Czy jest sens wolnego biegania ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:Wolnego, znaczy takiego, którego tempo sporo odstaje choćby od tempa średniego (drugi zakres). Moim zdaniem bieganie w okresie przygotowawczym w tempie wolniejszym jak 30-40 sek aniżeli tempo drugiego zakresu nie ma sensu. Tylko psuje technikę, wprowadza zamulenie organizmu a efekty tego treningu są mizerne. Lepiej pobiec 5 razy w tygodniu dobre treningi aniżeli 7 z dwoma wybieganiami bardzo wolnymi powiedzmy 5min/km. Takie tempo ogromnie hamuje człowieka, widziałem to po sobie, kiedy zmieniłem system biegania po konsultacji z trenerem. Co o tym sądzicie
myślę, że pary starczy Ci na jeden sezon - potem możesz mieć problem i wrócisz do spokojnych rozbiegań
jeśli oczywiście przetrwasz bez kontuzji
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Rolli nie bzdury tylko pomiary!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:Rolli nie bzdury tylko pomiary!
niestety kolega Rolii ma rację a ty Adamie cytujesz bzdury i piszesz bzdury

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:szczerze to mnie muliło wolne bieganie. Na zawodach mogłem biec określonym tempem a minimalne przyspieszenie to sprawiało trud. Pobiegłem dychę (było jakieś 9,8 km) na przełaju w trudnym terenie, pagórkowatym, uzyskałem wynik 34.54, a średnie tętno to 180, co w półmaratonie takie miałem. Biegło mi się ciężko, brakowało dynamiki przez te wolne wybiegania (5min/km)
a tu sie całkowicie zgadzam i od doświadczonego amatora jak ty takich sensownych wypowiedzi oczekuje i sie pod nimi podpisuje

Tompoz
Tompoz
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Jeśli prowadzi się jednostajny, monotonny trening wolnym tempem to nie będzie miał on żadnego przyłożenia na wyniki. Jeśli zrobię sobie wolny bieg regeneracyjny np. 10km i potem (albo w trakcie tego biegu) zrobię sobie np. przebieżki czy podbiegi, skipy lub (moje ulubione) sprinty na lżejszych podbiegach to taki trening zaczyna nabierać dla mnie sensu. Samo pytanie jest natomiast... pozbawione sensu.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikki.Sixx pisze:Jeśli prowadzi się jednostajny, monotonny trening wolnym tempem to nie będzie miał on żadnego przyłożenia na wyniki. Jeśli zrobię sobie wolny bieg regeneracyjny np. 10km i potem (albo w trakcie tego biegu) zrobię sobie np. przebieżki czy podbiegi, skipy lub (moje ulubione) sprinty na lżejszych podbiegach to taki trening zaczyna nabierać dla mnie sensu. Samo pytanie jest natomiast... pozbawione sensu.
herezją jest mówic że wolny trening nie ma przełożenia na wyniki wolne biegi regeneracyjne to podstawa odpoczynku taki bieg daje wiecej niz sie mozna spodziewac jezeli wykonujemy go na zmeczonym organizmie

co to za bieg regeneracyjny skoro na koniec sie robi przebiezki ? to długa rozgrzewka i ciezki trening

kazde pytanie ma sens jeżeli nie jest kpiną, nalezy biegać wolne biegi gdy jestesmy zmeczeni, lepiej biegac wtedy wolno niz nie biegac i o to w takim biegu chodzi, zeby biegac i odpoczywac a odpoczywa sie wtedy kilkukrotnie szybciej zatem mozna dalej silnie treniwac zatem rosnie forma zatem bieganie wolne posrednio przyczynia sie do rozwoju
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:
co to za bieg regeneracyjny skoro na koniec sie robi przebiezki ? to długa rozgrzewka i ciezki trening
z tym sformułowaniem się zdecydowanie nie zgadzam.
Przebieżki to nie jest ciężki trening, tylko pobudzenie organizmu po monotonnym treningu regeneracyjnym :-)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bzrudki tu nie którzy piszą . Jeśli ktoś z poprzednich lat trenowania czy innych czynności życiowych nie ma nauczonego organizmu korzystania z t luszczowych źródeł energii................. to długie tlenowe treningi przyniosą dużo efektów. Justyn aKowalczyk popitala po górach marszobiegiem po 5-6 godzin, kolarze zawodowi robią np. 7 h treningi itd. itd.

Tompoz
Tompoz
aniol1979
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,30

Nieprzeczytany post

nie jestem na razie zbyt doswiadczonym biegaczem,ale umiem sluchac i wyciagac wnioski.co niektorym piszacym w tym temacie polecam poczytac chociazby jacka danielsa(nie mylic z piciem:-) facet ma spore doswiadczenie,sic! i dosc ugruntowane zdanie na temat wolnych wybiegan. jesli komus bedzie sie chcialo poczytac chociazby "bieganie metoda danielsa" to dowie sie po co w/g tego pana sa wlasnie wolne wybiegania.pozdr
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

aniol1979 pisze:(nie mylic z piciem:-)
:hahaha: :hahaha:
Świetnie!!!!
Ale ty wiesz na czym polega trening Daniels'a? Szybko, szybciej i takie wolne długie, o których tu piszemy, w treningu Daniels'a nie istnieją?
aniol1979
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,30

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
aniol1979 pisze:(nie mylic z piciem:-)
:hahaha: :hahaha:
Świetnie!!!!
Ale ty wiesz na czym polega trening Daniels'a? Szybko, szybciej i takie wolne długie, o których tu piszemy, w treningu Daniels'a nie istnieją?
to pytanie,czy stwierdzenie,bo do konca nie rozmiem?wolne dlugie u danielsa,czyli BSy,lub BD-ki :-)(tak czy siak ten sam zakres),istnieja jak najbardziej(powiedzialbym nawet,ze sa podstawa tego treningu).wolniejsze od tempa maratonskiego o ok. 50 sek.z tego co zrozumialem,o takie wlasnie bieganie chodzi koledze?
hmm,choc jak teraz spojzalem,to u danielsa BSy mieszcza sie miedzy 65-80% hrmax.pokrywaja sie wiec nieznacznie z najpopularniejszymi okresleniami tzw. 2 zakresu(WB2?).kwestia tutaj raczej w subiektywnych odczuciach.daniels mowi dla nich o biegu komfortowym,latwym.wydaje mi sie,ze to samo ma na mysli kolega Harpaganzwola.
Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jakim tempesz biegasz przy tętnie 102?
Czasami idąc trochę szybszym krokiem i będąc powiedzmy nieco zmęczony mam puls w okolicach 100...dlatego się dziwie, że można na takim tętnie w ogóle biegać :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:To jakim tempesz biegasz przy tętnie 102?
Czasami idąc trochę szybszym krokiem i będąc powiedzmy nieco zmęczony mam puls w okolicach 100...dlatego się dziwie, że można na takim tętnie w ogóle biegać :oczko:

to kwestia wytrenowania. Ja przy 110-135 jak byłem w miarę dobrej dyspozycji biegałem rozbiegania po 4:00-4:30. A to wcale nie jest nic specjalnego.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to nie żadne dla biegacza arkana :) że tetna zależa od HRmax i bradykardii fizjologicznej a to jest indywidualne
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
Nindra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Każdy ma swój stopień określania swojego tempa biegania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ