Długotrwała kolka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czołem biegacze. Mam pewien problem. Jestem dość wytrenowanym biegaczem bo biegam jakieś 2 lata. Od początku miałem problemy z żołądkiem. Aczkolwiek łapała mnie kolka i utrzymywała się tydzień-dwa. A teraz to już przesada trzyma mnie jakoś miesiąc już i każdy mocny trening to walka z kolką. Dzisiaj np. 10 BC2 po 3:45 no i oczywiście męczarnia i trzymanie się za prawą stronę brzucha(pod żebrami) Mieliście coś takiego? Iść robić USG czy to coś wykaże ? Pomocy bo sezon się zbliża!
PKO
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jesz cos przed biegiem - najlepiej nie jesc 3 godziny przed biegiem i tak nie pic zbytnio godzine przed
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Picie nie ma nic wspólnego z kolką. Jedzenie - jak najbardziej. Mnie wystarcza niejedzenie dwie godziny przed mocniejszym treningiem/biegiem, ale mam bardzo, bardzo wysoki metabolizm, więc dla większości osób trzy godziny to mądry wybór.
Bardzo ważne jest też wzmacnianie mięśni brzucha. To one trzymają narządy wewnętrzne "w ryzach".
Mnóstwo zależy również od terenu - ja od pewnego czasu na zwyczajnych treningach mocnej kolki nie miewam (kiedyś problemy z nią miałem prawie bez przerwy), ale w lesie, przy górzystym terenie, a dokładniej - zbiegach - niestety tak. Kolka jest spowodowana zazwyczaj nadprogramowym poziomem uderzeń, które przejmują korpus. Można powiedzieć, że:
mocniejsze mięśnie brzucha przesuwają próg wytrzymałości na kolkę w górę
jedzenie chwilę przed biegiem znacznie przesuwa próg poziomu uderzeń, które możemy przyjąć, zanim kolka nastąpi, ale w dół
mocniejsze uderzenia związane np. ze zbiegiem, bardzo szybkim biegiem to szybkie podniesienie poziomu uderzeń
regularne treningi zawsze zwiększają poziom tolerancji na uderzenia - więc podnoszą próg w górę.

To są cztery aspekty, które wpływają na kolkę. Celowałbym w zaniedbanie przez Ciebie ćwiczeń brzucha bądź niejedzenia przed treningiem. Regularne treningi masz, zapewne terenu nie zmieniałeś...
Jeśli nic nie pomoże, możesz spróbować czegoś szczególnego - np. podniesienia progu poprzez częste biegi w terenie, z mocnymi zbiegami. Takie połączenie punktu trzeciego i czwartego; ten sposób zapewne na początku będzie się kończył... hmmm... kontrolowaną kolką, ale możliwe, że pozwoli Ci całkowicie wyeliminować ją przy równym terenie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie, mięśnie brzucha są niezwykle ważne przy bieganiu. Ze swojej strony polecam 8 min ABS i 7 min ABS. Ja robie średnio co drugi dzień i odpukać nie mam problemów ani z kolką, ani z mięśniami brzucha, ani z kręgosłupem w trakcie biegu :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To nie to, mam przysłowiowy "kaloryfer". Chodzi o to że biegałem i biegałem bez kolki (nie jadłem nic 3h przed) i raz przed treningiem zjadłem no i był ból ale trzeba było dokończyć trening i czułem że ktoś mi tam "wbija nóż i wyciąga". Ale dokończyłem trening i od tamtego czasu na każdym treningu czuje to kucie. O to mi chodzi nie o zwykłą kolkę
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Miałem podobnie. Po pewnym treningu za krótko po jedzeniu brzuch naparzał i kolejne kilka dni nieważne jak i kiedy biegałem to samo. Nawet jedząc śniadanie -> 5h -> 1 pączek -> 6h -> bieganie, dalej bolał brzuch. Po kilku dniach samo przeszło, być może coś się rozstraja, gdy kontynuujemy wysiłek mimo usilnych wskazówek by go przerwać. Możesz spróbować odpuścić mocne treningi na ok. tydzień i biegać na "bardzo głodnego" 4-5h po jedzeniu. Jeśli to nie pomoże, to lekarz :bum:

P.S. U mnie podejrzana była owsianka z rana, która mogła nie być właściwie trawiona! (próbowałem i na wodzie i na mleku, bez znaczenia).
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Mnie też kiedyś spotkało coś podobnego. Przez 3 tygodnie miałem kolkę i skórcz w brzuchu i to momentami taki, że nie byłem w stanie się wyprostować. Tradycyjne leki typu nospa nic nie pomagały. Przynosiły ulgę tylko na chwilę albo i wcale. W końcu znajomy lekarz przepisał mi metaclopramid - i po pierwszym dniu stosowania zaczęło puszczać, a po 3 nie było śladu.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki chłopaki, kupię lek i zrobie USG i się okaże :)
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Tylko zanim go weźmiesz, skonsultuj się z lekarzem, zresztą lek jest na receptę.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
maciej76
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A co powiecie na kolkę w miejscu łączenia barku z górnym mięśniem klatki piersiowej. Może Ktoś też z tym walczy?
Pojawia się przy akcentach. W spokojnym wybieganiu nie wystepuje. Cholernie uciążliwa. Przy startach na 10km, prawie zawsze mnie dopada ok. połowy dystansu.
Wtedy się kompletnie załamuje, w nogach i płucach czuję moc a przez kolkę musze drastycznie ograniczyć prędkość.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W okolicach barku? To nie może być kolka.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też tam czasami mam, ale rzadko. Najlepiej dobrze właśnie się rozgrzać żeby w tamtych okolicach nie łapała. Wszelkie wymachy ramion itd.
agamiz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj, czy udało znaleźć Ci się jakieś rozwiązanie? Ja mam dokładnie to samo, biegam od ponad roku, jakiś miesiąc temu w czasie ostrego treningu złapała mnie kolka i od tej pory regularnie łapie prawie podczas każdego biegu. Nic nie pomaga, bieganie na czczo, rozgrzewka, rozgrzewanie mięśni brzucha. Kolka po prostu jest, chyba że biegnę bardzo wolno. Byłoby super, gdybyś napisał, czy znalazłeś jakieś rozwiązanie.
grabarz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:25
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Teraz mnie to dopadło. Już ponad tydzień bez biegania, a kolka od razu się pojawia, jak tylko zaczynam biec. Ktoś pomoże jak temu zaradzić? Bo zbliżają się 2 najważniejsze stary sezonu dla mnie.
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

generalnie w przypadku kolek należy wykluczyć/zdiagnozować:
- problem z rozciągnięciem i siłą mięśni brzucha,
- problemy z wątrobą (powiększona wątroba może boleć), pęcherzykiem żółciowym (kłucie w ok. splotu słonecznego) i jelitami,
- nietolerancje pokarmowe (zwłaszcza pod kątem nabiału, glutenu, surowych i wzdymających warzyw i owoców).

jeśli eksperymenty z rodzajem jedzenia i jedzeniem/niejedzeniem przed biegiem nie przynoszą rezultatów, a kolka trzyma się długo po treningu, to wypadałoby już udać się do lekarza i zrobić m.in. usg brzucha.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ