Garmin/Endomondo różnice w ilości spalonych kalorii

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
azposzlyiskry
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Poniżej wynik dwóch ostatnich przejazdów: pierwszy jeszcze na profilu "bieganie", drugi, wyróżniony na profilu "rower":

Obrazek

Jak widać jednak jest niewielka różnica w ilości naliczanych kalorii. Endo, choć zawyżone, wydaje się powtarzalne.
PKO
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Nie ma znaczenia jaka to forma aktywności. Dla testu zrób 2 aktywności w endo i wpisz ten sam czas trwania, odległości bez znaczenia, tylko puls jednakowy. Oczywiście bieganie i jazda na rowerze. Także nie ma znaczenia jaka to jest aktywność, ale tętno wyznacza ilość spalonych kalorii.
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

malag201 pisze:Nie ma znaczenia jaka to forma aktywności. Dla testu zrób 2 aktywności w endo i wpisz ten sam czas trwania, odległości bez znaczenia, tylko puls jednakowy. Oczywiście bieganie i jazda na rowerze. Także nie ma znaczenia jaka to jest aktywność, ale tętno wyznacza ilość spalonych kalorii.
Jakaś minimalna różnica w algorytmach przeliczania spalonych kalorii dla różnych aktywności musi być, skoro oba treningi były wykonane na takim samym tętnie średnim, trwały praktycznie tyle samo (bieganie raptem o 1min 34s krócej), a dla aktywności rowerowej program wyliczył, że spalono 59 kalorii więcej.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Hmm, ja napisałem o algorytmie dot. tętna średniego :) Ale rozkład tętna na przestrzeni tej godziny może być zupełnie różny i stąd pewnie inne wskazania(Garmin nie oblicza z tętna średniego, tylko z chwilowego i później sumuje)
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

chiżu pisze:(bieganie raptem o 1min 34s krócej)
Ale praca jest funkcją pokonanej odległości, a nie czasu wykonywania.
azposzlyiskry
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie mam niestety możliwości mierzenia tętna za pomocą Endomondo, bo czujnik z Garmina chyba nie da się z nim sparować. Jedyne co mogę zrobić, to zaimportować trening z Garmina, ale wtedy Endo oprze się raczej na wyliczeniach zegarka, nie swoich.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ