Test Coconiego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tomasz, test Conconiego to jest absolutny farmazon. Fizjolodzy wymyślają czasem jakieś testy na swoje potrzeby, potem ktos to podłapie i robi z tego wielką teorię. Jedyny sensowny test to taki test, gdzie zasuwasz na maksa przez jakiś czas, np Test Coopera. Ewentualnie jakiś prosty test typu test Żołędzia. Widziałem różnego rodzaju testy ale Conconiego to jest gra nie warta świeczki, można popaść we frustrację próbując go wykonać, a w końcu i tak żadnego wyraźnego efektu nie ma.
PKO
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Adamie, dzièkujè za odpowiedz.
Test zoledzia nie wydaje mi siè taki prosty... jest pobierana krew z ucha , prawda?
koledzy z www.runningforum.it proponujà czèsto 800m, rec 1', 400m, albo wspomnianego przez ciebie Coopera.

na podstawie waszego artykulu , (wzòr 1) moje tètno max byloby 191,58 (przy wieku 41 lat i wadze 75kg). Czy mogè siè na tym opieraò zanim zrobiè inne pròby?

tak naprawdè to interesuje mnie to tylko z powodu malpowania innych :oczko:
jak biegam wedlug tabel (Albanesi, Massini, Baldini albo Pizzolato) to opieram siè na tempie. dodajè lub odejmujè secundy od rytmu osiàgniètego na zawodach 10km (4'16'').
wiem, ze wiele osòb opiera siè na tètnie raczej niz tempie. sà na ten temat dyskusje na tym forum, wièc raczej przeniosè siè do tych tematòw...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale powiedz mi, czego Ty chcesz sie dowiedzieć?
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czytam, że pewne treningi trzeba odbywać na 75, 80 lub 85% HR... Trening w legendarnych optymalnych strefach tętna.
Czytam opinie biegaczy, że trening z pulsometrem jest lepszy, bo wiadomo jak daleko pchnęliśmy się z wysiłkiem...
Podobno, aby budować sobie dobrą wytrzymałość "wolnych" włókien mięśniowych nie powinno się biegać powyżej 70%...
Na razie zbieram informacje, dokumentuję się. Garmin miał w pudełku pasek więc chcę go wykorzystać...
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Tomaszrunning pisze:Czytam, że pewne treningi trzeba odbywać na 75, 80 lub 85% HR... Trening w legendarnych optymalnych strefach tętna.
Czytam opinie biegaczy, że trening z pulsometrem jest lepszy, bo wiadomo jak daleko pchnęliśmy się z wysiłkiem...
Podobno, aby budować sobie dobrą wytrzymałość "wolnych" włókien mięśniowych nie powinno się biegać powyżej 70%...
Na razie zbieram informacje, dokumentuję się. Garmin miał w pudełku pasek więc chcę go wykorzystać...
Jak widzę podobne wypowiedzi, to zaraz podnosi mi się tętno :-) Nic nie trzeba, co najwyżej można. Po raz kolejny ktoś powtarza hasła o strefach i prawidłowych zakresach biegania. Tylko na czym to jest oparte? Ani nie wiesz jakie masz Hrmax, ani nie wiesz które "strefy" są akurat dobre dla Ciebie. A to bieganie max do 70% to jest już w ogóle jakieś kuriozum; przecież dla osoby nie wybieganej to jest chód.
Pulsometr - tak; kontrola tempa - tak. Ale niech to nie determinuje Ci treningu. To są tylko informacje, które najlepiej konfrontować z wynikami jakiegoś niedawnego wyścigu, gdzie pobiegłeś dobrze i optymalnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Discusje takie jak ta http://www.coolrunning.com/forums/Forum ... 22-2.shtml
Powodują moją ciekawość i chęć użycia pulsometrem do treningu...
Chyba pulsometr ma tyle sami zwolenników co przeciwników!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ