Jak dobrze przygotować się na 15km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na wstępie :)

30 sierpnia chciałbym wystartować w biegu na 15km, chciałbym jak najlepiej przepracować ostatnie 2tyg żeby się nie "spalić".
Może najpierw o sobie:

29 lat, 174cm, 61kg, po operacji kręgosłupa (implanty + śruby, z tego powodu "deformacja" płuc i ich bardzo mała objętość za każdym razem przy badaniu spirometrycznym pytają mnie czy palę już kilkanaście lat) biegać zacząłem 3 miesiące temu aby przygotować się do sezonu zimowego.
Priorytetem jest skialpinizm, wspinaczka i windsurfing, ale... bieganie zaczyna wciągać :) uwielbiam sporty które dają poczucie wolności (stąd wymienione wcześniej) i domyślam się, że prędzej czy później będę spoglądał w kierunku biegów górskich.

Pierwsze próby biegania rozpocząłem w 2013r po wizycie na siłowni i zaliczeniu 8km na bieżni wybrałem się w teren... 2km i zaczeły boleć kolana (przy marszu przechodziło), kolejny bieg 2km i to samo... kolejny 2km i to samo - biegałem w terenie po ziemi lub szutr. Najprawdopodobniej lekki ITBS przechodził po ok 2dniach i wykonywaniu odpowiednich ćwiczeń. W tym roku rozpocząłem w kwietniu od biegów 3km (czasami pojawiał się ból z boku kolana) natomiast zauważyłęm że na płytach lub asfalcie jestem w stanie przebiec ok 5-6km (czasami pod koniec pojawiał się ten sam ból z boku kolana, ale znowu po 2dniach przechodziło i ćwiczeniach). Teraz jestem w stanie przebiec dużo więcej przy spokojnym tempie 6:10 nawet 20km w terenie.
Cały czas wykonuje ćwiczenia na ITBS łącznie z rolkowaniem butelką. Po bieganiu kąpiel regeneracyjna na nogi ciepło -> zimno a na końcu lodowato :)

Aktualne wyniki treningowe, nie biegłem na "full":
W godzinę 10,56 km
1 km 3m:43s
3 km 14m:01s
5 km 24m:25s
10 km 53m:01s

Przez 3 miesiące biegałem 2 razy w tygodniu (w inne dni wspinaczka lub rower) ogolnie w ruchu byłem średnio 5dni w tygodniu. Od sierpnia zacząłem biegać 3-4 razy w tygodniu. Tygodniowy kilometraż to 30-40km. Powiedzmy ze trzymałem się tego planu z jakimiś zmianami ->
http://bi.gazeta.pl/im/8/12697/m1269767 ... 50-MIN.jpg

Czasami robiłem jakiś trening OWB1 zamiast planowanego.
Zauważyłem poprawę w bieganiu, a szczególnie w "uspokojeniu" organizmu po wysiłku szybciej mi się normuje tętno.

Zakresy na pulsometrze wyglądają tak:

135 - ok 6:30
147 - ok 6:00
157 - ok 5:40
167 - ok 5:10
183 - ok 4:20

Oczywiście zmieniłem też nawyki żywieniowe, przed i po treningu uzupełnienie węglowodanów, potem posiłek wysokobiałkowy.
Widzę delikatną zmianę w budowie - nogi

I teraz pytania:

1. Co zmienić?
2. Czy przy 50min biegu OWB1 należy wykonywać długą rozgrzewkę? jest to spokojne prawie truchtanie tętno ok 135-145 czy można pominąć?
3. Przy dzisiejszym biegu OWB2 4km w tempie 5:10 tętno miałem w granicach 165-167 to jest prawie 85%HRmax, ale przy tym tempie mogłem rozmawiać z lekką zadyszką. Czy zatem mam przyjmować OWB2 80% czy właśnie 85%?
4. tak samo z OWB3 2km w tempie 4:20 puls skoczył z 177 do nawet 185 (ale średnia to ok 180) to jest prawie 94%HRmax nie byłem w stanie rozmawiać, wymagało już oddychania ustami tylko czy to jest OWB3 czy może wykraczam poza zasięg? myślę że tempem 4:15 byłbym w stanie przebiec max 3km.
5. Ogolnie zauważyłem że nie mam problemu przy wolnym wybieganiu z kilometrażem (15 czy 20km nie jest dużym problemem), natomiast ciężko mi utrzymać zakładane równe tempo docelowe na krótszych dystansach.
6. W biegu za 2tyg nie liczę na super wynik ostatnio 15,27km udało mi się przebiec w 1:27 gdyby udało się zejść poniżej 1:20 to już będzie super
7. Co teraz przez 2tyg? myślę nad dłuższym wybieganiem ok 14-16km w tempie 6:10 ale to w wtorek/środę żeby mieć czas się zregenerować i na 1,5tyg przed starem żadnych biegów powyżej 10km.

Pozdrawiam i czekam na komentarze.
Tomek
PKO
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Niestety nie dostałem odpowiedzi więc przygotowywałem się "po swojemu" najlepiej jak potrafię :)
Wynik jest dla mnie bardzo zadowalający szczególnie zwracając uwagę na staż, myślę że ostatnie 1,5mc ciężko "przepracowałem".
Bieg udało się ukończyć z czasem 1h 16min 10s, myślę że 1:15 było w zasięgu ręki, przeszkodą mógł być ból z lewej strony brzucha przez pierwsze 6km (starałem się oddychać spokojnie mocno przeponą). Przy okazji udało mi się pobić życiówkę na 10km - 50:07 (myślę że jestem teraz w stanie 10km pobiec w okolicach 48-49min)

Na 2tyg przed startem jednak nie zrobiłem długich wybiegań, za to wybrałem się na treking w góry na 2dni 20km i 28km, zastanawiałem się czy można to podciągnąć pod "wolne wybieganie" :P. Ostatni tydzień raczej spokojnie dużo mniejszy kilometraż, raczej rozgrzanie i jakieś przebieżki lub tempówki. Ostatnie 2dni raczej odpoczynek aktywny (wspinaczka i rower). W dniu startu 6h przed biegiem lekki posiłek z makaronu, 2,5h przed lekki posiłek, 30min przed startem izotonik i pół banana. I teraz pytania:

1. Problem pojawił się przy rozgrzewce... 45min przed startem przy lekkim truchcie poczułem ból w lewej dolnej części brzucha niby kolka ale ona najczęściej jest pod żebrami. Pytanie to raczej sprawy jelitowe związane z jedzeniem czy stres przedstartowy? :)
2. Przed startem puls spoczynkowy z 58 skoczył na 110 :o zastanawiałem się czy to normalne? i czy się nie zajadę na początku przy wolnym biegu gdy normalnie mam ok 145 to miałem 165-170!
3. Biegłem ze średnim tętnem 175 to jest ok 88% HRmax, maksymalne wyszło 188. Czy mogłem jeszcze pociągnąc? bieg na 15km przy jakim średnim HRmax można pobiec? czy z tego średniego tętna na tym dystansie moge wyciągnąć jakieś wnioski treningowe?
4. Chciałbym w tym roku jeszcze pobiec w jakimś jednym biegu ale krótszym na ok 10km myślę o 2 połowie października to jest ok 7tygodni czasu. Jak teraz rozplanować trening? czy rozpocząć od budowania wytrzymałości czy skupić się na wytrzymałości tempowiej czy może jakiś "mix"? czy może coś innego?
5. Ile zostawić sobie odpoczynku po biegu? czułem lekko dzisiaj kolano dlatego pojechałem w góry się przespacerować i rozchodzić.. na wieczór przeszło :)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;)
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ