Spalić tłuszcz, Zachować Tkankę mięśniową
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45 min
- Życiówka w maratonie: brak
Wyniki w biegach nie są dla mnie priorytetem. Daję radę zrobić 10km i mi to wystarczy. Nie chcę robić półmaratonów, ani maratonów. Chcę "dobrze wyglądać" i nie wiem jak zacząć
-
- Zaprawiony W Bojach
Chcesz dobrze wyglądać to zacznij ćwiczyć wg jakiegoś dobrego planu treningowego na siłowni (np jakiś dobry FBW 2-3 x w tygodniu ), bieganie 2-3 razy w tygodniu i odżywiaj się odpowiednio.
Słuchaj, to jest forum biegowe i tu się ludzie naprawdę znają ale na bieganiu a z tego co piszesz to twoim priorytetem nie jest bieganie tylko masa i dobry wygląd. Zapytaj może na forum sportowym bardziej nastawionym na trening siłowy/kulturystyczny.
Słuchaj, to jest forum biegowe i tu się ludzie naprawdę znają ale na bieganiu a z tego co piszesz to twoim priorytetem nie jest bieganie tylko masa i dobry wygląd. Zapytaj może na forum sportowym bardziej nastawionym na trening siłowy/kulturystyczny.
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Ile to jest, Twoim zdaniem, "zbytnio"? I co to powoduje?Bylon pisze:Aha, i nie obżeraj się zbytnio białkiem, to jest jeden z gorszych pomysłów, jakie ludziom wpadają do głowy przy odchudzaniu się.
Uważam, że ja mam pewien problem z nadmiarem białka, ale chciałbym poznać opinie innych.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
@Adam - na forach kulturystycznych nie ma Bylona :P
@Buki - proszę, naprawdę nie pisz takich idiotycznych postów (w stylu bieganie: dobrze; siłownia: źle), bo one nic kompletnie do sprawy nie wnoszą, a strasznie przeszkadzają w czytaniu tematu. Oczywiście konstruktywne wypowiedzi mile widziane.
@Hanomag - masz tragiczny plan siłowy jeśli go omawiamy w kwestii asekuracyjnej i słaby plan siłowy jeśli go omawiamy ogólnie.
Teraz ważne:
Asekuracyjna rola treningu siłowego przy aerobach pokazuje na przekonaniu organizmu, że mięśnie są mu potrzebne. Przekonywanie to polega na wystarczająco częstym poddawaniu mięśni bodźcom siłowym. Jeśli te bodźce swojemu ciału fundujemy, nie opłaca mu się likwidować mięśni NAWET wobec wykonywania wysiłku aerobowego, bo są one stale używane. Muszą być jednak używane wystarczająco często, bo inaczej w okresie pomiędzy dwoma użyciami organizm może uznać, że nie opłaca mu się marnować energii na oszczędzanie mięśni (albo po prostu zbyt mała częstotliwość ćwiczeń nie przekona organizmu co do sensowności zachowania mięśni).
Ty stosujesz trening split. Charakteryzuje się on bardzo niską częstotliwością trenowania poszczególnych partii mięśniowych. Już abstrahując od sensowności takiego treningu u początkującego, przy asekuracji masy mięśniowej sprawdzi się on bardzo słabo - bo trenujesz daną grupę bardzo mocno raz i dajesz jej dużo czasu przerwy.
Stosuj FBW - wszystkie grupy mięśniowe jednego dnia. Same wielostawowe, maksymalnie 5 serii na jedną partię dużą i maksymalnie 3 serie na jedną partię małą. Przy Twoich celach sprawdzi się zdecydowanie bardziej.
Poza tym:
-bieganie długodystansowe nie ma nic wspólnego z treningiem siłowym nóg, więc koniecznie wróć do ich trenowania
-bardzo mnie ciekawi, po jaką cholerę robisz 12 -,- serii na biceps i triceps
-zamień wyciągi na wolne ciężary albo ciężar własnego ciała
-nie podnoś sztangi wzdłuż tułowia do barków, bo dla barków to jest bardzo niezdrowe i kontuzjogenne (wiem, że wszyscy tak ją właśnie podnoszą, ale to tylko ich błąd, a zresztą na siłowniach technika jest w opłakanym stanie); ćwiczenie może być, jeśli ciężar podnosisz do wysokości mostka
-czemu nie stosujesz drążka i się nie podciągasz?
-czemu nie robisz martwych ciągów?
Nie koncentruj się na tricepsie, klatce, bicepsie i barkach. Koncentruj się na całym ciele.
Są duże szanse, że po zamianie treningów na FBW i zwiększeniu ilości złotych ćwiczeń, masa mięśniowa zacznie rosnąć. Bieganie w siłowni przeszkadza, ale przy 3/3 treningi tygodniowo to naprawdę nie powinno być większych problemów.
@Buki - proszę, naprawdę nie pisz takich idiotycznych postów (w stylu bieganie: dobrze; siłownia: źle), bo one nic kompletnie do sprawy nie wnoszą, a strasznie przeszkadzają w czytaniu tematu. Oczywiście konstruktywne wypowiedzi mile widziane.
@Hanomag - masz tragiczny plan siłowy jeśli go omawiamy w kwestii asekuracyjnej i słaby plan siłowy jeśli go omawiamy ogólnie.
Teraz ważne:
Asekuracyjna rola treningu siłowego przy aerobach pokazuje na przekonaniu organizmu, że mięśnie są mu potrzebne. Przekonywanie to polega na wystarczająco częstym poddawaniu mięśni bodźcom siłowym. Jeśli te bodźce swojemu ciału fundujemy, nie opłaca mu się likwidować mięśni NAWET wobec wykonywania wysiłku aerobowego, bo są one stale używane. Muszą być jednak używane wystarczająco często, bo inaczej w okresie pomiędzy dwoma użyciami organizm może uznać, że nie opłaca mu się marnować energii na oszczędzanie mięśni (albo po prostu zbyt mała częstotliwość ćwiczeń nie przekona organizmu co do sensowności zachowania mięśni).
Ty stosujesz trening split. Charakteryzuje się on bardzo niską częstotliwością trenowania poszczególnych partii mięśniowych. Już abstrahując od sensowności takiego treningu u początkującego, przy asekuracji masy mięśniowej sprawdzi się on bardzo słabo - bo trenujesz daną grupę bardzo mocno raz i dajesz jej dużo czasu przerwy.
Stosuj FBW - wszystkie grupy mięśniowe jednego dnia. Same wielostawowe, maksymalnie 5 serii na jedną partię dużą i maksymalnie 3 serie na jedną partię małą. Przy Twoich celach sprawdzi się zdecydowanie bardziej.
Poza tym:
-bieganie długodystansowe nie ma nic wspólnego z treningiem siłowym nóg, więc koniecznie wróć do ich trenowania
-bardzo mnie ciekawi, po jaką cholerę robisz 12 -,- serii na biceps i triceps
-zamień wyciągi na wolne ciężary albo ciężar własnego ciała
-nie podnoś sztangi wzdłuż tułowia do barków, bo dla barków to jest bardzo niezdrowe i kontuzjogenne (wiem, że wszyscy tak ją właśnie podnoszą, ale to tylko ich błąd, a zresztą na siłowniach technika jest w opłakanym stanie); ćwiczenie może być, jeśli ciężar podnosisz do wysokości mostka
-czemu nie stosujesz drążka i się nie podciągasz?
-czemu nie robisz martwych ciągów?
Nie koncentruj się na tricepsie, klatce, bicepsie i barkach. Koncentruj się na całym ciele.
Są duże szanse, że po zamianie treningów na FBW i zwiększeniu ilości złotych ćwiczeń, masa mięśniowa zacznie rosnąć. Bieganie w siłowni przeszkadza, ale przy 3/3 treningi tygodniowo to naprawdę nie powinno być większych problemów.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
W twoim przypadku najlepszym wyborem będzie raczej trening obwodowy, jak najwięcej ćwiczeń z masą własnego ciała(albo wszystkie).Trenujesz wszystkie partie w jednym dniu i nie odpoczywasz między ćwiczeniami, przez co utrzymasz wysokie tętno i twoja kondycja, wytrzymałość poprawi się.Jeśli się zdecydujesz to rób przerwy tylko między obwodami.Możesz trenować siłowo i biegać po 3 razy w tygodniu.Można również trenować na siłowni tylko dwa razy w tygodniu, przez co masz 2 dni regeneracyjne i się nie przemęczasz.Sam najlepiej znasz swój organizm, zastanawiam się też czy biegając i trenując siłowo tylko 2 razy w tygodniu będziesz miał jakieś efekty(siłowe).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
oj izolujesz i to jak izolujesz...Mateusz Listek pisze: Trenuj z masą własnego ciała a nie na maszynach ... co chcesz osiągnąć wyniki w biegach czy sprawność ? Wiesz można być sprawnym nawet ćwicząc z obciążeniami własnego ciała a nie z maszynami które izolują mięśnie...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45 min
Dzięki bardzo za odpowiedzi. W końcu wiem co robić i jak to ma wyglądać. Dziękuje Bylonowi bo w końcu ktoś coś mądrego napisał z czego coś rozumiem. Poczytam dokładnie o sposobie treningu jaki mi polecasz i biorę się do pracy 
Z góry dzięki ! :D

Z góry dzięki ! :D
- wiercipieta
- Wyga
Moim zdaniem przy celu, który określiłeś, najlepsze efekty i najsolidniej będzie wykonany trening, jeśli siłowy zrobisz jednego dnia, a aeroby drugiego. Też jestem zwolennikiem fbw, technika najważniejsza, ale nie unikaj ciężaru, 4-5 ćwiczeń wielostawowych na wolnych ciężarach, typu przysiad ze sztangą, martwy ciąg, wiosłowanie, wyciskanie leżąc, podciąganie na drążku, wycisko-podrzut.