Hmm...cóż...literatura mówi coś innego, od tego, co piszesz i chyba lekko mylisz pojęcia.
"W literaturze" piszą,że tętno maksymalne (HRMax) jest indywidualne, nie zależy od poziomu wytrenowania, a generalnie jedynie spada z wiekiem (choć też "indywidualnie").
Wraz z poziomem wytrenowania obnża się tętno spoczynkowe (HRRest). To,że wraz z poziomem wytrenowania biegnie Ci się lżej i że biegasz na coraz niższych średnich tętnach nie zmienia faktu, że Twoje HRMax (w danym momencie) pozostanie takie samo. Różnicą jest tylko "jak bardzo musisz się zmęczyć" (np. jakim tempem biec), żeby je osiagnąć...
Jeśli mierzyłbyś je "ksiązkowo", tj.w biegu na ok. 3km...to zakładając, że pomiar wykonasz "jak trzeba", czyli rozpędzasz się, a potem biegniesz na maksa "aż do wyrzygania", to w obu przypadkach: jesteś wytrenowany/niewytrenowany powinieneś otrzymac to samo HRMax...tyle, gdy jesteś wytrenowany osiągniesz prawdopodobnie większą prędkość i przebiegniesz większy dystans. To tyle literatura (a większość wzorów to o kant... ;-))) u mnie ze wzorów wychodzi w okolicach 178-179, a najwyzsze, które widziałem to 187, ale nei przy maksymalnym wysiłku...myślę, że gdybym się sprężył wyszłoby w okolicach 191 lub więcej)
Tak więc: owszem, HRMax zmienia się z wiekiem (spada), ale nie zmienia się z poziomem wytrenowania...z poziomem wytrenowania zmienia sie tylko punkt, w którym osiągasz HRMax.
--
Axe
HR Max
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
http://treningbiegacza.pl/hrmax-bez-tajemnic
W powyższym linku jest parę interesujących informacji, w tym - wg mnie - potwierdzenie tego o czym pisałem w poprzednich postach.
Pozdrawiam
W powyższym linku jest parę interesujących informacji, w tym - wg mnie - potwierdzenie tego o czym pisałem w poprzednich postach.
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Za to w tym pisza co innego :)
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
W linku do Twojego artykułu jest zaś fragment (pogrubienia moje):
"Czy z tętnem maksymalnym jest podobnie? Istnieją w tym zakresie nieco sprzeczne obserwacje… Jedni sądzą, że wraz z treningiem wartości osiąganego maksymalnego tętna (HR max) są niższe u wytrenowanych osób w porównaniu do osób nietrenujących. Istnieją również badania, w których nie obserwowano większych różnic w HR max u sportowców i amatorów.
Krótkotrwałe zwiększenie intensywności treningu i jego objętości ma nieznaczny wpływ na zmiany w maksymalnym tętnie. W większości prac naukowych obserwowano spadek maksymalnego tętna pod wpływem intensywnego kilkudniowego (obozy, zgrupowania) treningu. W testach wydolnościowych przed i po okresie wzmożonego treningu, wahania HR max u poszczególnych sportowców były na poziomie 2-5 sk./min, a w większości prac nie były to istotne statystycznie różnice."
Czyli są 2 teorie :)
Oba artykuły dopuszczają krótkotrwałe obniżenie HRMax przy intensywnym treningu, więc tu mamy część wspólną. Dowiedzenie danej tezy zależy często od odpowiedniego doboru "próbki" oraz metodologii...ale to już całkiem inny temat.
Czy HRMax zmienia się, czy nie, na pewno prawdziwym jest, że jak trenujesz, to możesz wiecej, szybciej niż bez treningu i tego należy się trzymać...a ponieważ HRMax i tak jest tak naprawdę "wysoce indywidualne" (bez względu na poziom wytrenowania), to jeśli ktoś chce opierać trening na tym parametrze, to powinien po prostu je sobie zmierzyć (a przynajmniej mieć jak najbliższe empiryczne przybliżenie zamiast wartości obliczonej ze wzoru).
pozdrawiam :)
--
Axe
"Czy z tętnem maksymalnym jest podobnie? Istnieją w tym zakresie nieco sprzeczne obserwacje… Jedni sądzą, że wraz z treningiem wartości osiąganego maksymalnego tętna (HR max) są niższe u wytrenowanych osób w porównaniu do osób nietrenujących. Istnieją również badania, w których nie obserwowano większych różnic w HR max u sportowców i amatorów.
Krótkotrwałe zwiększenie intensywności treningu i jego objętości ma nieznaczny wpływ na zmiany w maksymalnym tętnie. W większości prac naukowych obserwowano spadek maksymalnego tętna pod wpływem intensywnego kilkudniowego (obozy, zgrupowania) treningu. W testach wydolnościowych przed i po okresie wzmożonego treningu, wahania HR max u poszczególnych sportowców były na poziomie 2-5 sk./min, a w większości prac nie były to istotne statystycznie różnice."
Czyli są 2 teorie :)
Oba artykuły dopuszczają krótkotrwałe obniżenie HRMax przy intensywnym treningu, więc tu mamy część wspólną. Dowiedzenie danej tezy zależy często od odpowiedniego doboru "próbki" oraz metodologii...ale to już całkiem inny temat.
Czy HRMax zmienia się, czy nie, na pewno prawdziwym jest, że jak trenujesz, to możesz wiecej, szybciej niż bez treningu i tego należy się trzymać...a ponieważ HRMax i tak jest tak naprawdę "wysoce indywidualne" (bez względu na poziom wytrenowania), to jeśli ktoś chce opierać trening na tym parametrze, to powinien po prostu je sobie zmierzyć (a przynajmniej mieć jak najbliższe empiryczne przybliżenie zamiast wartości obliczonej ze wzoru).
pozdrawiam :)
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czyli generalnie się zgadzamy:)))... Ja po prostu pisałem z własnego doświadczenia - po prostu opisałem jak reaguje MÓJ organizm, ale z pewnością drugiego identycznego nie ma, każdy jest inny:)axe pisze:Za to w tym pisza co innego![]()
Czyli są 2 teorie
pozdrawiam
--
Axe
Pozdrawiam