tętno spoczynkowe
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
ale... parametry nie biegają.
także tętno spoczynkowe samo w sobie jest nic nie warte, jeżeli już to powino się je monitorować "dlugoterminowo" a nie tylko "od święta"
także tętno spoczynkowe samo w sobie jest nic nie warte, jeżeli już to powino się je monitorować "dlugoterminowo" a nie tylko "od święta"
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
To, że parametry nie biegają, to wiem. Moje HRmax wg wzoru wynosi 184, maksymalne jakie dotychczas osiągnąłem wyniosło 175 z czasem 4:15 min / km. Wydaje mi się, że jeszcze mógłbym je podkręcić lecz niestety, oddech, nie wyrabiam - piecze mnie w klatce. 20 lat palenia swoje zrobiło, może z czasem to się poprawi - mam nadzieję. Ale i tak jest o niebo lepiej - rok temu tysiąca metrów nie byłem w stanie przebiec.runner2010 pisze:ale... parametry nie biegają.
-
- Stary Wyga
Jak się intensywnie trenuje i regeneracja nie jest stuprocentowa, to tętno spoczynkowe może być wyższe niż to zaobserwowane w mniej intensywnym okresie treningowym. Gwiazdowski, wygrywając puchar, był na pewno po okresie intensywnych przygotowań, natomiast swoje rekordowo niskie tętno mógł zanotować np. w okresie roztrenowania.Kolarz pisze:Polski kolarz zAwodowy Gwiazdowski zwycięństwa klasyku pucharu świata w Zurichu opowiadał kiedyś w Eurosporcie że jego najmniejszy teno spoczynkowe wynosiło 28-29 uderzeń na minutę. Ale wtedy gdy był w maxymalnej formie gdy wygrywał swoje najważniesze wyścigi m.in. ten p[uchar świata to tętno spoczynkowe miał wcale nie najmniejsz egdyż miał okołó 32-33.
PS: Ciekawa w kwestii tętna jest też postać Chrisa Frooma. U niego nietypowe jest tętno maksymalne - wynosi ono zaledwie 165 bpm.
-
- Rozgrzewający Się
wspominalem wlasnie o tym niedawno w komentarzu do artykulu o tym czy jazda na rowerze dobrze wplywa na bieganie. ja tez jestem kolarzem (17lat) i zima gdy trenowalem tlenowo mialem spoczynkowe ponizej 40. treningi byly dlugie i o niskiej intensywnosci a w sezonie gdy wzrastala intensywnosc wzrastalo tez spoczynkowe do 42-45. mysle ze to moze byc kwestia zakwaszenia. w sezonie gdy wykonuje sie duzo cwiczen silowych lub szybkosciowych i do tego jeszcze sie ściga zakwaszenie wzrasta, zmeczenie organizmu jest wieksze dlatego spoczynkowe tez o kilka uderzen wyzsze niz zima kiedy organizm na swiezosci.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
mam spoczynkowe 45 niedawno robione Echo Serca nie wykazało żadnych powiększeń serca żadnych zgrubień czegokolwiekdeckard pisze:niższe tętno spoczynkowe jest efektem powiększenia mięśnia sercowego a więc powiększenia objętości wyrzutowej serca, aby utrzymać stału poziom objętości minutowej zmniejsza się ilość uderzeń serca na minutę.
powiększenie mięśnia sercowego polegające na zwiększeniu jego pojemności i grubości ścianek jest jednym z efektów treningowych
z tego teoretyczny wniosek że im niższe tętno spoczynkowe tym potencjalnie wyższy poziom wytrenowania.
ale nie ma tak prosto - tętno jest regulowane przez wiele czynników - miedzy innymi przez aktywność układu nerwowego, poziom hormonów itp więc sądzę że okreslenie stanu wytrenowania od poziomu tętna spoczynkowego to trochę za daleko idący wniosek...
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
rękącrisder pisze:a jak zmierzyć swoje tetno spoczynkowe mając pulsometr sigma 1600?
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
tetno spoczynkowe jest spoczynkowedeckard pisze:kolarz
rozumiem że chodziło o badanie ogólnej tendencji? tzn np branie pod uwagę tetna spoczynkowego średniego w tygodniu? albo w jakimś innycm okresie? dzienne wahania mogą być duże, poza tym jak zniwelować wpływ innych czynników na poziom tetna spoczynkowego? a chociażby to czy jesteś wyspany w danym dniu? a przed zawodami moze Ci wogóle skakać do góry. i co, wtedy znaczy że nie jesteś wytrenowany? najlepszym wskaźnikiem wytrenowania jest poprawa wyników sportowych. można to sprawdzić stosując sprawdziany lub starty kontrolne.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
smoła pisze:Dziś rano miałem robione EKG spoczynkowe, pani, która przeprowadzała badanie była w szoku. Najpierw kazała mi się rozluźnić, następnie sprawdzała poprawność połączeń elektrod, po czym spytała się "Czy ja zawsze taki wolny jestem?" Pytam, zależy w czym? Ona: Bo tętno mi tu pokazuje 35 - 38, przecież to zapaści można dostać. Ja mówię, że biegam, a Ona, że z takim tętnem (35) u nas na oddziale pacjenci są kwalifikowani do rozrusznika. Teraz pytanie, czy takie tętno spoczynkowe po 8 miesiącach biegania jest ok?
Waga: 78
Wzrost: 177
czy jest twoje serce ok to idz do kardiolga zrób sobie podstawowe badania serca i sie dowiesz a nie na forum od znachorów i mędrców
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
runner2010 pisze:ale... parametry nie biegają.
jeżeli miałbym przed soba dwóch zdrowych 20 latków ze zdrowymi sercami jeden miałby spoczynkowe 40 drugi 70 mógłbym cały majatek postawic ze ten pierwszy wygra z drugim na 10 km wiec nie pitol ze spoczynkowe jest nic nie warte
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
zakwaszenie organizmu znika z organizmu kilka godzin po skończonym wysiłkuflowerman pisze:wspominalem wlasnie o tym niedawno w komentarzu do artykulu o tym czy jazda na rowerze dobrze wplywa na bieganie. ja tez jestem kolarzem (17lat) i zima gdy trenowalem tlenowo mialem spoczynkowe ponizej 40. treningi byly dlugie i o niskiej intensywnosci a w sezonie gdy wzrastala intensywnosc wzrastalo tez spoczynkowe do 42-45. mysle ze to moze byc kwestia zakwaszenia. w sezonie gdy wykonuje sie duzo cwiczen silowych lub szybkosciowych i do tego jeszcze sie ściga zakwaszenie wzrasta, zmeczenie organizmu jest wieksze dlatego spoczynkowe tez o kilka uderzen wyzsze niz zima kiedy organizm na swiezosci.
LUDZIE CZYTAJCIE COS
intensywny wysiłek po prostu przemęcza organizm i spoczynkowe rośnie
-
- Rozgrzewający Się
marcinostrowiec, chodzi o to że gdy organizm jest zmęczony to stezenie mleczanu wzrasta szybciej dlatego generuje się mniejszą moc przy wyższym tętnie niż gdy jest się wypoczetym i wtedy też jest wyższe spoczynkowe dlatego napisałem że zakwaszenie się zmienia w zależności od okresu treningowego
-
- Wyga
Zakwaszenie po treningu spada błyskawicznie. Po godzinie jest już na poziomie wyjściowym, a to że w okresie intensywnego treningu masz wyższe spoczynkowe jest konsekwencją zmęczenia całego organizmu. Rozumowanie typu: intensywny trening --> zwiększone zakwaszenie --> wyższe tętno spoczynkowe, jest błędem. A przynajmniej przesadnym uproszczeniem, które może wprowadzić innych w błąd.