Trening na wzmocnienie kolan.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Witam,

Przygotowuje sie do pierwszego w zyciu maratonu i zacząłem od czasu do czasu biegać dłuższe wybiegania w trakcie których nie mam problemu z kondycją i tętnem, nie przekraczam 80% max HR przy tempie 5-6min/km. Jedyny mój problem to bóle kolan. Czy moglibyście polecić jakies treningi stricte pod ten problem? Jakieś wzmacniające stawy ? Mam 3-4 kg nadwagi więc nie sądzę, żeby to był jakiś szczególny problem. Znam ludzi, kórzy z większą nadwagą biegają bez bólu.
Czy kolana w ogóle da sie jakos wytrenować i wzmocnić treningiem czy ten typ tak ma i koniec ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
PKO
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, kolana przystosowują się do zwiększonego wysiłku jak wszystko inne. Jeśli bolą to musisz im dać odpocząć. Poza tym zwróć uwagę na amortyzację w butach i najlepiej biegaj po miękkiej nawierzchni.

Nie wiem co dokładnie cię boli, ale na pewno warto dodatkowo wzmocnić kolana, na przykład jazdą na rowerze albo przysiadami. Ale najpierw odczekaj aż przestaną boleć.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Problemy z kolanami przy podnoszeniu obciążeń najczęściej są związane ze słabym rozciągnięciem, prawdopodobne jest, ze masz po prostu sporo przykurczów mięśniowych w całym pasie od pleców przez d...., uda aż po łydki, to się objawia różnymi bólami a później kontuzjami, bóle kolan w takich wypadkach są dosyć standardowe. Zalecałbym wizytę u fizjoterapeuty, porozpina mięśnie i pokaże ćwiczenia, które trzeba regularnie robić. Samych kolan wzmocnić się nie da, można tylko wzmocnić mięśnie ale te miewają tendencje do przykurczania i sklejania się, to jest normalne. Na to wszystko nakładają się jakieś tam wady osobnicze w temacie pracy nóg, które ciągną za sobą różnego rodzaju dolegliwości i bóle, większość z nich usuwa się odpowiednim rozciąganiem i nie jest to rozciąganie, które większość ludzi robi bezpośrednio po bieganiu.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
tomky
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

poszukaj w guglu: kledzikowe ćwiczenia
Mi pomogły na kolana.
polla8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie, rozumiem doskonale problemy z kolanem. Tym bardziej że miałam uszkodzone więzadła, i jedno mam wciąż ścieńczone (jest słabe, ale nogę bardzo dobrze trzymają mięśnie), mimo wszystko ciągle to kolano mnie boli! Czy myślicie że taki nakolannik http://xeniapolska.com/produkty-xenia-nakolannik/ zakładany podczas ćwiczeń mógłby pomóc łagodzić ten ból?? On emituje podczerwień, słyszałam już o takich produktach ale nie wiem czy są skuteczne. Może ktoś z was miał lub ma coś takiego i stosuje podczas ćwiczeń??
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ