Jak poprawić technikę biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
AdamZaw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio zacząłem zwracać uwagę na moją postawę podczas biegania, no i trochę się podłamałem. ;)
Nie wiem jak to poprawnie nazwać, ale mam wrażenie że ręce nie "współgrają" z nogami. :hej:
A z resztą, tu jest filmik, moment 7:26, ja to ten w granatowej koszulce:
https://www.youtube.com/watch?v=6o1DmEtHV5g
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A jak chodzisz to palce stawiasz na zewnątrz czy na wprost?
Na pocieszenie powiem Ci, że wiele, zwłaszcza Chińskich i Japońskich wyczynowych biegaczek biega bardzo dziwnie a biegają dobrze.
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Specjalistą, ani znawcą nie jestem, ale na moje oko to Twoje barki wykonują bardzo dużo pracy góra-dół i całe ręce przez to podskakują. Wydaje mi się rozsądną opcją, wyprostować się trochę i ściągnąć łopatki.
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
Awatar użytkownika
AdamZaw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:A jak chodzisz to palce stawiasz na zewnątrz czy na wprost?
Na wprost.
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

AdamZaw pisze:
Adam Klein pisze:A jak chodzisz to palce stawiasz na zewnątrz czy na wprost?
Na wprost.
Biegłem w tym biegu biegu i finisz był ustawiony na boisku na którym była dość wysoka trawa.
To powodowało,że podłoże nie pozwalało się dobrze wybić,trzeba było się troszkę na koniec biegu napracować i po części stąd wniosek o dziwnej postawie.
Widzę,że stopy ustawiasz jak Charlie Chaplin(palce skierowane na zewnątrz)i biegasz z piety.
Spróbuj pobiegać ze śródstopia,znikną problemy z flapowatym krokiem.
Wykonuj ćwiczenia core-musisz wzmocnić korpus w celu utrzymania prostej sylwetki.
To były zawody i pewnie dałeś z siebie wszystko,ale biegając na treningach staraj się biegać wyprostowany ale na luzie.
Na plus to twoja waga i młodość,za rok jak trochę popracujesz nad w/w punktami pewnie będziesz się z tego filmiku śmiał.
A propos byłem zaraz za tobą (7:35 ):hej: pzdr.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Finisz to najgorszy z możliwych momentów do oceny techniki, bo wtedy człowiek nie ma zazwyczaj siły i ta technika się bardzo "rozmywa" :oczko: Nagraj jakiś filmik z treningu to będzie łatwiej wytknąć błędy :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
AdamZaw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co prawda ćwiczenia core to nie są, ale 2x w tygodniu pompki, co tydzień 2 powtórzenia więcej a co 2 tyg zwiększam o 1 serię. Jestem już chyba po 5tyg więc jakiś postęp w korpusie już jest. ;)
Znajomy mi jeszcze dziś na treningu powiedział, że "usztywnienie" przedramienia może jakoś polepszyć moją postawę.
Jeśli chodzi o bieganie naturalne, to.. raz wychodzi a raz nie.
Macie jeszcze jakieś wskazówki?
Btw również pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
AdamZaw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Finisz to najgorszy z możliwych momentów do oceny techniki, bo wtedy człowiek nie ma zazwyczaj siły i ta technika się bardzo "rozmywa" :oczko: Nagraj jakiś filmik z treningu to będzie łatwiej wytknąć błędy :oczko:
Mogę coś nagrać, ale to najwcześniej w poniedziałek. W niedziele następne zawody, trzeba wyluzować. :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

AdamZaw pisze:Co prawda ćwiczenia core to nie są, ale 2x w tygodniu pompki,
Masz rację, ćwiczenia na core to nie są ;-)
AdamZaw pisze:Znajomy mi jeszcze dziś na treningu powiedział, że "usztywnienie" przedramienia może jakoś polepszyć moją postawę.
Uważaj, żebyś nie zaczął zwalczać skutku zamiast przyczyny i niepotrzebnie się nie usztywnił. Koniczyny mają pracować na tyle swobodnie, na ile korpus im pozwoli.
AdamZaw pisze:Jeśli chodzi o bieganie naturalne, to.. raz wychodzi a raz nie.
Macie jeszcze jakieś wskazówki?
Zdejmij buty :-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ