1500 m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze:
Mateusz Listek pisze:Przysiady, brzuszki itp

Ja ćwiczę całe ciało :p biegam 800m ;d
Cześć :) od jak dawna trenujesz ten dystans i jaki czas masz? Mógłbyś zdradzić nam coś więcej? tak się składa, że na wiosnę chciałbym uzyskać 2.05. jakie ćwiczenia robisz? Jaki kilometrarz tygodniowo teraz w zime? ile masz lat, waga, wzrost?

Byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam
To zmiencie temat na 800m. Buki wie gdzie to jest.
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobra. Dzisiejszy trening był wymagający. Warunki:
-krakowski AWF, tartan.
-ULEWA!!!
-bardzo zmęczone uda, mowa o czworogłowych - w sobotę miałem bieg górski oraz trening poziomki. A łącznie kilka minut w pozycji L-sit, przy pełnym wyproście kolan, naprawdę BARDZO daje w kość.
-ból goleni, z którym zmagam się od tygodnia
-trochę czułem gardło jeszcze przed treningiem (teraz - po - czuję mocniej)

Trening: 6x400m/P:4' AAA!!!
Myślałem nad zrobieniem 5x600m@2:20 na troszeczkę dłuższych przerwach, ale się wziąłem w garść uznałem, że trza szybkość robić i cisnąłem.
Wyszło... wyszło jak wyszło:
1:26
1:25

Ostatnie trzy serie to jest to 1:26, ale korzystając z mojej "zasady zaokrąglania" (nie biorę pod uwagę setnych, tylko sekundy). Nie zmienia to jednak faktu, że obiektywnie czasy te były znacznie bliższe 1:27, niż 1:26... :/
Przerwy udało się zachować równe, czterominutowe. Tylko trzecia mogła być nie całkiem dokładna (zapomniałem włączyć stoper i zrobiłem to z opóźnieniem). Ostatnia była dłuższa o kilka sekund, leciutko się zagapiłem - poza tym równo. W przerwach widzę postęp.

Przyznam szczerze - denerwuje mnie ten brak postępów. Z jednej strony, po tym treningu nie oczekiwałem dosłownie NIC - dokuczliwy ból kości, potężny ból mięśni... nie, to nie daje dobrych perspektyw. No ale jak już te 400-metrówki zrobiłem, to mimowolnie rozpatruję je tak jak każdy inny trening - czyli denerwują mnie słabe czasy i to, że dalej nie udało się w 100% zrealizować przyjętych jakiś czas temu założeń.
Widzę jakieś plusy (np. udaje mi się teraz dość fajnie prowadzić nogi podczas pierwszych serii biegu, tak mi się wydaje; stopy podnoszę bardzo wysoko, praktycznie do pośladków, to raczej plus), jasne, no ale... pewien niedosyt pozostaje i tyle.

Pozdrowienia!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

witam panowie jakiego typu robicie tempówki pod 1500 m? z gory dzieki za odpowiedz czy to tylko bazuje na 500 czy 400 czy innych tez
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a inni jakiego rodzaju wytrz.tempowa robicie?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem na ile Ci się przydadzą wypowiedzi osoby tak niedoświadczonej jak ja, ale na samym początku mojej bardzo krótkiej przygody ze średnimi dystansami robiłem mocne 600-metrówki na bardzo długich przerwach. Bardzo dobrze je zapamiętałem i mogę polecić. Plus jest taki, że mimo nadal wysokiego tempa nie wchodzi się w beztlen aż tak gwałtownie, jak przy 400-metrówkach (przynajmniej ja tak miałem), przez co i przeżycia z treningów mniej traumatyczne. ;)
W zimie będę chyba robił właśnie 600 m, zamiast 400 m. Obawiam się, że jak nam się pora roku rozkręci, na te drugie będzie już najzwyczajniej zbyt chłodno i ślisko. :)

Na marginesie, w tym tygodniu nie miałem typowego treningu MD. Wracałem po krótkiej przerwie, będąc nadal przeziębionym, i nie miałem najmniejszej ochoty na dokopywanie sobie. Zrobiłem strasznie miły fartlek, z dużą ilością truchtu, ale też wieloma przyspieszeniami - bez żadnych astronomicznych prędkości, ale z dozą trochę wyższych temp. Bardzo fajnie wyszło podczas tego fartleka 3x200 metrów bez przerw, każde coraz szybciej. Podejrzewam, że jakby dołożyć jeszcze jedną dwusetkę, na koniec, w formie sprintu, byłby to całkiem niezły trening biegu na nieprzyjemnych odczuciach. :)

W ten poniedziałek planuję 330 m po 66-68 sekund. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie mam tydzien do 1500 m jak powinien wygladac taki tydzień przedstartowy , 1500 -metrowcy badz trenerzy pomozcie tylko chce konkrety np .pon -to wtorek- tamto itd
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:Panowie mam tydzien do 1500 m jak powinien wygladac taki tydzień przedstartowy , 1500 -metrowcy badz trenerzy pomozcie tylko chce konkrety np .pon -to wtorek- tamto itd
Kiedy dokładnie i opisz twoje ostatnie 4 tygodnie.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

12 stycznia zawody a ostatnie tygodnie nie bylo jakiegos konkretnego treningu bo miałem dopiero wprowadzenie a to 1500 biegne sprawdzianowo i tak na sucho to troche nie wypada tego biegac
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co mówi trener?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:12 stycznia zawody a ostatnie tygodnie nie bylo jakiegos konkretnego treningu bo miałem dopiero wprowadzenie a to 1500 biegne sprawdzianowo i tak na sucho to troche nie wypada tego biegac

a Kolega sam trenuje, czy z jakims trenerem? bo jeśli z trenerem to może wypada z nim pogadać, że wydaje Ci się nie stosowne z takiego treningu startować :-) komwersacja to bardzo fajna sprawa :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ