 45 minut. Wiem o tym właśnie że biegam za szybko na treningach bo jestem narwany :ble: muszę się nauczyć cierpliwości i pokory co do dłuższych dystansów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ