Niska waga a bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
r0ksi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Chciałam zacząć przygodę z bieganiem :hejhej: Jednak jestem bardzo szczupła, mam prawie 22 lata, około 168 cm wzrostu i waga waha się w granicach 48-9 kg. Rzadko dobijam do 50 kg.
Nie ukrywam, że bardzo chciałabym ujędrnić ciało i żeby nabrało ono ładnych wyrzeźbionych kształtów, parę kg więcej również by nie zaszkodziło ( niestety ciężko mi przytyć).
Stąd moje pytanie- czy bieganie wzmocni ciało, wymodeluje np. pośladki nogi? Czy niska waga jest jakimś znacznym przeciwwskazaniem do biegania- czy nie spowoduje, że będę spalać więcej kalorii i koniec końców będę jeszcze chudsza :ble: Czy to prawda, że bieganie powoduje, że jemy więcej posiłków- dzięki czemu mogłabym trochę przytyć?
Proszę o jakieś wskazówki- jakie dystanse powinnam pokonywać i jak często.
Będę wdzięczna za odpowiedź, jestem totalnym laikiem w kwestii sportu i zdrowego odżywania więc proszę o wyrozumiałość :hejhej:

Karolina :hejhej:
PKO
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej ho!
r0ksi pisze:Stąd moje pytanie- czy bieganie wzmocni ciało, wymodeluje np. pośladki nogi?
Na pewno będziesz się czuć mocniejsza, a od dłuższego biegania mogą ulec umięśnieniu nogi. Od razu dodam że nie będą to nogi Conana barbarzyńcy ale ładne i smukłe nogi biegacza.
r0ksi pisze:Czy niska waga jest jakimś znacznym przeciwwskazaniem do biegania- czy nie spowoduje, że będę spalać więcej kalorii i koniec końców będę jeszcze chudsza
Niska waga nie jest przeciwwskazaniem. Jednak jeżeli będziesz jeść za mało (ujemny bilans energetyczny) to możesz jeszcze schudnąć. Ale jeżeli nie będziesz się głodzić to wątpię aby do tego doszło.
r0ksi pisze:Czy to prawda, że bieganie powoduje, że jemy więcej posiłków- dzięki czemu mogłabym trochę przytyć?
Musiała byś biegać dużo żeby to się przełożyło na konieczność większej ilości posiłków. Raczej nie masz szans na przytycie.
r0ksi pisze:Proszę o jakieś wskazówki- jakie dystanse powinnam pokonywać i jak często.
Nie wiem w jakiej jesteś formie więc na początek zaproponuję plan 6 tygodniowy. Cel 30 min ciągłego biegu. Tutaj link:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547

Polecam również zapoznać się z np. Ewą Chodakowską. To by było miłe i delikatne wprowadzenie w świat ludzi fit :) Programy Ewy są na youtube a w jej książce można znaleźć porady jak jeść aby nasze ćwiczenia przyniosły zamierzony rezultat.

Jeżeli masz jakieś wątpliwości to pytaj się, na pewno ktoś odpowie. Warto również poprzeglądać forum ponieważ wiele osób już pisało w tych sprawach.

Powodzenia!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

r0ksi pisze:Cześć,
Chciałam zacząć przygodę z bieganiem :hejhej: Jednak jestem bardzo szczupła, mam prawie 22 lata, około 168 cm wzrostu i waga waha się w granicach 48-9 kg. Rzadko dobijam do 50 kg.
Nie ukrywam, że bardzo chciałabym ujędrnić ciało i żeby nabrało ono ładnych wyrzeźbionych kształtów, parę kg więcej również by nie zaszkodziło ( niestety ciężko mi przytyć).
Stąd moje pytanie- czy bieganie wzmocni ciało, wymodeluje np. pośladki nogi? Czy niska waga jest jakimś znacznym przeciwwskazaniem do biegania- czy nie spowoduje, że będę spalać więcej kalorii i koniec końców będę jeszcze chudsza :ble: Czy to prawda, że bieganie powoduje, że jemy więcej posiłków- dzięki czemu mogłabym trochę przytyć?
Będę wdzięczna za odpowiedź, jestem totalnym laikiem w kwestii sportu i zdrowego odżywania więc proszę o wyrozumiałość :hejhej:

stawiasz trudny temat. Ludzie nie zdają sobie sprawy że niektórym osobom jest bardzo cieżko przytyc niz innym schudnac gdyz na ogół to trugie wynika z zaniedbania. Poprzez trening sportowy nie nabierzesz ciała typowo kobiecego bo rozumiem że oto ci chodzi że jestes szczupła i sama czujesz że potrzebujesz 2-3 kg ciałka kobiecego by sie lekko zaokraglic. Wszelkiego rodzaju trening sportowy spowoduje że twoje ciało bedzie jeszcze bardziej suche. W przypadku twojej typu budowy odpowiedz jest jedna ciąża po ciąży nabierzesz ciała.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Element
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Ludzie nie zdają sobie sprawy że niektórym osobom jest bardzo cieżko przytyc niz innym schudnac gdyz na ogół to trugie wynika z zaniedbania.
W większości tych przypadków polega to niestety na tym, że "przecież jem dużo, dlaczego nie tyję?". A tu przecież też potrzebna jest specjalna dieta, tak samo jak przy zrzucaniu wagi. Z reguły samo z siebie nic się nie bierze.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

r0ksi pisze:Cześć,

Może być bardzo różnie, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Z tarczycą wszytko OK? Czasami niska waga to znak ze z hormonami nie jest dobrze i najpierw to trzeba by zaleczyć.
Warto też sprawdzić tolerancje na gluten, czasami to powoduje nadmiernie niska wagę.

Jest możliwość, że jak się rozruszasz to nabierzesz większego apetytu. A może być tak, ze wychudniesz jeszcze bardziej.
Natomiast musisz uważać na to co jesz, żeby nie zapychać się byle czym, tylko jeść produkty zdrowe = niskoprzetworzone. Nie bać się jeść, nie bać się większych porcji i nie tkwić w mniemaniu ze kobiecie to jeść nie uchodzi. :/

Moja bardzo szczupła koleżanka, na taki problem poszła na siłownię. Jakieś 3 lata trwało kształtowanie się jej większej masy mięśniowej. Korzystała z pomocy trenera i dietetyka. Ale było warto bo ciało nie tylko bardzo zyskało na wyglądzie, ale i coś "zaskoczyło" i nabrała też troszkę tłuszczu, wygląda teraz naprawdę ślicznie. :-)
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od tego jak się odżywiasz.

Jak zaczynałem biegać to po powrocie miałem napady głodu i jadłem zdecydowanie więcej niż przedtem co objawiło się raczej nabijaniem niż zbijaniem wagi. Na szczęście w odpowiednim momencie udało opanować dietę ;)

Ważne, żeby nie jeść zbyt, bo prędzej czy później będziemy mieć napady głodu i wciąniemy pół lodówki.
Awatar użytkownika
wiercipieta
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

r0ksi pisze: Stąd moje pytanie- czy bieganie wzmocni ciało, wymodeluje np. pośladki nogi? Czy niska waga jest jakimś znacznym przeciwwskazaniem do biegania- czy nie spowoduje, że będę spalać więcej kalorii i koniec końców będę jeszcze chudsza :ble: Czy to prawda, że bieganie powoduje, że jemy więcej posiłków- dzięki czemu mogłabym trochę przytyć?
Karolina, bieganie nie od tego żeby nabrać ciała, ukształtować pośladki, nogi, czy w ogóle sylwetkę, chyba że chcesz zgubić kilogramy - wtedy jest bezkonkurencyjne. Do tego o czym Ty piszesz są ćwiczenia na siłowni. Więc jeśli lubisz biegać to biegaj, ale jeśli zależy Ci na poprawie sylwetki "w górę", to polecam zajrzeć tu:
>KLIK<
Mój blog
Obrazek
Biegam całkowicie rekreacyjnie - dla relaksu i dla zdrowia.
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak zacząłem regularnie biegać to nabrałem dość szybko 3-4 kg wagi - i dobrze bo byłem za chudy. Po prostu więcej ruchu, to i więcej trzeba było zjeść, ale sylwetka się przy tym specjalnie nie zmieniła, bo sucha masa mięśniowa ma dużo mniejszą objętość niż ta sama masa tkanki tłuszczowej, na pewno wyrzeźbiły się trochę nogi. Aktualne BMI 21.5, wcześniej bywało nawet poniżej 20.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ